wtorek, 11 września 2012

Ketchup z cukinii

Jak co roku cukinie w naszym ogródku obrodziły i jak co roku wyszukuję nowe pomysły na ich wykorzystanie. Zamroziłam już sporo kremu cukiniowego, dodaję cukinię do zupek gotowanych dla Michasia, kotleciki cukiniowo-kurczakowe też już w tym roku jedliśmy, tak samo jak czekoladowe ciasto z cukinią. Mogłabym wymieniać jeszcze tak długo, ale nie będę Was zamęczać ;) Jeśli macie ochotę na coś cukiniowego, po prostu zajrzyjcie TUTAJ, a znajdziecie wszystkie przepisy z tym warzywem w roli głównej lub drugoplanowej.
Kiedy zobaczyłam przepis na ketchup z cukinii od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Od decyzji do wykonania jednak sporo czasu mięło, ale udało się i jest :) Składniki dodawałam w takiej ilości jak w przepisie i keczup wyszedł bardzo ostry, dlatego niestety starszak nie będzie mógł go jeść. Jeśli więc macie dzieci, albo nie lubicie pikantnych potraw znacznie zmniejszcie ilość przyprawy cayenne!



Składniki:
  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cayenne (płaska łyżeczka, albo jedynie pół)
  • 1 słodkiej papryki

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, całość zasypać garścią soli, wymieszać dokładnie i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc.
Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier i ocet i gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i gotować przez kolejne 20 minut.
Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło!
Całość zmiksować, przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 10 minut.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2012/09/11 22:41:53
    Świetny. No i już wiem co to jest to czerwone.
    edysia79
    2012/09/11 22:43:42
    :D
    Gość: asiast, *.play-internet.pl
    2012/09/11 23:11:26
    Super pomysł, na pewno wypróbuję
    Gość: Carunia, *.pulman.pl
    2012/09/11 23:50:43
    No to ciekawie! :) Moim ulubionym kupnym ketchupem jest taki, gdzie w zasadzie pomidora brak, więc wierzę jak najbardziej w moc Twojego wyrobu :)
    bernadeta75
    2012/09/12 00:01:03
    a to ciekawe... zaintrygowałas mnie tym przepisem.
    Gość: Aleksandra, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/09/12 06:31:13
    interesujące, a że tez mam urodzaj cukinii to spróbuję :)
    majanaboxing
    2012/09/12 06:44:00
    Musi być pyszny. Pięknie wygląda w tym fajnym kubeczku:)
    kasandraa6
    2012/09/12 08:42:41
    to musi być pyszne, a gdzie kupiłaś taki ładny kubeczek :-)
    edysia79
    2012/09/12 11:12:53
    Dziękuję za komentarze i polecam spróbowanie takiego ketchupu :)

    kasandraa kubeczek dostałam od siostry ;)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/12 12:04:07
    keczup z cukinii.. brzmi intrygująco :)
    Gość: Kamień elewacyjny, *.free.aero2.net.pl
    2012/09/12 17:36:16
    Kurcze, nie wiedziałem że można z tego zrobić taki ketchup :)
    --------
    Doradztwo biznesowe i lokata w złoto
    kamień elewacyjny, ogrzewanie kominkowe
    Projekty indywidualne - osiedle ekologiczne
    majanaboxing
    2012/09/13 19:15:17
    Właśnie stałam się posiadaczką 3 dorodnych okazów cukinii i zastanawiam się nad tym ketchupem. Chyba warto co?
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/09/13 20:07:27
    fantastyczne !!!
    majanaboxing
    2012/09/14 08:21:46
    Edysiu, a ile wychodzi słoiczków z tego przepisu?
    edysia79
    2012/09/14 08:40:16
    Majanko wyszło mi 6 słoiczków takich po dżemie i jeszcze trochę zostało do zjedzenia od razu :)
    Gość: Kulinarna Wyspa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/16 15:56:15
    Zaintrygował mnie ten przepis, a że moja córka szaleje za domowym ketchupem i generalnie za domowymi gęstymi sosami z pewnością wypróbujemy.
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/09/19 15:54:24
    a po co odstawic na 6 godzin
    edyta_rosner
    2013/09/19 16:45:21
    Po to, żeby cukinia i cebula zmiękły i żeby cukinia puściła sok.
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/09/26 15:01:53
    przepyszny
    wedelka
    2014/10/02 13:11:54
    Skusiłam się i ja na ten ketchup :) Wyszedł pikantny i smaczny :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń