Jak wszystko co na wczoraj przygotowałam, tak i tort piekłam po raz pierwszy i wspaniale się udał. Smakował rewelacyjnie - nie za słodki, lekko kwaskowy i delikatny. Mama nawet powiedziała, że tym tortem pobiłam wszystkie które do tej pory upiekłam ;)
Przepis zaczerpnęłam z gazetki "Ciasta i desery - najlepsze torty" nr 1/2010. Od siebie dodałam jeszcze sok cytrynowy do ciasta i bezy.
Składniki
masa bezowa:
- 5 białek
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 180 g cukru pudru
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
krem:
- 3 cytryny
- 125 ml wody
- 100 g cukru kryształu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan-fix
- wiórki kokosowe do dekoracji
Białka na masę bezową ubić na bardzo sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier puder, na końcu dodać sok z cytryny.
Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do masy tłuszczowej. Dodać 2 łyżki zimnej wody, sok cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.
Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut.
Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.
Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z zimną wodą i cukrem. Całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gorący płyn cytrynowy. Ostudzić.
Ubić śmietanę z dodatkiem śmietan-fixów i wymieszać z zimnym kremem.
Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.
Po pierwszych dwóch razach kolejne wersje tortu zostały nieco zmodyfikowane. Ilość wszystkich składników zwiększam o połowę i do 1/3 ciasta dodaję 1-2 łyżki ciemnego kakao. W ten sposób otrzymuję 3 blaty ciasta z bezą. Ten ciemny krążek wkładam potem między dwa jasne i w ten sposób tort zyskuje bardziej kolorowy wygląd i jest bardzo wysoki.
W przekroju prezentuje się tak:
OdpowiedzUsuńugotujmy
2010/02/22 18:34:18
taki delikatny
jak w śnieżnym puchu
czekam na czekoladowe pyszności
i zapewniam, że nie będzie to zamęczanie
dla mnie przyjemnością patrzenie na nie
i pourodzinowe uściski śle!
majanaboxing
2010/02/22 18:36:00
Edysiu, przede wszystkim - Wszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin! :))) Spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze!:)))
Tort wygląda wspaniale - cytrynowy na pewno przepyszny!:))
Pozdrówki:)
misbasia
2010/02/22 18:39:54
Wszystkiego najlepszego Edysiu!:)
A tort - cudo!
Gość: gania76, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/22 18:40:29
Wszystkiego najlepszego na urodziny!!!
wiosenka27
2010/02/22 18:42:35
Wszystkiego najlepszego:)
nobleva
2010/02/22 18:56:58
Piękny torcik, wszystkiego najlepszego!
dagmara_65
2010/02/22 18:57:22
Edysiu, wszystkiego co najlepsze z okazji Twoich Urodzin! :))
Tort wygląda wyśmienicie i domyślam się, że podobnie smakuje.
Połączenie bezy,kremu cytrynowego i kokosu jest jak najbardziej trafione.
Cieplutkie pozdrowionka!
kasiaaaa24
2010/02/22 19:12:28
Edysiu WSZYSTKIEGO NAAAAAAAJLESZEGO!!! Sto lat, sto lat, sto lat, sto lat.... :)
Wspaniały tort. Mam pomysł. Wyślij mi kawałeczek, żebym też mogła świętować Twoje urodziny :)
zaytoona
2010/02/22 19:32:35
Wszystkiego najlepszego, Edysiu! Spełnienia marzeń przede wszystkim. Żeby Twoje życie pełne było słodyczy. I mnóstwa tak cudownych tortów jak ten.
Pozdrawiam!
ilka_86
2010/02/22 19:38:48
wszystkiego najlepszego Edysiu z okazji Twoich urodzinek:) śliczny tort:) róża też piękna:))
Gość: , *.chello.pl
2010/02/22 19:41:24
Edysiu wszystkiego, wszystkiego co najlepsze!!
Przepiekny tort!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
rosse5
2010/02/22 19:45:04
Edytko, przyjmij odrobinkę spóźnione ale bardzo szczere życzenia urodzinowe:) Spełnienia marzeń Ci życzę, dużo radości i realizowania swoich pasji:)
Tort jest przepiękny!! Na sam widok leci mi ślinka;) i napewno był przepyszny, cytynki...mniam:) I piękne zdjęcia:)
iis111
2010/02/22 19:56:20
Edytko jeszcze raz sto lat!
malgorzata.dz
2010/02/22 20:01:36
Edytko, wszystkiego najlepszego! :)
Czuję się zaproszona na kawałeczek wirtualnego tortu. :)
gwiazdka.w.kuchni
2010/02/22 20:13:27
mniam! wpraszam się na cytrynę, o tak! :)
katarina.f
2010/02/22 20:30:59
Jakie cudne zdjęcie z tą różą... A tort na pewno przepyszny. Wszystkiego najlepsiejszego!
gosiab_3
2010/02/22 20:33:52
Edysiu-wszystkiego najlepszego pourodzinowo,duzo zdrowka i spelnienia marzen :) :)
Torcik jest wspanialy i chetnie bym po kawaleczek siegnela :)
Pozdrawiam cieplutko :)
zawszepolka
2010/02/22 21:08:22
Edytka Ty wiesz czego ja Tobie życzę :****
najsmaczniejsze.pl
2010/02/22 21:52:42
100 lat a nawet i 200! A tort prześliczny, bielutki, mniam
cuda.wianki
2010/02/22 21:55:59
Sto lat Edytko! NIech kolejny rok bedzie tak slodki jak ten tort! :-)
Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
OdpowiedzUsuń2010/02/22 22:32:45
Sto lat !!! Torcik przepysznie wygląda :)
Gość: darki, 91.150.140.*
2010/02/22 22:45:00
wygląda tak cudnie, idealnie komponuje się z kolorem, który jest za oknem. Taki śnieżny tort (;
Gość: darki, 91.150.140.*
2010/02/22 22:45:17
aha i wszystkiego najjlepszego ;*
atina_bc
2010/02/23 05:39:03
Edysiu wszystkiego najlepszego Kochana, spełnienia marzeń i dużo uśmiechu na co dzień! 100 lat! Tort wygląda rewelacyjnie!
edysia79
2010/02/23 11:00:45
Dziękuję serdecznie za wszystkie życzenia i oby się spełniły!
