środa, 19 września 2012

Paluszki rybno-ziemniaczane

Jeśli w piątki nie jadacie mięsa mam dla Was propozycję na piątkowy obiad :)
Podaję go wcześniej, żebyście zdążyli się zastanowić nad zrobieniem takich paluszków i zrobić odpowiednie zakupy ;)

Stosunkowo szybkie do przygotowania i łatwe, na pewno zasmakują dzieciom.
Planuję niedługo zrobić powtórkę, ale spróbuję ze zmieloną surową rybą zamiast tuńczyka z puszki, żeby uzyskać zdrowszą wersję tych paluszków.



Przepis z blogu Brulion z przepisami.

Składniki:
  • 240 g tuńczyka w sosie własnym z puszki (mogą być sardynki)
  • 6-8 łyżek ziemniaczanego puree (może być z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy z gorczycą lub zwykłej
  • sól, pieprz, suszone zioła
panierka:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 8-10 garści pokruszonych płatków kukurydzianych

Rybę osączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać ziemniaczane puree (przygotowane z ziemniaków, mleka i masła). Wymieszać z majonezem, musztardą i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami takimi jak pietruszka czy koperek.
Z powstałej masy rybno-ziemniaczanej formować wałeczki i układać je na desce (jeśli macie czas, schłodźcie je w lodówce, wtedy będą się łatwiej panierowały).
W misce wymieszać bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi.

Uformowane paluszki obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce z płatkami i układać na blasze do pieczenia.
Piec przez około 20-30 minut w 200 st.C.

1 komentarz:


  1. Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/19 10:27:20
    MNIAAAAM! Trzeba spróbować kiedyś :)
    izaa_a
    2012/09/19 10:43:35
    świetny pomysł
    Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
    2012/09/19 12:15:20
    kolejny przepis godny sprawdzenia
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2012/09/19 13:48:37
    Mniam, uwielbiam ryby pod wszelkimi postaciami :P
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/09/19 18:36:26
    ojej jaki fajny pomysł :)
    piegusek1976
    2012/09/19 22:30:26
    świetna propozycja:)
    codojedzenia
    2012/09/21 12:18:27
    Rybka jak najbardziej u nas w domku
    Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2012/09/21 14:59:27
    a czy tuńczyk to nie mięso? :) pozdrawiam
    Gość: Lagatka, *.dynamic.chello.pl
    2012/09/23 14:15:50
    mmm, paluszki wyglądają bardzo smakowicie. Ustawiam przepis w kolejce do wypróbowania :)
    wariatka327
    2012/09/24 21:37:53
    świetny pomysł,ale wybrałabym drugą opcję z świeżą rybą.
    Pozdrawiam :)
    precelia
    2012/09/25 08:58:21
    Ciekawa propozycja.
    vanilia81
    2012/09/25 10:48:16
    Widziałam je u Sylwi i też mi po głowie chodzą :) Czekamy na wersję ze świeżą rybką u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń