Niedawno zostało mi trochę kaszy
gryczanej ugotowanej do obiadu. Zastanawiałam się, jak ją wykorzystać i
znalazłam przepis na chleb z kaszą gryczaną. Zrobiłam i tak nam
zasmakował, że teraz piekę go właściwie co dwa, trzy dni, na zmianę z doskonałymi szybkimi bułkami,
a kaszę gotuję specjalnie do tego chleba. Tylko że jeśli planuję
podawać go dzieciom, piekę bez dodatku czarnuszki, bo dla mojego malucha
jest za ostra.
Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnuszki (niekoniecznie)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 165 g ugotowanej kaszy gryczanej
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać 1/4
szklanki letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15
minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie (robię
to mikserem), dodając resztę letniej wody, sól, czarnuszkę i słonecznik.
Dobrze wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, umieścić w misce
wysmarowanej łyżeczką oleju lub oliwy, przykryć i zostawić w ciepłym
miejscu na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzyć
pięścią, żeby je odpowietrzyć, wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i
wyrabiać za pomocą miksera przez 20 minut (dzięki temu ciasto będzie
dobrze napowietrzone i będzie miało regularne dziurki po upieczeniu, a
kasza zostanie roztarta).
Formę keksową o wymiarach 30x12 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem lub oliwą. Dno można
posypać grubą solą morską.
Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Uwaga!
Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące, ale tak ma być. Żeby ułatwić
sobie nakładanie i wyrównanie ciasta w formie, można to robić zmoczonymi
rękami. Wyrównać wierzch.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika
nagrzanego do 200 st.C i piec 60 minut (piekę w piekarniku gazowym z
grzałką od dołu). Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a
potem wyjąć i ostudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńpanna_malwinna
2013/06/04 09:18:24
Ten chlebek muszę upiec koniecznie! Zapowiada się pysznie :)
pieczarka_mysia
2013/06/04 11:54:20
Jest wspaniały! :)
pozdrawiam!
Gość: panimagoga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/04 14:09:32
Z kaszą gryczaną jeszcze nie piekłam. Chętnie spróbuję;)
jolantaszyndlarewicz
2013/06/04 22:03:45
Nie lubię się z kaszą gryczaną, jednak kiedyś dodałam ją w formie zmielonej do chleba ...był pyszny ... dlatego też ten chlebuś zapisze i któregoś dnia wypróbuję:) buziaki
Gość: gotowanie z pasją, *.internetia.net.pl
2013/06/05 10:49:13
jutro jak już remont się skończy chleb pojawi się na moim stole również :)
janiolka
2013/06/18 11:33:40
odwiedzając rodziców zawsze się zaopatruję w chleb gryczany, a teraz może ich zaskoczę przywożąc własny :)