piątek, 22 sierpnia 2014

Bułki z rodzynkami

Lekkie, puszyste i miękkie bułki z rodzynkami. Delikatnie słodkie, więc będą idealne na weekendowe śniadanie, podane z konfiturą lub miodem.
Ciasto podzieliłam na 10 części i wyszły mi bardzo duże bułki, a właściwie "buły", więc proponuję zrobić 12 bułek, będą mniejsze.




Składniki (na 10 -12 bułek):
  • 535 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 340 g letniego mleka
  • 1 jajko (roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 75 g miodu
  • 15 g cukru brązowego
  • 100 g rodzynek

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć), sól, masło, miód oraz cukier i dolewając resztę letniego mleka zacząć wyrabianie. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rodzynki. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, ułożyć na wyłożonych papierem lub matą do pieczenia blachach. Przykryć i zostawić do napuszenia na około 35-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować odłożonym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25-30 minut.

1 komentarz:


  1. ervisha
    2014/08/22 09:41:33
    Uwielbiam ;)
    Gość: Lena, *.dynamic.mm.pl
    2014/08/22 09:41:52
    Pyszne na śniadanie :)
    Gość: Kaśka, *.bielawa.vectranet.pl
    2014/08/22 14:53:35
    Ło matko ile z tym zabawy, w sensie czekania. Ale jakby ktos zrobił to piszę się na degustacje
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/08/22 18:18:49
    szalejesz z buleczkimi :) takie prawdziwe buleczki to najlepsze sniadanko świata !! Piekne!
    majanaboxing
    2014/08/22 22:59:42
    Piękne i mięciutkie bułeczki>:)
    zax454
    2014/08/23 09:38:25
    Do tego można takie bułeczki jeść z dżemem lub czekoladą.
    gin86
    2014/08/25 12:36:13
    Mmm, takie cudownie puchate... Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń