poniedziałek, 23 września 2013

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów

W lodówce miałam napoczęty słoiczek z suszonymi pomidorami, a w szufladzie białą fasolę. Z tych składników powstała bardzo smaczna pasta do pieczywa. Można nią posmarować chleb lub bułkę do szkoły lub pracy, dobrze też smakuje z chrupkim pieczywem czy waflami ryżowymi.

pasta z fasoli i suszonych pomidorów


Przepis ze strony Sense Of Taste, podaję z małymi zmianami.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub fasola z puszki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • sól i biały pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2013/09/23 14:20:23
    Jako że uwielbiam pasty do chleba ta jest kolejna do zrobienia:)
    dorota20w
    2013/09/23 14:46:23
    uwielbiam pasty kanapkowe, chociaz tych z fasoli to teraz szybko nie zjem ;)
    gosik2.0
    2013/09/23 17:49:03
    Uwielbiam pasty, zapisuję do zrobienia.
    kabamaiga
    2013/09/23 20:05:48
    Edytko masz rację, że one niemal identyczne :)
    Gość: icookandlook.pl, *.dynamic.mm.pl
    2013/09/23 21:53:31
    fajny pomysł ! do wykorzystania ! ;-)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 11:21:37
    Szybka i smakowita:)
    wedelka
    2013/10/09 13:32:41
    Zrobiłam tą pastę, tylko dałam trochę więcej pomidorów. Wyszła bardzo smaczna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
    Gość: wujek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/11/07 10:49:13
    Również zwiększyłem liczbę pomidorów. W moim przypadku do 16 sztuk. Oleju dodałem w ilości 8 łyżek łącznie. Nie twierdzę, że jest to lepszy skład niż pierwotny przepis, ale chciałem uzyskać efekt podobny do pasty sprzedawanej w jednym z moich ulubionych sklepów. Polecam osobom, które preferują intensywniejszy smak.
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2014/01/25 18:39:53
    Świetna pasta. Trzymałam się proporcji tak jak w przepisie tylko białą fasolę zamieniłam na czerwoną (tylko taką miałam w domu). Pasta wyszła bardzo smaczna. Następnym razem zrobię z białą fasolą. Autorce bardzo dziękuję za przepis. Aga

    OdpowiedzUsuń