Jeśli w piątki nie jadacie mięsa mam dla Was propozycję na piątkowy obiad :)
Podaję go wcześniej, żebyście zdążyli się zastanowić nad zrobieniem takich paluszków i zrobić odpowiednie zakupy ;)
Stosunkowo szybkie do przygotowania i łatwe, na pewno zasmakują dzieciom.
Planuję niedługo zrobić powtórkę, ale spróbuję ze zmieloną surową rybą zamiast tuńczyka z puszki, żeby uzyskać zdrowszą wersję tych paluszków.
Podaję go wcześniej, żebyście zdążyli się zastanowić nad zrobieniem takich paluszków i zrobić odpowiednie zakupy ;)
Stosunkowo szybkie do przygotowania i łatwe, na pewno zasmakują dzieciom.
Planuję niedługo zrobić powtórkę, ale spróbuję ze zmieloną surową rybą zamiast tuńczyka z puszki, żeby uzyskać zdrowszą wersję tych paluszków.
Przepis z blogu Brulion z przepisami.
Składniki:
- 240 g tuńczyka w sosie własnym z puszki (mogą być sardynki)
- 6-8 łyżek ziemniaczanego puree (może być z poprzedniego dnia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy z gorczycą lub zwykłej
- sól, pieprz, suszone zioła
panierka:
- 1 roztrzepane jajko
- 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 8-10 garści pokruszonych płatków kukurydzianych
Rybę osączyć z zalewy, przełożyć do
miski. Dodać ziemniaczane puree (przygotowane z ziemniaków, mleka i
masła). Wymieszać z majonezem, musztardą i doprawić solą, pieprzem oraz
ziołami takimi jak pietruszka czy koperek.
Z powstałej masy rybno-ziemniaczanej
formować wałeczki i układać je na desce (jeśli macie czas, schłodźcie je
w lodówce, wtedy będą się łatwiej panierowały).
W misce wymieszać bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi.
Uformowane paluszki obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce z płatkami i układać na blasze do pieczenia.
Piec przez około 20-30 minut w 200 st.C.
OdpowiedzUsuńGość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/19 10:27:20
MNIAAAAM! Trzeba spróbować kiedyś :)
izaa_a
2012/09/19 10:43:35
świetny pomysł
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/09/19 12:15:20
kolejny przepis godny sprawdzenia
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/19 13:48:37
Mniam, uwielbiam ryby pod wszelkimi postaciami :P
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/09/19 18:36:26
ojej jaki fajny pomysł :)
piegusek1976
2012/09/19 22:30:26
świetna propozycja:)
codojedzenia
2012/09/21 12:18:27
Rybka jak najbardziej u nas w domku
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/09/21 14:59:27
a czy tuńczyk to nie mięso? :) pozdrawiam
Gość: Lagatka, *.dynamic.chello.pl
2012/09/23 14:15:50
mmm, paluszki wyglądają bardzo smakowicie. Ustawiam przepis w kolejce do wypróbowania :)
wariatka327
2012/09/24 21:37:53
świetny pomysł,ale wybrałabym drugą opcję z świeżą rybą.
Pozdrawiam :)
precelia
2012/09/25 08:58:21
Ciekawa propozycja.
vanilia81
2012/09/25 10:48:16
Widziałam je u Sylwi i też mi po głowie chodzą :) Czekamy na wersję ze świeżą rybką u Ciebie ;)