wtorek, 12 sierpnia 2014

Jogurtowe ciasto z borówką amerykańską i kruszonką

Uwielbiam takie ciasta. Proste, ze składników które chyba każdy w razie potrzeby znajdzie w domu i bez miksowania, a pięknie wyrośnięte i puszyste.
Jeśli macie ochotę, możecie zmienić owoce na inne sezonowe.
Przepis zobaczyłam u Agi, ale od siebie dodałam jeszcze kruszonkę, która bardzo dobrze się w tym cieście sprawdziła. 
 



Składniki:
  • 2 kubki gęstego jogurtu naturalnego po 150 g (pustymi kubkami należy odmierzać pozostałe składniki)
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • nie pełny kubek oleju
  • 1,5 kubka cukru pudru
  • 4 kubki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubki borówek amerykańskich lub jagód
na kruszonkę:
  • 70 g mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 35 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

W większej misce wymieszać dokładnie jogurt, jajka, ekstrakt i olej.
W drugiej misce wymieszać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (jak na muffinki).
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 24 cm. Posypać jagodami i kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 35-45 minut.



1 komentarz:


  1. Gość: poproszedokladke, *.static.chello.pl
    2014/08/12 10:23:59
    takie ciacha to najlepsze ciacha na świecie, takie łatwe i takie smaczne :-)
    Gość: Zofiana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/08/12 23:24:04
    Do kawki - idealne :)
    gin86
    2014/08/15 17:24:04
    Każde ciasto lepiej smakuje z kruszonką :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń