poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z cukinii na zimę

Delikatnie pikantna, chrupiąca sałatka z cukinii na zimę.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs czy obiadu.



Składniki (na 6 słoików):
  • 3 kg młodych cukinii
  • 6 dużych cebul
  • 3 papryczki chili
  • 3 łyżki gorczycy
  • 300 g cukru
  • 250 ml octu winnego 
  • 150 g soli do przetworów, nie jodowanej
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do garnka i zasypać solą. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na około 2-3 godziny (co godzinę przemieszać). Po tym czasie cukinię wypłukać z soli pod bieżącą wodą i delikatnie odcisnąć. Z powrotem przełożyć do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka, papryczki oczyszczone z nasion i również pokrojone w cieniutkie paseczki, oraz gorczycę, cukier i ocet. Znów wymieszać i ponownie odstawić na 2-3 godziny.

Gotową sałatkę nakładać ciasno do słoików dociskając lekko łyżką kolejne porcje. Na koniec wlać powstały płyn. Słoiki mocno zakręcić, ułożyć w dużym garnku wyłożonym ściereczką tak, żeby się nie dotykały. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykręcić ogień tak, żeby woda lekko pyrkała. Od tej chwili pasteryzować przez około 20 minut. Kiedy woda lekko ostygnie słoiki wyjąć i ostudzić. Gotową sałatkę przechowywać z chłodnym i niezbyt jasnym miejscu.

Przepis z blogu Moje Twory Przetwory.

1 komentarz:


  1. luckatwarz
    2014/08/11 15:31:46
    Nie lubię papryczki chili.
    Czy mogę dać w zamian zwykłą czerwoną paprykę ?
    Apetycznie to wygląda :)
    majanaboxing
    2014/08/11 22:28:41
    Jaka fajna ta sałatka. Kurczę, może się skuszę choć na kilka słoiczków?
    Gość: , *.tktelekom.pl
    2014/08/18 14:43:04
    robię te sałatke ciekawe jaki efekt wyjdzie
    froginthefogg
    2014/08/26 17:20:51
    Muszę koenicznie to napisać, wspaniała sałatka, chrupka i smaczna, już nie ma słoika, więc jutro robię koljen porcje, bo nie ma na co czekać :)
    Dziękuję za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń