Idealne do gorącej herbaty i kawy.
Składniki:
- 2 duże mandarynki - ok. 200 g po obraniu ze skórki (następnym razem dałabym jednak więcej)
- 250 g masła
- 120 g cukru pudru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z mandarynek lub pomarańczy
Mandarynki obrać podzielić na cząstki i każdą przekroić na 2-3 części.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, a potem stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wrzucić mandarynki i wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto umieścić w nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formie keksowej.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 60 minut.
Zimne ciasto posmarować lukrem utartym z soku i cukru pudru.
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24
2010/02/17 09:22:56
bardzo fajne ciasto :) Zapisuję do wypróbowania. A zdjęcie takie wiosenne, że napatrzeć się nie można :)
blue_megi
2010/02/17 09:25:40
ooo:) też je namierzyłam ostatnio w jakiejś starej gazecie i mam odłożone do wypróbowania :))) pozdrawiam :)
Gość: darki, *.tsi.tychy.pl
2010/02/17 09:27:16
mniami, lubię takie cytrysowe smakołyki. Zrobie na przyjazd mamy (:
wintour
2010/02/17 09:27:30
wygląda smakowicie, poproszę o kawałek do kawy :)
aklat
2010/02/17 09:47:25
O jacie! ale apetycznie wygląda!
cukrowawrozka
2010/02/17 10:08:13
ostatnio o nim myślałam. :] ale póki co muszę wykombinować coś na czekoladowy weekend!
wiosenka27
2010/02/17 11:14:22
Jak wilgotne to zapisuję przepis:)
gania76
2010/02/17 11:23:51
Bardzo fajne :) Zapisuję przepis, może zrobię dzieciom na weekend, bo kupiłam mandarynki, które jakoś im nie smakują i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Dziękuję za pomysł!
gosiaa99
2010/02/17 14:41:16
Pięknie wygląda na takie wilgotne i aromatyczne:))
upl
2010/02/17 15:04:50
jaki fajny przeopis :-)
margot11
2010/02/17 17:55:05
mi też ciasto bardzo się podoba
majanaboxing
2010/02/17 20:58:31
Jejciu jak wspaniale wygląda - takie wilgotne pyszne ciasto! Lubię takie :)
zawszepolka
2010/02/17 22:22:46
Nie widzę porcji dla mnie :P
usmiecham-sie
2010/02/18 08:36:18
jaki fajny przepis! Widzialam ciasta pomaranczowe, marchewkowe, nawet grejfrutowe, ale z mandarynek chyba jeszcze nie.
katarina.f
2010/02/18 11:00:39
Och, prawie czuje boski zapach tego ciasta, aż mnie skręca w żołądku! :)
upl
2010/02/18 13:55:26
nie wytrzymalam zrobilam i potwierdzam - rewelacyjny przepis :-) banalnie prosty a efekt bardzo smaczny
edysia79
2010/02/18 18:33:11
Dziękuję wszystkim i polecam, teraz już razem z Upl ;)
Gość: gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
OdpowiedzUsuń2010/02/18 23:31:18
koniecznie będę musiała wypróbowac;)
rosse5
2010/02/19 21:06:12
Mhmmm, mhmmm, właśnie jem i się zachwycam:) Jest wspaniałe - cudownie wilgotne, takie jak lubię najbardziej, pachnące i takie mięciutkie:) Cudo!!
anytsujx
2010/02/20 18:12:31
Pysznie wygląda to ciasto, napewno je upiekę :).
gania76
2010/02/21 09:41:42
Zrobiłam to ciasto, ale niestety chyba coś pokręciłam, bo wyszedł mi bardzo piękny zakalec :((( Ale przynajmniej smaczny...
Gość: M. od F., *.chello.pl
2010/02/22 21:42:56
Zrobilam :)
Wyszlo smaczne, faktycznie wilgotne, ale takie bez wyraznego posmaku, za malo intensywne jak dla mnie...
Jednak konsystencja jest na tyle fajna ze po prostu poeksperymentuje - dodam pomaranczy zamiast mandarynek, procz czastek dam skorke otarta i skorke kandyzowana i wtedy cos czuje bedzie rewelacja :)
Przepis jednak naprawde godny polecenia, latwy, szybki a wspaniale ciasto daje na pewno mozliwosci do wlasnej inwencji :)
edysia79
2010/02/23 11:03:42
Rosse a zdjęcie na blogu będzie? ;)
Ganiu to szkoda że się nie udało, ale dobrze ze jednak zjadalne było ;)
M. od F. cieszę się że ciasto się udało, że smakowało, no i że zachęca do wprowadzania własnych ulepszeń :)
ninn17
2010/02/23 13:28:06
Edysiu... jak duza jest Twoja keksowka?
rosse5
2010/02/23 16:39:52
Niestety Edytko nie będzie - bo nie zdążyłam pstryknąć - tak szybko zniknęło:) Musze chyba upiec któregoś dnia jeszcze raz:)
ninn17
2010/02/24 22:30:01
nie czekalam na odpowiedz, bo przypomnialo mi sie, ze pieklam kiedys Twoja babke ajerkoniakowa i ze jak na moja keksowke bylo ciut za duzo ciasta... majac nadzieje ze to ciasto pieklas w tej samej formie, zrobilam z 3/4porcji, dajac 200g obranych mandarynek. lukier zrobilam z soku wycisnietego z pomaranczy. i co?? wlasnie zajadam... wiem ze pozno i odlozy mi sie w biodra.. ale co tam... najwyzej bede musiala jutro wyczynowo szalec z moja corcia.. teraz juz na szczescie spi, ale mam nadzieje ze jutro bedzie wcinala na podwieczorek pyszne ciasto razem ze mna :P
jest wlasnie takie, jakie mialam nadzieje, ze bedzie. miekkie, puszyste, ale i wilgotne.
kolejny juz (nie wiem ktory) przepis Twoj laduje w moim zeszycie.
pyyyyyyyycha :D
edysia79
2010/02/25 09:34:53
Ninn jakoś umknęło mi to Twoje pytanie :( I chociaż już za późno, to napiszę teraz że moja blaszka ma wymiary 8x32 cm (mierzyłam dno).
Cieszę się że pomagam Ci zapełnić zeszyt z przepisami :))
olciaky
2010/03/22 19:34:05
Ciekawie się nazywa to Twoje ciasto:)
shinju
2010/12/27 16:07:06
Ciasto zrobione - wyszło pyszne :) U nas było z mandarynkami z puszki, ale następnym razem też dodamy więcej mandarynek.
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/02/11 22:49:01
Zrobiłam :) pyszne ciasto, idealne do herbaty. Dziękuję za przepis! :)
majanaboxing
2011/04/03 08:27:59
Edysiu, pyszne ciacho !Zapraszam do mnie na kawałeczek ;)
Miłej niedzieli:)