Grasz w zielone?
Gram!
Masz zielone?
Mam!
Gram!
Masz zielone?
Mam!
Tak sobie w zielone z Polką gramy przygotowując zielone tiramisu. A nóż, widelec uda nam tym deserem wiosnę przywołać? ;)
Przepis znalazła Polka, przysłała mi potrzebną herbatę Matcha i umówiłyśmy się że Matchamisu przygotujemy na Walentynki i zjemy razem z naszymi D. :)
Muszę się przyznać, że miałam trochę wątpliwości co do tego deseru. Po pierwsze przepis jest długi i gdy się go czyta, wydaje się skomplikowany, ale okazało się, że nie jest tak źle jak myślałam i wszystko poszło mi całkiem sprawnie. Drugą sprawą która mnie zastanawiała był smak, ponieważ nigdy nie próbowałam ani herbaty Matcha, ani za zieloną herbatą specjalnie nie przepadam. I tutaj zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona bo smakuje bardzo nam obojgu. Aż szkoda że tylko cztery porcje zrobiłam ;)
Poleczko dziękuję za wspólne pieczenie i to zielone wyzwanie!*
Przepis podaję w wersji Polki, moje niewielkie zmiany zamieszczam w nawiasach.
Składniki (na 4 porcje):
Biszkopt z Matcha
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)
2 łyżeczki herbaty w proszku Matcha
5 kropli ekstraktu z migdałów
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st.C.
Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem do białości mikserem na najwyższych obrotach.
Do ubitej masy jajecznej dodajemy ekstrakt z migdałów oraz partiami mąkę i łyżką delikatnie(!) mieszamy całość, sięgając dna miski.
Prostokątną blachę o wymiarach 20x30 cm (piekłam w formie 21x25 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę mączno-jajeczną. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia, następnie studzimy na kratce.
Syrop z Matcha
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
2 łyżki Sake (u mnie zwykła czysta wódka)
1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku Matcha
Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i gotować przez 5 minut do tzw. nitki. Zdjąć z palnika dodać Sake i Matcha.
Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Masa Mascarpone
500 g sera Mascarpone
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru lub bardzo drobnego cukru do wypieków
3 łyżki wódki
1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku Matcha
5 kropli ekstraktu z migdałów
Żółtka ubijamy z cukrem jak najkrócej (dłuższe ubijanie pozwala na przedostanie się większej ilości pęcherzyków powietrza, a to powoduje rozrzedzenie się masy jajecznej). Stopniowo dodajemy ser Mascarpone i bardzo powoli (ale jak najkrócej) ubijamy całość mikserem na najniższych obrotach.
Dodajemy ekstrakt z migdałów, Sake i Matcha, jeszcze raz mieszamy.
Galaretka
200ml naparu z zielonej herbaty
3 łyżki wódki
1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku Matcha
2 łyżki białego cukru
4 listki żelatyny (2 łyżeczki żelatyny)*
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie tak, by swobodnie pływały.
Zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dobrze je odciskamy i wkładamy do blaszanej miski.
Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczamy żelatynę (uwaga miska nie może dotykać wody).
W małym rondlu podgrzewamy zieloną herbatę i cukier. Gdy cukier rozpuści się, zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Dodajemy Sake i Matcha. Mieszamy. Całość dodajemy do rozpuszczonej żelatyny dokładnie mieszając. Lekko studzimy.
* ponieważ używałam sypkiej żelatyny zagotowałam napar z zielonej herbaty z cukrem i rozpuściłam w niej żelatynę. Potem dodałam wódkę i herbatę Matcha, wymieszałam.
Wykonanie
Na dno pucharków lub szklanek wlać trochę galaretki. Poczekać, aż zastygnie.
Z biszkoptu wyciąć krążki o średnicy szklanki lub paski (gdy używamy prostokątnego naczynia).
Na zastygniętą galaretkę wyłożyć cienką warstwę masy Mascarpone.
Na nią ułożyć krążek biszkoptu namoczony w syropie.
Na biszkopt wyłożyć znowu masę Mascarpone.
Na to znów biszkopt i znowu masa.
Przykryć folią spożywczą i zostawić na całą noc w lodówce.
Przed podaniem posypać herbatą w proszku Matcha.
OdpowiedzUsuńgania76
2010/02/14 19:53:24
Wygląda intrygująco :) Ciekawe, jak smakuje.
zawszepolka
2010/02/14 20:02:58
Edytka to ja dziękuję że się Tobie chciało to przeczytać i wykonać :)
A najbardziej się cieszę, że Wam smakowało. Wiesz co dla mnie zielone jest o niebo lepsze niż takie zwykłe. Szczególnie jak postoi noc w lodówce. Zielone niebo w gębie :)
Buziaki i jeszcze raz dziękuję :*
PS
Robisz ze mną brioszkę? :D
grazyna1961.only
2010/02/14 20:08:18
Ale fajne zielone tiramisu! Teraz wiosna musi przyjść :)
vespertinee
2010/02/14 20:35:23
Ale zielona zmowa!
:)))
agatka.twojemoje
2010/02/14 21:24:32
Podziwiałam u Eli, podziwiałam u Polki, pozwól, że sobie powzdycham i u Ciebie.
Jestem pod wrażeniem tego deseru i Waszej pracowitości.
I niech tylko matchę dorwę... :)
pozdr
agata
majazteca
2010/02/14 21:58:01
Urocze :) Swietnie sie prezentuje na stole :))
Gość: , *.chello.pl
2010/02/14 21:58:59
Faktycznie, przepis dlugi, ale wygląda deser zabójczo :))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
majanaboxing
2010/02/14 22:03:13
Ach ! Wygląda przepięknie! Oniemiałam. Cudowny deser Edysiu!:)
iis111
2010/02/14 22:08:45
Edytko mam nadzieje, ze uda Wam sie przywolac wiosne;)
rosse5
2010/02/14 22:12:53
Co za oryginalny deser! Pięknie wygląda!! Przepis rzeczywiście wydaje się nieco skomplikowany, ale napewno jest warty wypróbowania:) Gratuluję
Gość: Atria, 80.54.118.*
2010/02/14 22:16:12
To tiramisu to chyba tak wbrew zimie za oknem...
gwiazdka.w.kuchni
2010/02/14 22:20:39
wiosna pewno - pewno już jutro ;)
pozdrawiam
Gość: Kuchasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/14 22:54:59
Dziewczyny jestem pełna podziwu! Przepiękny deser! Pozdrawiam serdecznie
cuda.wianki
2010/02/14 23:11:45
wow! alez zielone pieknosci! z checia gram w zielone ;-)
kasiaaaa24
2010/02/15 07:45:36
Też bym grała, tylko zielonego brak :) Cudownie wygląda ten deser :)
ugotujmy
2010/02/15 10:36:14
strasznie fajna ta Wasza gra w zielone :-)
edysia79
2010/02/15 13:52:34
Dziękuję i polecam grę w zielone ;))
olciaky
2010/03/22 19:37:09
No skoro Wy gracie.
To ja też gram!
A co!!!
wiosna już jest!:DDD