piątek, 1 sierpnia 2014

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Młoda kapusta do obiadu o tej porze roku obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole. Dwie  wersje już znajdują się na blogu: młoda kapusta i młoda kapusta do obiadu.
Tym razem do kapusty dodałam sos sojowy i pieczarki. Wyszło rewelacyjnie. Bardzo, bardzo smacznie. Do tego gotowane ziemniaki, spora ilość koperku i letni obiad gotowy.



Składniki:
  • 1 kg młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną, opłukaną i odsączoną z wody kapustę. Dolać sos sojowy i 2 łyżki wody, wymieszać. Przykryć i dusić na średnim ogniu. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na duże kawałki. Zrumienić je na pozostałej łyżce oleju. Kiedy zaczną puszczać sok, dodać je do kapusty z cebulą. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.

1 komentarz:


  1. Gość: Lena, *.dynamic.mm.pl
    2014/08/01 12:55:33
    Bardzo lubię takie proste, tradycyjne przysmaki :)
    Gość: Kasia M, *.gigainternet.pl
    2014/08/01 13:00:25
    Lubię taką:-)
    izaa_a
    2014/08/01 13:11:27
    z piecarkami nie robiłam, fajny pomysł następnym razem też dodam
    luckatwarz
    2014/08/01 13:41:51
    mmmmmmmm...chyba się skuszę !!!!!!!!!!
    wiosenka27
    2014/08/01 14:34:53
    U mnie by się sprawdziła:)
    kabamaiga
    2014/08/01 18:15:39
    Z pieczarkami jeszcze młodej kapusty nie łączyłam.
    Gość: silasmaku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/08/05 12:45:06
    Pyszny obiad!! ;)
    majanaboxing
    2014/08/11 22:29:20
    O taka kapustka, palce lizać Edysiu!:)
    Gość: jantol, *.dynamic.chello.pl
    2016/06/09 15:37:34
    dodalem mieso mielone,jak do spaghetti,pycha!

    OdpowiedzUsuń