W piątek po południu upiekłam te pyszne bułeczki, a w sobotę już ich nie było ;)
Trzeba korzystać z sezonu na śliwki, póki jeszcze trwa!
Trzeba korzystać z sezonu na śliwki, póki jeszcze trwa!
Przepis Doroty,
zaczerpnięty z magazynu wydawanego przez pewnego producenta cukru,
podaję z moimi zmianami - w oryginale były to jagodzianki ;)
Składniki
na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dodałam jeszcze 1 szklankę podczas wyrabiania)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego i lekko ostudzonego masła
- ok. 300 g wypestkowanych śliwek węgierek
- jajko (roztrzepane, do smarowania bułek)
na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła
Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić
dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i polać letnim
mlekiem. Palcami rozgnieść drożdże z mlekiem i cukrem tak, żeby
otrzymać rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn "ruszył". Po tym czasie dodać
pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne i nie klejące się
ciasto. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do
podwojenia objętości (na co najmniej 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Gdy bułeczki wystarczająco się napuszą,
dnem szklanki zrobić na środku wgłębienie, przyciskając szklankę mocno,
praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu).
Następnie w każdym wgłębieniu ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki.
Przygotować kruszonkę:
w miseczce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i palcami zagnieść ciasto.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.
w miseczce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i palcami zagnieść ciasto.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.
Piec w 190 st.C przez ok. 25 minut.
Wystudzić na kratce.
Wystudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńvanilia81
2012/09/03 17:20:54
Właśnie piję kawkę, więc porywam jedno takie cudo ;)
edysia79
2012/09/03 17:30:26
Vanilia smacznego ;)
majanaboxing
2012/09/03 17:46:44
Ze śliwkami - jestem zdecydowanie na tak! Lubię:))
Pozdrawiam.
Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
2012/09/03 18:10:36
pysznosci!
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/09/03 18:27:29
mniam pyszności...
slodka.babeczka
2012/09/03 18:50:01
Wyglądają wspaniale!
Gość: kasia, slodkiefantazje, *.static.chello.pl
2012/09/03 18:54:01
Wyglądają przepysznie! :)
milk_chocolate84
2012/09/03 20:42:38
rewelacyjne! Taka ilość kruszonki mi się podoba :)
shinawa
2012/09/03 21:25:07
mniam, wyglądają super ;)
dusiowaa
2012/09/04 00:02:38
boskie a jakie pyszne
izaa_a
2012/09/04 11:15:30
jakie piekne i ta kruszonka mniammmm
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/04 12:58:49
Zamieszkaj u mnie :O
ugotujmy
2012/09/04 13:04:59
są piękne, a ja tak bardzo lubię, gdy mają kruszonkę
wariatka327
2012/09/04 22:05:10
Powiem tyle, wyglądają obłędnie !! Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo wpadłabym na jedną :))
edysia79
2012/09/04 22:31:21
Dziękuję wszystkim!
Gość: Astrid, *.tvk.torun.pl
2012/09/20 14:21:08
Zrobiłami, pyszne!
kat-now
2012/10/07 20:04:05
zrobiłam i ze śliwkami i z truskawkami :) niebo w gębie :))))
Gość: Rafał, *.adsl.inetia.pl
2014/08/18 20:21:54
Bardzo fajny przepis, własnie się zajadam