Kiedyś już upiekłam muffiny z rabarbarem.
Teraz pokażę Wam inną wersję. Ze świeżym imbirem, który jak się
okazało, świetnie się z rabarbarem komponuje. Nam, dorosłym bardzo
smakowały, starszakowi niestety nie, a młodszy zjadał wszystko poza
rabarbarem :)
Przepis z blogu Sto kolorów kuchni.
Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej razowej
- 130 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g rabarbaru
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 90 ml oleju
W większej misce wymieszać mąkę, cukier,
proszek do pieczenia i sodę. Dodać oczyszczony i pokrojony w niedużą
kostkę rabarbar oraz świeżo starty imbir. Wymieszać.
W drugim pojemniku roztrzepać jajko, mleko i olej. Wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C
przez około 20 minut. Po upieczeniu babeczki zostawić w formie przez 15
minut, potem wyjąć i ostudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/06/25 14:39:42
Skąd ja znam to wydłubywanie rabarbaru ;) Cieszę się, że Wam też spodobało się połączenie imbiru i rabarbaru.
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/06/25 18:48:38
och alle dawno nie robiłam muffinek narobilas mi smaka :)
karmel-itka
2013/06/26 00:26:01
a dla mnie to połączenie dość zaskakujące. ale warte skosztowania!
Gość: engie, *.echostar.pl
2013/06/26 11:35:37
Mam fioła na punkcie rabarbaru, dlatego z przyjemnością wypróbuję (jak tylko uda mi się go jeszcze gdzieś dostać...) :) Szczególnie, że zgodnie z zaleceniem lekarza mogę tylko to co na oleju roślinnym, nie na maśle (olej rzepakowy obniża cholesterol) :)
jolantaszyndlarewicz
2013/06/26 11:54:02
cudne te muffinki, tez mam na nie ochotę:) tylko ja bym zamieniłą mąkę razową na zwykłą, bo jakoś razowa ostatnio mi nie podchodzi:) buzia
Gość: lasonia, *.ssp.dialog.net.pl
2013/09/11 15:02:35
pyszne mufiny -konczynka