sobota, 1 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i białą czekoladą

Bułki upieczone z mrożonymi truskawkami, na świeże jeszcze poczekam. To była już ostatnia paczuszka truskawek, więc miejsce na nowe już jest przygotowane.
Do wypieku można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców, ale te drugie trzeba najpierw rozmrozić i odsączyć z soku (można go dodać do herbaty na przykład). Potem można je już pokroić i ułożyć na bułkach tak samo jak świeże.

 

Przepis na ciasto z tej strony, dodatki zmieniłam.

Składniki (na 8 bułek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 40 g cukru pudru
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g masła
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (może być pszenna, mi się akurat skończyła, wiec zastąpiłam orkiszową)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
poza tym:
  • 24 truskawki świeże lub mrożone
  • 1 tabliczka białej czekolady (pokrojonej w kostkę)


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut.
W pozostałym mleku rozpuścić masło, przestudzić.
Jajko rozbić, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Przełożyć go do mąki z wyrośniętym zaczynem, dodać pianę z białek. Wymieszać.

Nadal wyrabiać i powoli wlewać letnie mleko z masłem i ekstrakt waniliowy. Wyrabiać, aż składniki się połączą (wyrabiałam mikserem). Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości) - mrożone rozmrozić, odsączyć i także pokroić.
Z mąki, cukru, masła i ekstraktu zagnieść kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę, a potem rozwałkować na okrągły placek. Ułożyć na 2 blachach, zachowując odstępy. Na środku ułożyć pokrojone truskawki i posypać czekoladą oraz kruszonką. Odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia (nie przykrywać).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i piec przez 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią.

 

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2013/06/01 21:53:41
    Cudne bułeczki Edysiu :)
    chochlikikuchenne
    2013/06/02 12:32:05
    Ojej, ale narobilas mi ochoty na drozdzowe buleczki!
    Moge sie poczestowac jedna? :D
    jolantaszyndlarewicz
    2013/06/04 22:01:19
    Koniecznie musze kupić w sobote na targu truskawki ...bo narobiłaś mi niesamowitej ochoty na drożdżówki Edytko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń