Lekkie, puszyste i miękkie bułki z
rodzynkami. Delikatnie słodkie, więc będą idealne na weekendowe
śniadanie, podane z konfiturą lub miodem.
Ciasto podzieliłam na 10 części i wyszły
mi bardzo duże bułki, a właściwie "buły", więc proponuję zrobić 12
bułek, będą mniejsze.
Składniki (na 10 -12 bułek):
- 535 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 340 g letniego mleka
- 1 jajko (roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 75 g miodu
- 15 g cukru brązowego
- 100 g rodzynek
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniego mleka i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć
ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać roztrzepane jajko
(łyżkę odłożyć), sól, masło, miód oraz cukier i dolewając resztę
letniego mleka zacząć wyrabianie. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać
rodzynki. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12
części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, ułożyć na wyłożonych papierem
lub matą do pieczenia blachach. Przykryć i zostawić do napuszenia na
około 35-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować odłożonym jajkiem
wymieszanym z łyżeczką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25-30 minut.
OdpowiedzUsuńervisha
2014/08/22 09:41:33
Uwielbiam ;)
Gość: Lena, *.dynamic.mm.pl
2014/08/22 09:41:52
Pyszne na śniadanie :)
Gość: Kaśka, *.bielawa.vectranet.pl
2014/08/22 14:53:35
Ło matko ile z tym zabawy, w sensie czekania. Ale jakby ktos zrobił to piszę się na degustacje
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/08/22 18:18:49
szalejesz z buleczkimi :) takie prawdziwe buleczki to najlepsze sniadanko świata !! Piekne!
majanaboxing
2014/08/22 22:59:42
Piękne i mięciutkie bułeczki>:)
zax454
2014/08/23 09:38:25
Do tego można takie bułeczki jeść z dżemem lub czekoladą.
gin86
2014/08/25 12:36:13
Mmm, takie cudownie puchate... Zjadłabym :)