Część zrobionej ostatnio granoli
wykorzystałam do zrobienia tych babeczek. Ponieważ granola zawiera
miód, do babeczek również dodałam miód zamiast cukru. Babeczki wyszły
mało słodkie, ale taki miałam zamiar, ale jeśli Wy wolicie słodsze
wypieki, możecie dodać większą ilość miodu. Najbardziej cieszę się z
tego, że ciastka bardzo smakowały dzieciom i chętnie sięgały po kolejne,
bo to głównie z myślą o nich je upiekłam :)
Składniki (na 24 babeczki):
- 200 g granoli z tego przepisu
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g otrąb owsianych
- 25 g pestek dyni
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 300 m mleka
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżeczek granoli do posypania
W duże misce wymieszać wszystkie suche
składniki, w drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, miodem i olejem.
Płyn wlać do większej miski i wymieszać łyżką tylko do połączenia
składników.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami lub wysmarować olejem. Nałożyć ciasto, posypać granolą.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2014/08/16 13:59:24
Bardzo ładne babeczki. Zjadłabym :)
Pozdrowienia :)
kabamaiga
2014/08/17 10:11:14
Edytko robiłam babeczki z granolą i wiem, że są cudowne.
gin86
2014/08/18 18:32:51
Mniam, wyglądają naprawdę kusząco :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/08/19 17:13:28
kuszące ,zlote i apetyczne :)