Przepis z gazety "naj poleca: 365 obiadów" (wiem, że prawdziwe risotto przygotowuje się w inny sposób, ale tutaj tak nazwano to danie, a ja nazw nie mam w zwyczaju zmieniać).
Składniki (na 4 porcje):
- 1 duża czerwona cebula
- 8 cienkich parówek
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli
- 2 szklanki ryżu
- świeże zioła (u mnie pietruszka)
- sól i pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać obrane z osłonek i pokrojone w dość grube plastry parówki, smażyć około 5 minut. Paprykę oczyścić z pestek i białych błon, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i parówek, przesmażyć razem.
Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory i koncentrat, a także osączoną z zalewy fasolę.
Ryż ugotować osobno na sypko, przełożyć do parówek z warzywami i chwilę razem dusić.
Podawać posypane posiekanymi ziołami i posypane tartym parmezanem.
OdpowiedzUsuńGość: darki, *.tsi.tychy.pl
2010/02/13 12:11:15
aż mi się jeść zachciało! jak szybkie do zrobienia to coś dla mnie, bo nigdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu po pracy.
wiosenka27
2010/02/13 14:16:40
Nie jestem typem, który czepiałby się nazwy, ważne że ładnie wygląda i napewno dobrze smakuje:) Pozdrawiam:)
gosiaa99
2010/02/13 16:30:00
O super lubię parówki mnim takie szybkie sycące dania są wspaniałe ;)
kasiaaaa24
2010/02/13 18:20:53
To chyba najpiękniejsze zdjęcie risotta jakie kiedykolwiek widziałam :) Aż ślinka cieknie :) Piękne kolory :)
majanaboxing
2010/02/13 19:04:46
Jak smakowicie wygląda! I te kolory - super !:)
iis111
2010/02/13 19:49:06
wyglada badzo smacznie:)
grumko
2010/02/14 07:21:19
Kilka razy robiliśmy coś podobnego tyle, że bez fasoli, no i pyszne było;-) Nazywało się to "Zapiekanka kreolska", a przepis braliśmy z książki, którą również masz czyli "Przygoda kulinarna" K. Pośpieszyńskiej, s.264;-))
myniolinka
2010/02/14 10:26:37
kto by się nazwą przejmował... pysznie wygląda:)
alf19
2010/02/19 10:33:44
Dzieki za przepis. Wyprobuje w domu i zobacze co na to moi dwaj Wlosi. Wyglada bardzo zachecajaco. Pozdrawiam ;))
edysia79
2010/02/19 10:53:05
Alf życzę smacznego i czekam na relację :)
bbrzezinka
2010/03/07 18:56:49
Ciekawe danie, fajne połączenie składników, no i efekt - oczywiście super. Całej rodzince smakowało :)
alf19
2010/03/08 15:21:00
Witam, wyprobowalam wreszcie ten przepis na risotto. Moim dwom Wlochom bardzo smakowal. Bede go czasami robic. Alf
edysia79
2010/03/12 12:50:19
Cieszę się :)
olciaky
2010/03/22 19:39:49
Skoro piszesz, że pyszne to pewnie takie jest!
Po Twoim kurczaku z kuskusem przystole.blox.pl/2009/11/Kurczak-z-kuskusem.html
idę za każdym Twoim przepisem obiadowym w ciemno:)
Pozdrawiam, Olcik.
makneta
2010/05/10 16:30:15
Robiłam dzisiaj i bardzo nam wszystkim smakowało - z tym, że zamiast parówek użyłam kiełbasek wiedeńskich.
Pozdrawiam
edysia79
2010/05/11 10:16:53
Makneta cieszę się że wróciłaś do pisania na "obiedzie" :)
Dziękuję :)
najsmaczniejsze.pl
2010/07/08 15:10:13
pomyślałam że dziś na obiad zrobię ryż z parówką, poszukałam w sieci czy są jakieś propozycje i trafiłam tutaj, ominę tylko paprykę i przecier bo właśnie wyszli z domu ;)
blanc-rose
2011/04/27 21:42:04
Robiłam to danie już dwukrotnie, tylko bez fasoli (nie przepadam) i papryki (jakoś jej nie było w lodówce ;) ). Bardzo smaczne, tylko troszeczkę kwaśne, ale może mam kwaśne pomidory, nie będę przecież ryżu słodziła :D Dzięki za smaczny przepis :)