poniedziałek, 3 września 2012

Puszyste drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

W piątek po południu upiekłam te pyszne bułeczki, a w sobotę już ich nie było ;)
Trzeba korzystać z sezonu na śliwki, póki jeszcze trwa!


Przepis Doroty, zaczerpnięty z magazynu wydawanego przez pewnego producenta cukru, podaję z moimi zmianami - w oryginale były to jagodzianki ;)

Składniki
na ciasto:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dodałam jeszcze 1 szklankę podczas wyrabiania)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego i lekko ostudzonego masła
  • ok. 300 g wypestkowanych śliwek węgierek
  • jajko (roztrzepane, do smarowania bułek)
na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i polać letnim mlekiem. Palcami rozgnieść drożdże z mlekiem i cukrem tak, żeby otrzymać rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn "ruszył". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne i nie klejące się ciasto. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na co najmniej 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Gdy bułeczki wystarczająco się napuszą, dnem szklanki zrobić na środku wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Następnie w każdym wgłębieniu ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki.

Przygotować kruszonkę:
w miseczce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i palcami zagnieść ciasto.

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.
Piec w 190 st.C przez ok. 25 minut.
Wystudzić na kratce.


1 komentarz:


  1. vanilia81
    2012/09/03 17:20:54
    Właśnie piję kawkę, więc porywam jedno takie cudo ;)
    edysia79
    2012/09/03 17:30:26
    Vanilia smacznego ;)
    majanaboxing
    2012/09/03 17:46:44
    Ze śliwkami - jestem zdecydowanie na tak! Lubię:))
    Pozdrawiam.
    Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
    2012/09/03 18:10:36
    pysznosci!
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/09/03 18:27:29
    mniam pyszności...
    slodka.babeczka
    2012/09/03 18:50:01
    Wyglądają wspaniale!
    Gość: kasia, slodkiefantazje, *.static.chello.pl
    2012/09/03 18:54:01
    Wyglądają przepysznie! :)
    milk_chocolate84
    2012/09/03 20:42:38
    rewelacyjne! Taka ilość kruszonki mi się podoba :)
    shinawa
    2012/09/03 21:25:07
    mniam, wyglądają super ;)
    dusiowaa
    2012/09/04 00:02:38
    boskie a jakie pyszne
    izaa_a
    2012/09/04 11:15:30
    jakie piekne i ta kruszonka mniammmm
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/04 12:58:49
    Zamieszkaj u mnie :O
    ugotujmy
    2012/09/04 13:04:59
    są piękne, a ja tak bardzo lubię, gdy mają kruszonkę
    wariatka327
    2012/09/04 22:05:10
    Powiem tyle, wyglądają obłędnie !! Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo wpadłabym na jedną :))
    edysia79
    2012/09/04 22:31:21
    Dziękuję wszystkim!
    Gość: Astrid, *.tvk.torun.pl
    2012/09/20 14:21:08
    Zrobiłami, pyszne!
    kat-now
    2012/10/07 20:04:05
    zrobiłam i ze śliwkami i z truskawkami :) niebo w gębie :))))
    Gość: Rafał, *.adsl.inetia.pl
    2014/08/18 20:21:54
    Bardzo fajny przepis, własnie się zajadam

    OdpowiedzUsuń