Bardzo często spotykam w przepisach,
zwłaszcza tych zagranicznych, jako jeden ze składników ekstrakt
waniliowy. Do tej pory zastępowałam go cukrem z prawdziwą wanilią
robionym w domu, ale teraz zrobiłam i ekstrakt. Potrzebowałam tylko
dwóch składników i dosłownie kilku minut, żeby nie musieć pomijać tego
składnika w przepisach. No dobrze, trochę cierpliwości też
potrzebowałam, bo na to, żeby można było zacząć używać ekstraktu
potrzeba co najmniej 1-2 tygodni, ale najlepszy, najciemniejszy i
najmocniej aromatyczny jest dopiero po dwóch miesiącach. Używałam już po
1,5 tygodnia.
Jeśli chcecie zrobić też domowy cukier waniliowy, po przepis zapraszam TUTAJ.
Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.
Składniki:
- 3 soczyste, nie wysuszone laski wanilii
- około 1 szklanki wódki
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół,
nie wyskrobywać ziarenek i umieścić w butelce. Zalać alkoholem tak, żeby
wanilia była zakryta. Butelkę zamknąć i trzymać w zamkniętej ciemnej
szafce. Od czasu do czasu butelką potrząsnąć.
Po tygodniu barwa ekstraktu się zmieni, a
z czasem będzie nabierać coraz bardziej intensywnej barwy. Po zużyciu
części ekstraktu można uzupełnić alkohol. Można też dokładać puste laski
wanilii, które zostają po przyrządzaniu deserów i wyciągnięciu
ziarenek.
Im więcej lasek wanilii tym aromat będzie mocniejszy, a kolor ciemniejszy.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2013/06/05 14:23:26
Odkąd zrobiłam ten ekstrakt po raz pierwszy minęło sporo czasu i ciągle go robię bo naprawdę udoskonala wszelkie wypieki. Najlepiej sprawdza się w sernikach i ciastach drożdżowych:)
Gość: Agata, *.finemedia.pl
2013/06/05 15:43:54
Przypomniałaś mi, że cały czas zapominam zrobić :)
kabamaiga
2013/06/05 18:00:09
Robię od kilku lat. Ja się staram, żeby mój stał minimum 4 miesiące. Chociaż teraz się spóźniłam z przygotowywaniem nowego i będę używać zapewne po 2.
Gość: bistro mama, *.dynamic.chello.pl
2013/06/06 08:30:48
Mam kupiony, mała buteleczka, czekam aż się skończy, wtedy zrobię własny :)
jolantaszyndlarewicz
2013/06/07 22:03:15
Ja już mam taki ponad roczny (bo zrobiłam z naprawdę duzej ilosci alkoholu), aż się taki gęsty zrobił:). Dla mnie kestrakt jest niczym najlepsze perfumy:)
Gość: wiesia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/19 16:35:42
Przed momentem zrobiłam bo czuję ze będzie świetny,dziękuję
Może macie przepisy na jeszcze inne ekstrakty,będę wdzięczna
pozdrawiam