:D
zemfiroczka
2010/02/23 12:01:56
Czy spóźnione życzenia też przyjmujesz? ;) Najlepszego, najzdrowszego, najsłodszego! :)))*
Gość: Ula, *.telkom-ipnet.co.za
2010/02/23 12:43:59
mmmm, wyglada przesmakowicie!!!! spoznione ale szczere zyczenia urodzinowe!
mikimama
2010/02/24 10:04:36
To rzeczywiście może być pyszny tort. I do tego pięknie się prezentuje. Poza tym wszystkiego najlepszego!
margareta_2010
2010/02/25 20:37:04
Jestem pod wrazeniem, piekny tort :) Az przelknelam slinke ;)
Pozdrawiam, Margareta
edysia79
2010/02/26 10:27:53
Zemfi oczywiście że przyjmuję, dobrych życzeń nigdy za wiele ;)
Dzięki!
Ula, Mikimama, Margareta dziękuję :)
Gość: bakat, *.radom.vectranet.pl
2010/03/05 00:04:34
Chyba upiekę go na urodziny córki. Proszę tylko o wiadomość jakiej wielkosci była tortownica. Czy Krem z sokiem z 3 cytryn nie będzie za kwaśny dla dzieci? Wszystkiego najlepszego i pozdrawiam.
Gość: bakat, *.radom.vectranet.pl
2010/03/05 00:07:17
Przepraszam, to ta późna godzina. Pytanie odnośnie tortownicy nieaktualne. Jak byk 26 cm. Ale o krem wciąż pytam.
edysia79
2010/03/12 12:57:01
Bakat sam krem jest dość kwaśny, ale ze słodkimi ciastem i bezą świetnie się komponuje. Jeśli boisz się że będzie za kwaśny, możesz zastąpić sok z jednej cytryny po prostu wodą.
Dziękuję :)
Gość: Eva, 217.153.131.*
2010/03/15 13:48:09
Ten tort wygląda rewelacyjnie - dodaje go do swojej listy przepisów :)
olciaky
2010/03/22 19:32:25
Edysiu,
przyjmij spóźnione życzonka!:DDD
:*
Skoro mama tak mówi, to tak jest!
3 maj się cieplutko!
kinia_1979
2010/06/27 11:05:46
Wczoraj zrobiłam na dzisiejszą imprezę urodzinową synka :0)
Uwielbia ciasta z posypką (tak nazywa kokos ;0)).
Będziemy dzisiaj próbować.
Wygląda ładnie...jestem strasznie ciekawa smaku, tym bardziej że lubię kwaskowate rzeczy.
Gość: madzia, *.vtelecom.pl
2012/10/09 23:09:13
Niedługo moja córeczka będzie obchodzić 1 urodziny i juz szukam co by tu z tej okazji upiec... Wpadł mi w oko ten Twój przepis, tylko zastanawiam się, czy mając jedną formę do pieczenia, połowa ciasta może spokojnie poczekać pół godziny aż pierwsza warstwa się upiecze? Białka nie oklapną?
edysia79
2012/10/09 23:59:55
Madziu najlepsze życzenia dla córeczki! :)
Co do tortu to ja też mam jedną tortownicę o takiej średnicy więc piekę blaty ciasta jeden po drugim (czyli z powiększonej o połowę porcji nawet trzy) i jak możesz zobaczyć na ostatnim zdjęciu widać warstwy białek. Blaty szybciutko się pieką, bo po 10-15 minut, więc piana nie zdąży klapnąć.
Gość: bogusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
OdpowiedzUsuń2013/01/11 17:25:30
Moja droga, przepis wygląda wyśmienicie, a zdjęcia jeszcze lepiej.
Moja babcia kończy jutro 80 lat, i zamierzam zrobić ten torcik,
powiedz mi proszę cię tylko, czy śmietana w kremie to jest kwaśna śmietana, czy słodka śmietaka, taka jak do kawy?
Pozdrawiam!
edysia79
2013/01/11 17:33:03
Bogusiu przede wszystkim najlepsze życzenia dla Babci! :)
Krem jest ze słodkiej śmietanki kremówki, takiej do deserów.
Gość: bogusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/11 18:31:36
o, dziękuję ci za szybką odpowiedź,
i za życzenia też :)
w takim razie lecę do sklepu, i mam nadzieję, że uda mi się bezbłędnie :D
Pozdrawiam!
Gość: , *.radom.vectranet.pl
2013/08/31 21:39:57
jutro chciałam zrobić ten torcik ,zastanawiam się czy ten krem jest puszysty ,bo wydaje mi się,że śmietana straci na puszystości,gdy ją się wymiesza z gęstym kisielem.
edyta_rosner
2013/09/01 01:05:43
Krem oczywiście nie jest tak puszysty jak sama śmietana, ale pozostaje lekki, co widać na zdjęciach ciasta (na wierzchu obydwu kawałków). Po połączeniu ubitej śmietany z kisielem wychodzi taki puszysty kisiel, który nie traci objętości, tak jakby to było z samą śmietaną. Spokojnie można więc tort przygotować nawet dzień wcześniej.