czwartek, 5 września 2013

Gozleme

Gozleme to popularne w Turcji płaskie chlebki, a może raczej placki z nadzieniem smażone na patelni i podawane na ciepło. Chociaż i na zimno są smaczne, to na ciepło smakują znacznie lepiej. Polecam zrobić jeszcze do nich jeszcze sos jogurtowo-czosnkowy i w nim maczać chlebek. Wtedy danie jest jeszcze lepsze.
Placki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które podczas smażenia lekko wyrasta i robi się puszyste. Farsz ze szpinaku i fety uzyskuje ciekawy aromat dzięki dodatkowi kilku listków mięty.

gozleme

Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 4 duże chlebki)
na ciasto:
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml (1/2 szklanki) letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml (2/3 szklanki) letniego mleka
  • 1 łyżeczka oliwy do posmarowania miski
na nadzienie:
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100 g świeżych liści szpinaku, grubo posiekanych
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 100 g sera ricotta
  • 200 g fety, pokruszonej lub pokrojonej w kostkę

Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do posmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie:
na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Wtedy farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić.
W oddzielnej misce połączyć ricottę i fetę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x34 cm, mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta, posypać serami. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.
Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smazyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać.
Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/09/05 09:50:03
    Edytko super. Coś czuję, że będę mogła to zabrać do pracy. Tylko dzieciaki nie będą chciały :(
    cuda.wianki
    2013/09/05 10:08:09
    super, zapamietam sobie :-))
    Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2013/09/05 10:43:23
    jak to fajnie wygląda ! ;)
    ola7
    2013/09/05 10:56:51
    swietnie, chetnie wyprobuje ten przepis:)
    wiosenka27
    2013/09/05 14:02:51
    Kiedyś robiłam i bardzo nam smakowały:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/09/26 14:02:51
    Coś dla mnie, zdecydowanie moje smaki:) buźka:)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/04/11 13:49:05
    Dziś robimy je na obiad:) buziaki
    jolantaszyndlarewicz
    2014/06/16 14:06:53
    Edytko robiłam je już kilkukrotnie, bardzo nam smakują:). Dziękuję za przepis Kochana:) buziaki

    OdpowiedzUsuń