Przepis mam już od kilku lat i do tej pory tylko raz z niego skorzystałam. Wydaje mi się, że też z okazji urodzin męża i wtedy to ciasto pełniło rolę tortu, bo wtedy jeszcze bałam się samodzielnie piec torty. Było to tak dawno temu, że zdążyłam już zapomnieć jak to ciasto wyglądało i smakowało, więc teraz mogłam odświeżyć sobie pamięć.
Wyszło na to, że rodzynkowiec przebił tort chałwowy. Smakował wszystkim bez wyjątku, a najbardziej oczywiście mężowi. Ach te rodzynki w alkoholu... :))
Nawet na wynos musiałam go gościom spakować ;)
Składniki i wykonanie:
- dwa dni przed pieczeniem ciasta należy namoczyć 400 g rodzynek w 1 szklance wódki lub rumu (mniej więcej dwa razy dziennie rodzynki przemieszać, żeby wszystkie mogły wchłonąć alkohol)
biszkopt:
- 9 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając wsypywać stopniowo cukier, a potem dodawać po jednym żółtku mieszając dość szybko, żeby żółtka nie zdążyły opaść na dno. Następnie powoli dosypywać przesiane (koniecznie) obydwa rodzaje mąki i mieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wyłożyć do dużej prostokątnej formy (40x25 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w 600 ml mleka. Garnek przykryć folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło i margarynę dobrze utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimny budyń.
krem rodzynkowy:
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 1/2 kostki masła (margaryny)
- wcześniej namoczone w wódce rodzynki (jeśli nie wchłonęły całej wódki, należy je osączyć)
Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodać rodzynki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.
dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie ciasta:
biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Na dolną nałożyć dżem z czarnej porzeczki, na nim rozsmarować połowę kremu budyniowego, przykryć drugim ciastem. Na nim rozsmarować drugą połowę kremu budyniowego, a na wierzch wyłożyć krem rodzynkowy (najlepiej nakładać go na ciasto kiedy jest jeszcze letni). Ciasto schłodzić w lodówce.
OdpowiedzUsuńdyrdymalki
2010/10/20 09:58:11
mniam, brzmi cudownie :)
jolantaszyndlarewicz
2010/10/20 10:02:07
Edysiu przepis po prostu fenomenalny...zapisuję i wkrótce wypróbuje...bo ja jestem rodzynkowy fan:)
Gość: caracordata, 213.76.179.*
2010/10/20 10:18:15
Oooo, ja też jestem fanem rodzynek. Ciacho wygląda smakowicie, już mnie intryguje, więc zapisuję do wykonania.
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/20 10:22:51
Edysiu ja to ciasto też mam od kilku lat z książki Przepisy siostry Anastazji. Spotkałam się już też z wersją z wiśniami. A polewę z rodzynkami namoczonymi w rumie wykorzystuję do innych ciast, jak chociażby do mako-sernika.
mikimama
2010/10/20 10:30:44
Znam Edysiu ten wypiek z biszkoptem czekoladowym. Nigdy jednak go nie upiekłam, ale jadłam na jakichś imieninach i bardzo mi smakował, szczególnie górna warstwa. Niektórzy zamiast rodzynek dają śliwki suszone, ale rozumiem potrzeby rodzynkowca-męża.
U mnie zawsze na rodzinnych imprezach obowiązkowo tort i dwa placki :)
justmydelicious
2010/10/20 10:46:23
mi też zasmakowałoby takie ciasto z rodzynkami :)
rain1drop
2010/10/20 11:12:43
Bardzo mi się podoba, zapisuję do wypróbowania :)
Gość: Evitaa, 89.174.219.*
2010/10/20 12:00:14
Już samo zdjęcie przyprawia o szaleństwo moje kubki smakowe :)))
kabamaiga
2010/10/20 12:02:45
Nie wiem czy wolałabym tamten tort, czy to ciacho. Pewnie zajadałabym się jednym i drugim
kulinarnespotkania
2010/10/20 12:22:12
przepis zapisuje, ciasto wyglada rewelacyjnie:) pychota:)
grazyna1961.only
2010/10/20 12:24:19
Bardzo mi się to ciasto podoba :)
acirinka
2010/10/20 12:26:59
Oba ciasta wspaniałe:)
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/10/20 15:09:52
alez ten maz ma z Toba wspaniale,wierze,ze docenia,jak ma w domu Skarb :) :) bo i ten tort i te ciasto ...po prostu bajka....
Pozdrawiam cieplutko :)
Gość: Fuchsia, *.homerton.cam.ac.uk
2010/10/20 16:03:15
Wspaniale wygląda!
