Tym razem sama się odważyłam zrobić takie racuszki, ale z rodzynkami i czekoladą. W oryginalnym przepisie (w gazecie "moje gotowanie" nr 2/2010) były tylko rodzynki, ale ja połowę z nich zastąpiłam grubo pokrojoną czekoladą i to był strzał w dziesiątkę!
Racuszki były rewelacyjne i smakowały wszystkim bez wyjątku. Wprost trudno mi było się powstrzymać od sięgnięcia po kolejnego i kolejnego... Najlepsze są świeże, prosto z patelni i ciepłe, bo wtedy czekolada jest miękka i wprost rozpływa się w ustach. Zimne lub odgrzane to już niestety nie to samo.
Składniki (na około 15 placuszków)
rozczyn:
- 20 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki maki pszennej
- szczypta soli
- 75 g rodzynek
- 75 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem, rozmieszać z mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać rodzynki i czekoladę, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Podawać natychmiast, ewentualnie można posypać cukrem pudrem (jeśli będą z samymi rodzynkami, bo te z czekoladą są wystarczająco słodkie).
OdpowiedzUsuńgrazyna1961.only
2010/02/19 11:41:42
Pycha! Często robię racuchy, ale na takie nie wpadłam. Dzięki za pomysł :)
majazteca
2010/02/19 12:16:06
Racuszki z czekolada...mniam! W takiej wersji racuszkow jeszcze nie jadlam :))
kasiaaaa24
2010/02/19 12:37:34
Ależ smakowite racuszki. Mniam :)
Gość: , *.chello.pl
2010/02/19 13:31:17
O masz rację, od takich racuszkow trudno sie oderwac.
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
gosiaa99
2010/02/19 13:38:48
Piękne racuszki, a ten pomysł z czekoladą jest wspaniały ;) Dorzucę następnym razem :)
blue_megi
2010/02/19 14:30:19
super pomysł :) na pewno wypróbuję :)
wiosenka27
2010/02/19 16:13:33
Pycha! Ja racuchy zazwyczaj robię z owocami jak ostatnio z ananasami. Widziałam te z rodzynkami:)
majanaboxing
2010/02/19 17:28:08
O mniam! Jakże one apetyczne są!
abbra
2010/02/19 19:18:14
Mniamuśne !!!
Fajny pomysł z tą czekoladą - warto spróbować :)
kabamaiga
2010/02/19 20:12:57
Piszę sie na nie.
iis111
2010/02/19 20:42:43
wygladaja pysznie:) robisz juz torta na jutro?;)
ugotujmy
2010/02/19 21:16:31
i w moim Domu Mama jest specjalistką od racuchów i wszelkich słodkich placków (prócz pancakes, które robię ja) :-)
negresca
2010/02/20 06:45:20
A ja chyba nigdy nie robiłam racuszków, zawsze przerażają mnie drożdże i czas, kiedy trzeba czekać na wyrośnięcie. Może nadszedł czas, żeby spróbować?
katarina.f
2010/02/20 17:06:17
Ile radości z takich racuszków! Ile smaku! Pycha!
malgorzata.dz
2010/02/21 17:53:31
Haha! Podziwiałam dzisiaj już całe mnóstwo czekoladowych pyszności... Czuję się, jakbym to ja sama część z tych pyszności przygotowała i jadła. :) Już nie mam miejsca, ale jednego racucha jeszcze wirtualnie zmieszczę. :D
edysia79
2010/02/23 11:05:53
Cieszę się że Wam się te racuszki podobają :)
bea.w.kuchni
2010/02/28 10:21:39
A u mnie racuchow sie praktycznie nie robilo, wiec to dopiero 'na swoim' zaczelam odkrywac ich smak.
Twoja propozycja bardzo przypadla mi do gustu :))
Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje Ci za udzial w CzekoWeekendzie :)
olciaky
2010/03/22 19:33:24
O łaaał.
Ależ pyszne muszą być.
Zachęciłaś mnie tym przesmacznym opisem:)