Fantastyczne bułeczki. Lekko słone, puszyste i pachnące ziołami. Idealnie byłoby upiec je rano, na śniadanie, lub zaraz po upieczeniu zjeść na kolację (ostudzone oczywiście), bo wtedy zioła pachną najintensywniej i bułeczki są najbardziej aromatyczne.
Składniki (na 12 bułek):
- 24 g świeżych drożdży
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego koperku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego lub świeżego drobno posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 duże roztrzepane jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 3,5-3,75 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
- 1 łyżka grubszej soli (morskiej) - do posypania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać trochę mleka. Palcami rozetrzeć drożdże, żeby powstał zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części (po ok. 82 g), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać grubą solą.
Piec w 180 st.C przez około 25-30 minut, aż się zarumienią. Wyjąć i przestudzić na kratce.
Przepis z blogu Moje wypieki.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/10/13 13:33:46
Ilość ziół bardzo mnie zachęca:)
kabamaiga
2010/10/13 13:39:35
Ładnie się lenisz, nie ma co.
milk_chocolate84
2010/10/13 14:18:51
jakie puszyste :) mocno zachęcające :))
cuda.wianki
2010/10/13 14:57:08
Edytko, piekne buleczki!! czy Ty nie czytasz @?? :-)
margot11
2010/10/13 15:32:20
no, wzorcowe te bułki
majanaboxing
2010/10/13 17:22:54
Muszą pięknie pachnieć :) Bardzo ladniutkie są, takie puszyste :)
justmydelicious
2010/10/13 18:52:00
ale aromatycznie musiało być wtedy u Ciebie :)
karmel-itka
2010/10/13 23:25:46
ile ziół!
a jaki puch!
bułeczki nieziemskie. puszyste i tak bardzo ziołowe, tak niesamowicie aromatyczne...
abbra
2010/10/14 06:02:57
Edytko , pozostaje mi tylko życzyć Ci, żebyś się dalej tak "leniła" ;))
Smakowite te bułeczki !
magdi29
2010/10/14 11:20:04
Berdzo ładnie i apetycznie wyglądają, zjadłabym sobie z dwie ;)
cezonia_wino_i_oliwki
2010/10/14 11:56:05
Uwielbiam zioła, pyszne takie buły na śniadanie :)
fantazjemagdyk
2010/10/14 12:43:25
chciałabym się tak lenić :) śliczne bułeczki
Gość: dukan, *.jmdi.pl
2010/10/14 13:33:30
jaka szkoda, że ja na diecie dukana jestem i nie mogę ich zjesc, ale jak tylko pozbędę się jeszcze 5 kg to zjem ich 100!
edysia79
2010/10/15 14:24:18
Cieszę się, że i Wam te bułeczki się podobają :)
Idę się dalej lenić ;)
fagusia
2010/10/21 18:46:34
jak ja uwielbiam takie bułeczki - zawsze w piekarni sie za takimi rozglądam. Chetnie bym takie zrobiła , ale ostatnio z mojego chlebka wyszła twarda glina , wiec jakos tak nie mam wiary że mi sie udadza ...
Gość: Anna, *.suwalki.vectranet.pl
2014/02/06 12:54:00
Jestem w trakcie robienia tych bułeczek- ciasto rosnie pod ściereczką- mam nadzieje ze ładnie się upieką i będą nam smakować- pozdrawiam