Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 6 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
do posmarowania i posypania:
- 1 jajko
- płatki migdałowe
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać niewielką ilością letniego mleka. Rozetrzeć palcami, aby uzyskać gładki rozczyn. Przykryć i odstawić na około 10 minut. Kiedy rozczyn podrośnie, dodać resztę cukru, sok i skórkę z cytryny, sól, rozkłócone jajka oraz masło i stopniowo dolewając mleko wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ponownie przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto delikatnie nacisnąć, żeby je odgazować, jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej malej formy keksowej. Przykryć i jeszcze na 1-1,5 godziny odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem brioszkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Przepis z blogu Liski, od siebie dodałam sok z cytryny, aromat cytrynowy był bardziej wyczuwalny.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2010/10/02 13:19:40
Wyglada pysznie i puszyscie :) Zjadlabym kawalek posmarowany cienko maslem...
usmiecham-sie
2010/10/02 13:25:40
Jaka ładna :) wygląda na bardzo delikatną.
ciastella
2010/10/02 13:28:24
wygląda świetnie ;D idealna do mojej porannej kawy ;)
kabamaiga
2010/10/02 13:31:06
Czasami fajnie jak coś nie pójdzie tak jak chcemy. Śliczna, mięciutka.
milk_chocolate84
2010/10/02 14:16:41
Wygląda na baaaardzo puszystą :) Piękna!
majanaboxing
2010/10/02 14:23:19
Jaka ładna , żółciutka i puszysta, a jak cytrynowa to już ją lubię :))
grazyna1961.only
2010/10/02 14:47:31
Forma nieważna, pięknie Ci wyszła :)
elau66wr
2010/10/02 18:44:11
TEŻ SIĘ CIESZE, ŻE ZAGLĄDAM do Ciebie. Ale jak nie net - to czas umyka. Zaczął się kolejny semestr na uczelni ...i zaczynam zamieniać się w dzięcioła.....zakuwanie. Ale to co tutaj widzę w wolnej chwili na pewno upiekę, bo uwielbiamy własny chlebek, bułeczki.
karmel-itka
2010/10/02 20:10:55
puszysta.
niezwykle wypieczona.
wspaniała.
zaytoona
2010/10/02 20:29:37
Rewelacyjna, Edysiu! Ogromnie mi się podoba. Takie śniadanie to istne marzenie...
wiosenka27
2010/10/02 21:38:57
Wygląda ...tak idealnie:)
Gość: ola, *.carolina.res.rr.com
2010/10/03 03:39:35
A czy jest szansa na to ze taka piekna brioszka urosnie po dodaniu suchych drozdzy?
Wyglada smakowicie :)
malgorzata-p17
2010/10/03 12:26:32
niesamowicie puszysta:)
anytsujx
2010/10/03 21:25:20
Ślicznie Ci wyszła, bardzo apetyczne zdjęcie, pozdrawiam :)
edysia79
2010/10/03 23:42:14
Dziękuję Wam bardzo :)
Olu Powinna się udać, Liska w oryginalnym przepisie podała nawet ilość suchych drożdży: 1 łyżeczka.
Ja suchych nie używam, bo mi na nich ciasta nie wyrastają tak dobrze jak na świeżych.
kulinarnespotkania
2010/10/04 08:40:50
ale piekna:) chetnie bym zjadla taka na sniadanko:)
dorota20w
2010/10/05 16:13:22
oj zjadłabym zjadła