Zobaczyłam ten
przepis i wiedziałam, że muszę upiec to ciasto. Zwłaszcza, że rabarbar
na grządkach aż się prosi o wykorzystanie. Jakoś wolę go dodawać do
wypieków, niż gotować z niego kompot. Tak więc to dopiero początek
rabarbarowego szaleństwa w tym roku.
Ciasto upiekłam z mąki pełnoziarnistej,
ale grubo mielonej i wyszło dość ciemne (ciemniejsze niż w oryginale), a
w czasie jedzenia sprawiało wrażenie. jakby było upieczone z dodatkiem
mielonych orzechów. Bardzo dobre. Nawet osoby, które za rabarbarem nie
przepadają, zjadały ze smakiem.
Przepis z blogu Dusiowa kuchnia. Podaję z moimi zmianami (ilość kruszonki zmniejszyłam o połowę, bo o tyle było jej za dużo i tyle zostało).
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru brązowego
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g cukru brązowego
- 50 g roztopionego masła
ponad to:
- 3 łodygi rabarbaru
- kilka łyżeczek dżemu truskawkowego
Przygotowanie ciasta:
masło stopić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać łyżką. Nie przerywając mieszania, powoli wlewać ostudzone masło.
masło stopić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać łyżką. Nie przerywając mieszania, powoli wlewać ostudzone masło.
Ciasto wylać do blachy o wymiarach 28x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na około 2 cm kawałki, wyłożyć na ciasto. Nałożyć dżem truskawkowy.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45 minut.
OdpowiedzUsuńdusiowaa
2013/06/03 09:12:24
Jestem zaszczycona, że tak znana blogerka skorzystała z mojego przepisu :) Faktycznie z rozmachu podałam porcję kruszonki podwójną. Cieszę się, że smakowało!
Podeślesz mi zdjęcie na mejla - wkleję na fanpage? :)
Gość: Martyna, *.net.pbthawe.eu
2013/06/03 20:01:53
kruszonki nigdy za wiele! ;)
kabamaiga
2013/06/03 21:20:51
Edytko takie ciasta lubię najbardziej :)
jolantaszyndlarewicz
2013/06/04 22:02:21
Uwielbiam każde ciasto z rabarbarem:) ...ja też dziś robiłam ucierańca z badylami, już połowy nie ma:)