Uwielbiam takie ciasta. Proste, ze
składników które chyba każdy w razie potrzeby znajdzie w domu i bez
miksowania, a pięknie wyrośnięte i puszyste.
Jeśli macie ochotę, możecie zmienić owoce na inne sezonowe.
Przepis zobaczyłam u Agi, ale od siebie dodałam jeszcze kruszonkę, która bardzo dobrze się w tym cieście sprawdziła.
Przepis zobaczyłam u Agi, ale od siebie dodałam jeszcze kruszonkę, która bardzo dobrze się w tym cieście sprawdziła.
Składniki:
- 2 kubki gęstego jogurtu naturalnego po 150 g (pustymi kubkami należy odmierzać pozostałe składniki)
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- nie pełny kubek oleju
- 1,5 kubka cukru pudru
- 4 kubki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kubki borówek amerykańskich lub jagód
na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej
- 35 g masła
- 35 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
W większej misce wymieszać dokładnie jogurt, jajka, ekstrakt i olej.
W drugiej misce wymieszać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (jak na muffinki).
W drugiej misce wymieszać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (jak na muffinki).
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem
tortownicy o średnicy 24 cm. Posypać jagodami i kruszonką zagniecioną z
podanych składników.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 35-45 minut.
OdpowiedzUsuńGość: poproszedokladke, *.static.chello.pl
2014/08/12 10:23:59
takie ciacha to najlepsze ciacha na świecie, takie łatwe i takie smaczne :-)
Gość: Zofiana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/12 23:24:04
Do kawki - idealne :)
gin86
2014/08/15 17:24:04
Każde ciasto lepiej smakuje z kruszonką :) Pycha!