Umówiłyśmy się z Cudawianką
na wspólne gotowanie zeszłym roku, a skończyło się wspólnym pieczeniem
już w tym roku :) Tym razem przepisy zaproponowała Ona i ostatecznie
nasz wybór padł na muffinkowe pączki - końcu wczoraj był Tłusty
Czwartek.
Muffinki bardzo nam smakowały, synkowi chyba najbardziej, chociaż jednak nie są bardzo podobne w smaku do naszych pączków, Cudawianka mówiła że przypominają raczej pączki angielskie. Najsmaczniejsza była góra z tą cukrową, chrupiącą posypką i oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe (tak jak moje pączusie zresztą). :)
Cudawianko dziękuję za świetny przepis i wspólne pieczenie, już zaczynam się szykować na to wspólne gotowanie i szukam przepisów! ;)
Oryginalny przepis jest tutaj, my troszkę go pozmieniałyśmy.
Muffinki bardzo nam smakowały, synkowi chyba najbardziej, chociaż jednak nie są bardzo podobne w smaku do naszych pączków, Cudawianka mówiła że przypominają raczej pączki angielskie. Najsmaczniejsza była góra z tą cukrową, chrupiącą posypką i oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe (tak jak moje pączusie zresztą). :)
Cudawianko dziękuję za świetny przepis i wspólne pieczenie, już zaczynam się szykować na to wspólne gotowanie i szukam przepisów! ;)
Oryginalny przepis jest tutaj, my troszkę go pozmieniałyśmy.
Składniki (na 10-12 sztuk)*
suche:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g cukru
mokre:
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 175 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ponadto:
- dowolny dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
- 50 g masła
- 25 g białego cukru
- 25 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki). Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Po łyżce masy nałożyć do 10 lub 12 dołków, potem na każdą porcję położyć pół łyżeczki dżemu i przykryć łyżką masy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, lekko ostudzić. Następnie roztopić 50 g masła. Wymieszać obydwa rodzaje cukru i cynamon. Muffinki smarować rozpuszczonym masłem i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu. Najlepiej podawać kiedy będą jeszcze nieco ciepłe.
suche:
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g cukru
mokre:
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 175 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ponadto:
- dowolny dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
- 50 g masła
- 25 g białego cukru
- 25 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki). Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Po łyżce masy nałożyć do 10 lub 12 dołków, potem na każdą porcję położyć pół łyżeczki dżemu i przykryć łyżką masy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, lekko ostudzić. Następnie roztopić 50 g masła. Wymieszać obydwa rodzaje cukru i cynamon. Muffinki smarować rozpuszczonym masłem i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu. Najlepiej podawać kiedy będą jeszcze nieco ciepłe.
* oryginalny przepis mówi że z podanych składników otrzymamy 6 muffinek, ale mi wyszło ich 10, a Cudawiance 7. Gdybym nakładała troszkę mniejsze porcje ciasta, to spokojnie wystarczyłoby na wypełnienie całej foremki. Babeczki pięknie wyrastają, więc nie będzie problemu z tym że są za małe. Polecam zrobienie 12 sztuk :)
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2010/02/12 09:06:45
slivczne Ci wyszly Edysiu z ta posypka! u mnie takie grzybki ;-)
edysia79
2010/02/12 09:12:06
Słodkie grzybki też są fajne :)
kasiaaaa24
2010/02/12 09:14:19
Super pomysł :) Bardzo mi się podoba. Myślałam o podobnych, więc z przyjemnością wykorzystam ten przepis :)
cukrowawrozka
2010/02/12 09:15:51
Jakie słodkie to zdjęcie! Równie słodkie jak te muffcie. :]
majanaboxing
2010/02/12 09:52:27
Piękne muffineczki! Słodziutkie i urocze. Muszą smakować pysznie! :))))
Śliczne zdjęcia Edysiu!:))
viridianka
2010/02/12 10:07:10
ło matko! cudne :)) zabieram foremkę muffinową do Łodzi, spróbuję jak czas znajdę :))
Gość: , *.chello.pl
2010/02/12 10:25:28
Bombowe :-)))
Kolejny przepis ktory zapisuje :D
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
fiolka-fiolunka
2010/02/12 10:51:53
Hmmm.....muffinkowe pączki :) ciekawe, ciekawe :) wczoraj nie zjadłam ani jednego pączka, więc pewnie w niedługim czasie nadrobię muffinkami.
olciaky
2010/02/12 11:06:56
Świetne, ja juz widziałam je u Cudawianki:)))
No cudowna posypka:)))
Gość: darki, *.tsi.tychy.pl
2010/02/12 11:29:33
wyglądają bajecznie (:
komarka
2010/02/12 12:49:06
Chwaliłam już u Cudawianki, ale pochwalę raz jeszcze, choć już nie mogę patrzeć na pączki :)) Ale takie pieczone to przecież coś zupełnie innego.. :)
gosiaa99
2010/02/12 14:35:05
ojej ta cukrowa posypka jest bajeczna..mniam
grazyna1961.only
2010/02/12 14:45:08
Jakie fajne te muffinki! A posypka- mniam :)
iis111
2010/02/12 17:17:47
wygladaja super! taka mniej tlusta wersja paczkow;)
myniolinka
2010/02/12 17:49:45
no i posypka górą :) cudne!
kabamaiga
2010/02/12 22:38:31
Zgłaszam reklamacje. Też wpis powinien był się pojawić przynajmniej przedwczoraj. Cudeńka.
malgorzata.dz
2010/02/14 19:26:02
Bardzo, bardzo, bardzo :) podoba mi się cukrowe wykończenie. :) Lubię na drobiazgi w wypiekach. :)
iis111
2010/03/14 20:08:56
wyszly pyszne! Z kwasnymi powidlami sliwkowymi sa idealne:)