poniedziałek, 30 września 2013

Chleb z fetą i oliwkami

Puszysty chleb do odrywania pysznie napakowany. W środku znalazły się oliwki, boczek i feta. Jedliśmy go zarówno na zimno po ostygnięciu, jak i podgrzany w piekarniku na ciepło.
W oryginalnym przepisie nie było boczku, ale że miałam za mało oliwek, zamiast nich dałam drobno pokrojony wędzony boczek. Pasował.

chleb z fetą i oliwkami


Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning, podaję z niewielkimi zmianami.

Składniki (na formę o wymiarach 8x22 cm):
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 22 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła stopionego i ostudzonego
  • 125 ml letniego mleka
  • 40 g czarnych oliwek bez pestek
  • 40 g wędzonego boczku
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pokrojonych igiełek rozmarynu
  • 1,5 łyżki oliwy

Mąkę wsypać do miski, wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać 1/4 szklanki letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól, masło i rozpocząć wyrabianie. Stopniowo dolewać pozostałą wodę i mleko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę posmarować olejem i umieścić w niej ciasto uformowane w kulę. Poruszać ciastem tak, żeby całe się natłuściło. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

Oliwki pokroić w krążki, boczek w drobną kostkę, a fetę w większą kostkę, lub pokruszyć.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby pozbyć się zgromadzonego powietrza. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 26x40 cm. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem do siebie i na połowie ciasta rozsypać oliwki, boczek i fetę, zachowując około 1 cm odstęp od brzegu. Nadzienie posypać oregano oraz rozmarynem i skropić oliwą.
Ciasto złożyć przykrywając wolną połową ciasto z nadzieniem. Palcami zlepić brzegi ciasta.
Ostrym nożem pokroić ciasto na 10 pasków. Każdy z nich zwinąć w ślimaka i ułożyć w natłuszczonej formie przecięciem do góry. Wierzch posypać nadzieniem, które wypadło przy zwijaniu i przekładaniu. Rękami ugnieść powierzchnię ciasta, by ją wyrównać. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, albo do chwili, kiedy ciasto zacznie "wychodzić" z formy.
Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50 minut lub do uzyskania złotej skórki. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 5 minut, a potem wyjąć i ostudzić na kratce.
Podawać na ciepło lub zimno.

1 komentarz:


  1. elektryk-warszawa-24
    2013/09/30 17:49:38
    no no , ja bardzo lubię bruschettę ale też szukałem jakiejś alternatywy dla takiego można rzec dania a tu o proszę znalazłem coś także bardzo ciekawego i na pewno pysznego więc nie omieszkam przyrządzić. dzięki :)
    babaluca1
    2013/09/30 20:42:32
    uwielbiam takie chlebki aż u mnie czuć ten zapach
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 12:32:12
    alez śliczne zawijaski .... boczek na pewno cudownie się tam odnalazł:)

    OdpowiedzUsuń