W ogródku wyrósł nam piękny szpinak. W związku z tym na blogu zrobi się bardziej zielono :)
Na początek wykorzystałam go jako składnik nadzienia do kotletów drobiowych. Dzięki mozzarelli farsz był kremowy, a dzięki dodatkowi czosnku był wyrazisty. Mięso nie było suche, a soczyste, czyli dokładnie takie, jak chciałam.
Kotlety podałam z ziemniakami z wody i sałatą .
Na początek wykorzystałam go jako składnik nadzienia do kotletów drobiowych. Dzięki mozzarelli farsz był kremowy, a dzięki dodatkowi czosnku był wyrazisty. Mięso nie było suche, a soczyste, czyli dokładnie takie, jak chciałam.
Kotlety podałam z ziemniakami z wody i sałatą .
Składniki (na 4 porcje):
- 4 nieduże piersi kurczaka
- 300 g świeżego szpinaku
- 125 g (1 kulka)mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do
osolonego wrzątku. Gotować chwilę, przełożyć na durszlak, przelać zimną
wodą, odsączyć, odcisnąć i drobno pokroić. Mozzarellę pokroić w kostkę,
czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Pokrojony szpinak, ser i czosnek wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pokrojony szpinak, ser i czosnek wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso umyć i osuszyć. W każdym kawałku
zrobić podłużne nacięcie, tworząc kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Z
farszu uformować cztery wałeczki, włożyć w nacięcia mięsa, spiąć je
wykałaczkami.
Każdy kotlet opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (przez około 7-10 minut z każdej strony).
OdpowiedzUsuńGość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, 213.241.1.*
2013/06/06 08:53:26
ajjj jak smacznie ;)
kinia_1979
2013/06/06 10:27:29
Oj jak ja uwielbiam szpinak i roladki drobiowe z nim. Nigdy jednak nie dawałam mozzarelli, a szpinak najczęściej podsmażałam. Muszę spróbować tej wersji :)
Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.grupanoma.pl
2013/06/06 10:57:31
Mmmm... Ale pycha! Na pewno zrobię.
I dzięki za ekstrakt waniliowy z poprzedniego postu. Cile się zbieram żeby zrobić swój i własnie mi o tym przypomniałaś.
Pieknego dnia.
wiosenka27
2013/06/06 15:28:48
Często je robię bo bardzo lubimy:)
jolantaszyndlarewicz
2013/06/07 22:05:04
Ja w zeszłym roku miałam niezłe poletko szpinaku, w tym zrezygnowałam z ogródka .... u nas ziemia jest tak gliniasta, że ciezko cokolwiek wyhodować, a jeśli juz to co kilka dni trzeba odchwaszczać ... a na to teraz jednak mogłoby mi nie starczyć czasu:). Takie kotlety zarówno wyglaają, jak i smakują rewelacyjnie:) buziaki
majanaboxing
2013/06/08 00:29:15
pyszny pomysł z tym szpinakiem i mozzarellą Edysiu:)
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/06/13 09:54:26
Pyyyycha :)
Gość: hefe, *.ip.netia.com.pl
2013/06/14 09:44:19
Dobry pomysł na sobotni obiad. Na pewno przetestuję :)
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/06/16 19:34:36
Jestem fanem szpinaku pod każdą postacią.
Dzięki za ten przepis. na pewno wypróbuje..
Pozdrowionka:)