Pierwszy raz zrobiłam granolę z
dodatkiem mąki. Wyszła bardzo dobra, chrupiąca i podczas pieczenia
ziarna nie posklejały się, zapewne właśnie dzięki mące, która
delikatnie, choć niewidocznie je obtoczyła. Niestety w wieczornym
zabieganiu przy robieniu kolacji i wysyłaniu dzieci do łóżek, kiedy to
jednocześnie przygotowywałam i piekłam granolę zapomniałam dodać
orzechów, które trzeba było posiekać, ale to nic straconego, bo mogę je
jeszcze dołożyć. Dlatego w przepisie je podaję, chociaż na zdjęciu ich
nie ma, bo dopiero po zrobieniu zdjęć sobie o nich przypomniałam.
Część granoli została zjedzona z mlekiem
i jogurtem, a część dołożyłam do babeczek, na które przepis zamieszczę
już jutro. Już je gorąco polecam, bo z 27 sztuk została połowa, a
piekłam po południu ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (pół na pół górskie i błyskawiczne)
- 0,5 szklanki otrąb (dowolnych)
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki sezamu
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanka oleju
- 1/4 szklanki miodu
Wszystkie sypkie produkty wymieszać w
blaszce, w której granola będzie się piekła. Dolać olej z miodem i
wszystko dokładnie wymieszać.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego
do 160 st.C i piec przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Po
tym czasie granolę wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić i przesypać do
słoiczków.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/08/13 18:38:36
jakoś nigdy nie przepadałam, ale Twoja wygląda zachęcająco
Gość: poproszedokladke, *.static.chello.pl
2014/08/14 13:28:28
granolę mogłabym jeść "na sucho" bez przerwy - Twoja wygląda przepysznie :-)
Gość: marzena, *.dynamic.chello.pl
2014/08/14 22:40:33
Bardzo lubię granolę i często ją jem na śniadanie :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
Gość: Arek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/15 14:33:26
fajnie tutaj u Ciebie ! :)
Gość: Zuza, *.internetia.net.pl
2014/08/15 22:35:01
samo zdrowie :)