wtorek, 4 czerwca 2013

Chleb z kaszą gryczaną

Niedawno zostało mi trochę kaszy gryczanej ugotowanej do obiadu. Zastanawiałam się, jak ją wykorzystać i znalazłam przepis na chleb z kaszą gryczaną. Zrobiłam i tak nam zasmakował, że teraz piekę go właściwie co dwa, trzy dni, na zmianę z doskonałymi szybkimi bułkami, a kaszę gotuję specjalnie do tego chleba. Tylko że jeśli planuję podawać go dzieciom, piekę bez dodatku czarnuszki, bo dla mojego malucha jest za ostra.




Inspirowałam się przepisem z tej strony, ale podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (niekoniecznie)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 165 g ugotowanej kaszy gryczanej

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać 1/4 szklanki letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. 
Po tym czasie zacząć wyrabianie (robię to mikserem), dodając resztę letniej wody, sól, czarnuszkę i słonecznik. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę, umieścić w misce wysmarowanej łyżeczką oleju lub oliwy, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odpowietrzyć, wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i wyrabiać za pomocą miksera przez 20 minut (dzięki temu ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie miało regularne dziurki po upieczeniu, a kasza zostanie roztarta).

Formę keksową o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem lub oliwą. Dno można posypać grubą solą morską.
Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Uwaga! Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące, ale tak ma być. Żeby ułatwić sobie nakładanie i wyrównanie ciasta w formie, można to robić zmoczonymi rękami. Wyrównać wierzch.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 60 minut (piekę w piekarniku gazowym z grzałką od dołu). Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.

1 komentarz:


  1. panna_malwinna
    2013/06/04 09:18:24
    Ten chlebek muszę upiec koniecznie! Zapowiada się pysznie :)
    pieczarka_mysia
    2013/06/04 11:54:20
    Jest wspaniały! :)

    pozdrawiam!
    Gość: panimagoga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/06/04 14:09:32
    Z kaszą gryczaną jeszcze nie piekłam. Chętnie spróbuję;)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/06/04 22:03:45
    Nie lubię się z kaszą gryczaną, jednak kiedyś dodałam ją w formie zmielonej do chleba ...był pyszny ... dlatego też ten chlebuś zapisze i któregoś dnia wypróbuję:) buziaki
    Gość: gotowanie z pasją, *.internetia.net.pl
    2013/06/05 10:49:13
    jutro jak już remont się skończy chleb pojawi się na moim stole również :)
    janiolka
    2013/06/18 11:33:40
    odwiedzając rodziców zawsze się zaopatruję w chleb gryczany, a teraz może ich zaskoczę przywożąc własny :)

    OdpowiedzUsuń