Wiadomo, że mięso z owocami dobrze się komponuje, zwłaszcza drobiowe, chociaż do tej pory połączenia takie stosowałam głównie w sałatkach. Taka pieczeń również dobrze smakuje. Podawana na zimno do chleba nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Składniki:
- 800 g drobiowego mięsa mielonego (u mnie 500 g mięsa z indyka i 300 g zmielonych filetów z kurczaka)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- ziarenka smaku lub inna przyprawa typu vegeta
- pieprz
Do mielonego mięsa dodać jajko bułkę tartą, majonez, natkę, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele. Doprawić ziarenkami smaku i pieprzem (najlepiej białym) i dobrze wyrobić, żeby składniki dobrze się połączyły.
Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części, uformować grube wałki i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać 0,5 szklanki zimnej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 35-40 minut.
Po upieczeniu zostawić w folii do ostygnięcia, potem kroić w plastry.
Przepis z kalendarza Winiary.
OdpowiedzUsuńkuchareczkaagusia
2010/10/21 13:01:33
musze to zrobic bo wyglada apetycznie:)
dyrdymalki
2010/10/21 13:02:32
brzmi bardzo smakowicie .. w weekend może uda mi się zrobić :)
mikimama
2010/10/21 13:06:11
Mnie by bardzo smakowała, pasztet najczęściej jemy ze śliwką lub żurawinami :)
rain1drop
2010/10/21 13:24:18
Wygląda wspaniale. Zapisuję sobie :)
ugotujmy
2010/10/21 14:24:49
bardzo mi się podoba taki owocowo mięsny sposób na rozpieszczanie :-)
kulinarnespotkania
2010/10/21 14:32:36
chetnie wyprobuje Twoj przepis, bo miesko wyglada bardzo smakowicie:)
justmydelicious
2010/10/21 15:59:58
intrygująco i pysznie!
Gość: juwak, *.ip.netia.com.pl
2010/10/21 16:08:52
ciekawe
majanaboxing
2010/10/21 17:12:33
Fajna pieczeń :) Rodzynki i morele, musi smakowac fajnie:)
myniolinka
2010/10/21 18:13:05
no to rozpieściłaś Męża na całego :)
Gość: ruda-iza, *.elpos.net
2010/10/21 20:30:45
Wygląda pysznie. Muszę wypróbować ten przepis...
wiosenka27
2010/10/21 21:07:37
Wspaniała. Bardzo lubię takie wynalazki:)
Gość: OSa, *.chello.pl
2010/10/24 15:46:58
Oj, chętnie bym zjadła taką pieczeń, tylko że u mnie w domu jedynie ja jestem miłośniczką takich smaków. Ale może zrobię sobie z połowy porcji...