Ta masa makowa i zimno na dworze, oraz zimowy zapach powietrza na dworze powodują, że coraz częściej myślę o Bożym Narodzeniu ;)
Składniki
ciasto:
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g + 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
masa makowo-budyniowa:
- 800 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 750 g gotowej masy makowej
- 6 jajek
kruszonka:
- 200 g roztopionego masła
- 300g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 ml gorącego mleka
- 1,5 kg jabłek
Przygotowanie ciasta:
masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Wciąż ucierają dodawać po jednym jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przygotowanie masy:
650 ml mleka zagotować. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzić budynie, a następnie połączyć z zagotowanym mlekiem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Masę makową utrzeć z jajkami, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.
Przygotowanie kruszonki:
mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopione letnie masło i gorące mleko, wrobić kruszonkę, zostawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Blachę o wymiarach 40x25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, na im ułożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć masę makowo-budyniową, posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Gość: , *.ip.netia.com.pl
OdpowiedzUsuń2010/10/07 10:39:41
Też uwielbiam takie ciasta, szybko i pysznie :)
jolantaszyndlarewicz
2010/10/07 10:42:37
Edysiu zapisuje przepis, bo akurat mam w domu i jabłka i niewykorzystaną masę makową, która aż błaga, żeby ja w końcu zużyć:) pozdrawiam ciepło:)
majanaboxing
2010/10/07 11:27:27
Wygląda swietnie! Makowiec z jabłkami, nigdy nie próbowałam, a brzmi naprawdę mega apetycznie!:)
mikimama
2010/10/07 12:06:15
Widzę, że jabłka królują na blogach. A mak pasuje do nich idealnie... Pozdrawiam :)
milk_chocolate84
2010/10/07 12:23:50
ciekawe... bardzo ciekawe :)
A ja ostatnio widziałam w telewizji reklamę która może jeszcze nie bezpośrednio, ale już nawiązywała do świąt, więc to wcale nie tak daleko.. ;)
cuda.wianki
2010/10/07 12:24:33
pracochlonne? o nie, przy Kruszynku odpada, za to popatrze sobie u Ciebie, bo wyglada cudnie! p.s. napisalam @ i czekam na odp! :-)
kulinarnespotkania
2010/10/07 14:07:39
ciacho bardzo smakowite:) porywam kawalek do popoludniowej kawki:)
justmydelicious
2010/10/07 14:17:13
świetnie prezentuje się to ciacho! bardzo mi się spodobała ta wariacja
acirinka
2010/10/07 14:33:56
Smakowicie wygląda. Widzę Edysiu, że masz jak mój synek. Od paru dni muszę mu mówić ile jeszcze dni do Bożego Narodzenia zostało:) List do Świętego Mikołaja już napisał...:) i menu też obmyśla:) A taki makowiec na święta idealny:)
magdi29
2010/10/07 15:48:25
Wygląda super apetycznie i coś całkiem innego, orginalnego. Napewno wypróbuję.
emma001
2010/10/07 17:31:28
wygląa tak bogato mniam i pysznie ;)
szarlotek
2010/10/07 19:39:34
No proszę, koleżanka poszalała na całego ;D Pyszniasto się prezentuje i ja się nie zgodzam,że mak przypisany jest tylko do świąt. Piekłam już makowiec z połówkami jabłek, to i ten przepis sobie zagospodaruję w odpowiednim czasie :)
zaytoona
2010/10/07 20:04:02
Ja o Bożym Narodzeniu myślę szczególnie przez pryzmat tego, że wreszcie będę mogła zwalczyć przemęczenie. Póki co całymi dniami oczy mi się kleją, a wieczorami padam wcześnie nieprzytomna na łóżko. Byle więc do świąt! ;)
No i takie pyszności jak ten makowiec zajadane bezkarnie i z usprawiedliwieniem. Ach!
Pozdrawiam! :)
myniolinka
2010/10/07 20:56:21
oby do Świąt... ale smaka mi narobiłaś że chyba jeszcze przed świętami coś z makiem wykombinuję :)
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/10/07 20:58:46
A wiesz,ze ja od paru dni tez juz intensywnie myslami jestm w okolicach Swiat :),a raczej Adwentu,ktory tutaj lubie najbardziej wlasnie :)
Ciasto prezentuje sie wybornie :)
Pozdrawiam cieplutko :)
kabamaiga
2010/10/07 21:09:53
maku w ciastach nie lubię, ale tutaj nie wygląda źle - znaczy, nie ma czarnej masy, więc może i bym się skusiła.
cukrowawrozka
2010/10/07 21:15:23
ja tam już kolędy nucę. ^^
i zapach maku to już w ogóle wprawiłby mnie w nastrój przedświąteczny. :)
karmel-itka
2010/10/07 22:44:34
ojej, z jabłuszkiem? ciekawy.
niezmiernie apetycznie się prezentuje ;]
karin-29
2010/10/08 09:20:39
Ciasto wygląda baaardzo orginalnie:)
olciaky
2010/10/09 00:16:53
mmm.. ciekawie wygląda;)
Taki "łaciatek":)
Ps: Edytko, zapraszam Cię po odbiór dwóch wyróżnień
waniliowachmurka.blogspot.com/2010/10/doceniona.html
OdpowiedzUsuńBuziaki
usmiecham-sie
2010/10/10 11:28:31
Bardzo fajne ciasto. Lubię takie,w których jest kilka składników - nie tylko sam mak, ale jeszcze warstwa jabłek i kruszonka. Nie taki typowy makowiec i to mi się podoba.
atina_bc
2010/10/11 05:50:06
Wygląda pysznie!
jolantaszyndlarewicz
2010/10/11 15:56:53
upiekłam, juz prawie nie ma...maż zajada, aż mu sie uszy trzęsą i gdy zaczyna kolejny kawałek powtarza "pyszne ciasto" jakby dla usprawiedliwienia:) ...a niech gada, ja sama złamałam sie dla kawałeczka...co nie udało sie żadnemu ciastu przez 4 miesiace:)
Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/25 19:33:09
a jeśli chciałabym użyć suchego maku i samemu go zmielić itd? to ile mniej więcej potrzeba?
Gość: aniuszka, *.static.rdi.pl
2014/01/30 15:43:17
Do pieczenia makowca przymierzam sie od dawna jednak nie moglam trafic na "wymarzony" przepis na niego.. i niespodzianka wlasnie go znalazlam! Mam wszystkie skladniki wiec zaraz zabieram sie za przygotowanie :) przepis juz spisalam na pewno bedzie mi czesto towarzyszyl w wypiekach :) pozdrawiam