Młoda kapusta do obiadu o tej porze roku obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole. Dwie wersje już znajdują się na blogu: młoda kapusta i młoda kapusta do obiadu.
Tym razem do kapusty dodałam sos sojowy i
pieczarki. Wyszło rewelacyjnie. Bardzo, bardzo smacznie. Do tego
gotowane ziemniaki, spora ilość koperku i letni obiad gotowy.
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- 500 g pieczarek
- 3-4 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić
na 2 łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną, opłukaną i odsączoną z wody
kapustę. Dolać sos sojowy i 2 łyżki wody, wymieszać. Przykryć i dusić na
średnim ogniu. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na duże
kawałki. Zrumienić je na pozostałej łyżce oleju. Kiedy zaczną puszczać
sok, dodać je do kapusty z cebulą. Gotować do miękkości, mieszając od
czasu do czasu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.
OdpowiedzUsuńGość: Lena, *.dynamic.mm.pl
2014/08/01 12:55:33
Bardzo lubię takie proste, tradycyjne przysmaki :)
Gość: Kasia M, *.gigainternet.pl
2014/08/01 13:00:25
Lubię taką:-)
izaa_a
2014/08/01 13:11:27
z piecarkami nie robiłam, fajny pomysł następnym razem też dodam
luckatwarz
2014/08/01 13:41:51
mmmmmmmm...chyba się skuszę !!!!!!!!!!
wiosenka27
2014/08/01 14:34:53
U mnie by się sprawdziła:)
kabamaiga
2014/08/01 18:15:39
Z pieczarkami jeszcze młodej kapusty nie łączyłam.
Gość: silasmaku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/05 12:45:06
Pyszny obiad!! ;)
majanaboxing
2014/08/11 22:29:20
O taka kapustka, palce lizać Edysiu!:)
Gość: jantol, *.dynamic.chello.pl
2016/06/09 15:37:34
dodalem mieso mielone,jak do spaghetti,pycha!