Pozdrawiam,
kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
majanaboxing
2010/10/20 20:16:34
Wspaniałe jest to ciasto Edysiu!:)
izaa_a
2010/10/20 22:09:35
pieknie wygląda to ciasto
wedelka
2010/10/20 23:05:00
Ależ ciekawe ciasto :) Zapisuję do wykonania :) A mężowi składam, spóźnione, ale naprawdę szczere najlepsze życzenia :)
gosiaa99
2010/10/21 00:27:57
O podoba mi sie! szczegolnie ta polewa z duza iloscia rodzynek :)
abbra
2010/10/21 06:35:29
Super ciasto - lepsze od tortu ! :)
Ta rodzynkowo-czekoladowa polewa bardzo kusząco wygląda :)
magdi29
2010/10/21 14:50:50
Oj, ostatni raz jadłam rodzynkowca z rok temu. Twój wygląda pysznie, chyba się skuszę i wezmę do roboty. Tym razem upiekę z Twojego przepisu.
emma001
2010/10/22 18:06:08
te rodzynki to niezle musza byc pijane ;) Ciacho wyglada wspaniale
Gość: moni, *.is.net.pl
2010/10/31 11:24:34
Świetne ciasto! Jedyną zmianą jaką wprowadziłam była masa - zrobiłam toffi (kremówka + 1/3 toffi z puszki) :) pomysł super, dziękuję za przepis :)
Pozdrawim
martusiaaa1607
2010/11/05 19:54:44
Zrobiłam! Biszkopt opadł! :(
Krem się zważył :( (może budyń nie był dostatecznie wystudzony? )
Imieniny taty!
A on powiedział: 'mmm pyszne' !!! :) Mój arcywybredny padre :P W takim razie to tylko dowód na to, że Rodzynkowiec jest znakomity :) Tylko ten u Pani wygląda duużo ładniej.
Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :)
malgoblox
OdpowiedzUsuń2010/11/07 18:25:36
zdecydowanie zapisany na święta!
rain1drop
2010/11/09 11:32:58
Zrobiłam, ciasto jest genialne. Dziękuję za świetny pomysł, pozdrawiam:) ))
Gość: anita, *.man.poznan.pl
2010/11/22 10:02:29
ja też zrobiłam, jest przepyszny, bardzo się cieszę, ze jeszcze dzisiaj mam go do kawki :)
Gość: boogilola, *.skynet.net.pl
2010/12/03 09:03:46
witam,
można zmniejszyć ilość masła?
edysia79
2010/12/03 22:51:38
Boogilola jeśli już, to spróbowałabym zmniejszyć ilość masła w kremie budyniowym. Tyle że budyń jest bardzo gęsty, więc masło i margaryna nadają mu kremowej konsystencji. Możesz spróbować i potem ewentualnie dodać resztę masła (wcześniej osobno zmiksowanego na puch, żeby się ładnie z resztą masy połączyło.
Gość: agatrochelepsza, *.adsl.inetia.pl
2011/01/30 08:46:06
Zrobiłam rodzynkowiec na wczorajszą imprezę rodzinną. Było pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Podzielę się moimi spostrzeżeniami - do rozpuszczenia czekolady dodam następnym razem śmietankę słodką, gdyż jak dodałam masło, po zastygnięciu czekolady na cieście, masło oddziela się od niej i nie wygląda to ładnie. Przy podanej ilości składników na biszkopt, wychodzi on dość cienki przy blaszce 25x40. Ciasto bardzo polecam i często korzystam z bloga!
Gość: , *.tktelekom.pl
2011/05/03 11:51:32
w przepisie nie ma proszku do pieczenia może to powoduje że jest on niski?
Gość: pati, *.play-internet.pl
2011/09/29 07:34:43
A co z proszkiem do pieczenia w biszkopcie ? i jak rozprowadzic ta masę rodzynkową na kremie?
Gość: kokosu, *.ssp.dialog.net.pl
2012/04/25 13:18:46
Proszę Państwa do dupy jest przepis na biszkopt ! 9 jaj , kto to widział i za dużo mąki ziemniaczanej !!! nie udał się , wyszedł płaski kamol. Dodam , że każdy krok został zrealizowany , zatem jest błąd . Masa budyniowa - wyszła niejednorodna , rodzynki nie zawiodły . Także powodzenia .
SAM POMYSŁ DOBRY , NA PEWNO SMACZNY .
edysia79
2012/04/25 13:54:20
Kokosu przepis nie jest do dupy, skoro ja według niego biszkopt upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu. Może mąka była nie taka? A może po prostu nie wyszło? Mi też czasem zdarza się zakalec. A co masy, to jeśli się ją dokładnie zmiksuje, grudek nie będzie. Cieszę się, że chociaż rodzynki stanęły na wysokości zadania ;)
wedelka
2012/12/20 13:21:48
Edysiu, opublikowałam moją wersję rodzynkowca u siebie na blogu. Jeśli masz ochotę zerknąć, to zapraszam :) I może jakaś mała podpowiedź, co zrobić, aby krem się nie zważył?
Dziękuję jeszcze raz za przepis i pozdrawiam :)
Gość: bena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/20 18:21:33
ciasto super aco z kaloriami 1111111111
Gość: Anita0787, *.adsl.inetia.pl
2013/03/30 09:56:35
Robię to ciasto, ale w troszkę innej wersji. Biszkopt - upieczcie zwykły tylko z 6 jaj i po 1,5 szkl cukru i mąki. Jeżeli chodzi o masę budyniową - jak się zważy to wrzucam do garnka do gotowania mleka i podgrzewam, wychodzi gładka konsystencja. Rodzynki - masło lubi się oddzielić więc ja rozpuszczam czekolady w odrobinie mleka.
luckatwarz
2014/02/11 22:00:31
mmmmmmmmmm....do zrobienia...koniecznie !!!!