czwartek, 6 czerwca 2013

Kotlety ze szpinakiem i mozzarellą

W ogródku wyrósł nam piękny szpinak. W związku z tym na blogu zrobi się bardziej zielono :)

Na początek wykorzystałam go jako składnik nadzienia do kotletów drobiowych. Dzięki mozzarelli farsz był kremowy, a dzięki dodatkowi czosnku był wyrazisty. Mięso nie było suche, a soczyste, czyli dokładnie takie, jak chciałam.

Kotlety podałam z ziemniakami z wody i sałatą .

 

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 nieduże piersi kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 125 g (1 kulka)mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować chwilę, przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą, odsączyć, odcisnąć i drobno pokroić. Mozzarellę pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Pokrojony szpinak, ser i czosnek wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso umyć i osuszyć. W każdym kawałku zrobić podłużne nacięcie, tworząc kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Z farszu uformować cztery wałeczki, włożyć w nacięcia mięsa, spiąć je wykałaczkami.
Każdy kotlet opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (przez około 7-10 minut z każdej strony).

1 komentarz:


  1. Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, 213.241.1.*
    2013/06/06 08:53:26
    ajjj jak smacznie ;)
    kinia_1979
    2013/06/06 10:27:29
    Oj jak ja uwielbiam szpinak i roladki drobiowe z nim. Nigdy jednak nie dawałam mozzarelli, a szpinak najczęściej podsmażałam. Muszę spróbować tej wersji :)
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.grupanoma.pl
    2013/06/06 10:57:31
    Mmmm... Ale pycha! Na pewno zrobię.
    I dzięki za ekstrakt waniliowy z poprzedniego postu. Cile się zbieram żeby zrobić swój i własnie mi o tym przypomniałaś.
    Pieknego dnia.
    wiosenka27
    2013/06/06 15:28:48
    Często je robię bo bardzo lubimy:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/06/07 22:05:04
    Ja w zeszłym roku miałam niezłe poletko szpinaku, w tym zrezygnowałam z ogródka .... u nas ziemia jest tak gliniasta, że ciezko cokolwiek wyhodować, a jeśli juz to co kilka dni trzeba odchwaszczać ... a na to teraz jednak mogłoby mi nie starczyć czasu:). Takie kotlety zarówno wyglaają, jak i smakują rewelacyjnie:) buziaki
    majanaboxing
    2013/06/08 00:29:15
    pyszny pomysł z tym szpinakiem i mozzarellą Edysiu:)
    Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
    2013/06/13 09:54:26
    Pyyyycha :)
    Gość: hefe, *.ip.netia.com.pl
    2013/06/14 09:44:19
    Dobry pomysł na sobotni obiad. Na pewno przetestuję :)
    Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
    2013/06/16 19:34:36
    Jestem fanem szpinaku pod każdą postacią.

    Dzięki za ten przepis. na pewno wypróbuje..

    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń