Delikatnie pikantna, chrupiąca sałatka z cukinii na zimę.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs czy obiadu.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs czy obiadu.
Składniki (na 6 słoików):
- 3 kg młodych cukinii
- 6 dużych cebul
- 3 papryczki chili
- 3 łyżki gorczycy
- 300 g cukru
- 250 ml octu winnego
- 150 g soli do przetworów, nie jodowanej
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki
i pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do garnka i zasypać solą.
Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 2-3 godziny (co
godzinę przemieszać). Po tym czasie cukinię wypłukać z soli pod bieżącą
wodą i delikatnie odcisnąć. Z powrotem przełożyć do garnka. Dodać cebulę
pokrojoną w cieniutkie piórka, papryczki oczyszczone z nasion i również
pokrojone w cieniutkie paseczki, oraz gorczycę, cukier i ocet. Znów
wymieszać i ponownie odstawić na 2-3 godziny.
Gotową sałatkę nakładać ciasno do słoików dociskając lekko łyżką kolejne porcje. Na koniec wlać powstały płyn. Słoiki mocno zakręcić, ułożyć w dużym garnku wyłożonym ściereczką tak, żeby się nie dotykały. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykręcić ogień tak, żeby woda lekko pyrkała. Od tej chwili pasteryzować przez około 20 minut. Kiedy woda lekko ostygnie słoiki wyjąć i ostudzić. Gotową sałatkę przechowywać z chłodnym i niezbyt jasnym miejscu.
Przepis z blogu Moje Twory Przetwory.
OdpowiedzUsuńluckatwarz
2014/08/11 15:31:46
Nie lubię papryczki chili.
Czy mogę dać w zamian zwykłą czerwoną paprykę ?
Apetycznie to wygląda :)
majanaboxing
2014/08/11 22:28:41
Jaka fajna ta sałatka. Kurczę, może się skuszę choć na kilka słoiczków?
Gość: , *.tktelekom.pl
2014/08/18 14:43:04
robię te sałatke ciekawe jaki efekt wyjdzie
froginthefogg
2014/08/26 17:20:51
Muszę koenicznie to napisać, wspaniała sałatka, chrupka i smaczna, już nie ma słoika, więc jutro robię koljen porcje, bo nie ma na co czekać :)
Dziękuję za wspaniały przepis :)