Test przepisu i foremek wypadł pozytywnie, nawet bardzo. "Sufleciki" nam smakowały, ja byłam nimi wręcz zachwycona, więc szczerze polecam. Wydaje mi się że świetnie sprawdzą się zarówno jako ciepły lub zimny deser jak i wartościowe drugie śniadanie.
Składniki (na 8-10 porcji):
- 300 g płatków owsianych zwykłych
- 150 ml soku pomarańczowego
- 150 ml soku jabłkowego
- 2 kwaśne jabłka
- 2 gruszki (u mnie z kompotu)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Płatki wymieszać z sokiem pomarańczowym i jabłkowym. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Półtora jabłka i obydwie gruszki drobno pokroić, wymieszać z płatkami i jogurtem. Pozostałe jabłko i brzoskwinię przepołowić, pokroić w cienkie plastry.
Masę owsiano-owocową rozłożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Na wierzchu każdej ułożyć plastry jabłka i brzoskwini oraz po wiórku masła, oprószyć cukrem.
Zapiekać w 180 st.C przez 5-10 minut.
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2010/02/11 21:29:25
ojej! nie nadazam za Toba Edysiu! alez pysznosci :-) czekam na wiecej platkow! ;-)
kabamaiga
2010/02/11 21:55:46
Taka bardzo wykwinta wersja granoli. Cudne.
p.s. oczywiście zagłosowałam :)
majanaboxing
2010/02/11 22:16:27
Śliczne! :)))
Bardzo lubię płatki owsiane i wczoraj rano jadłam owsiankę:) A takiego suflecika chętnie bym zjadła:)
Gość: Kuchasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/11 22:24:53
Śliczne sufleciki :-)
kasiaaaa24
2010/02/12 08:55:13
Bardzo fajny pomysł :) Podoba mi się i ślicznie się prezentują :)
olciaky
2010/02/12 11:08:46
Bardzo lubię takie pełnoziarnsite deserki:)))