Pachnące świętami i rozgrzewające.
Idealne do maczania w gorącej herbacie z cytryną.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru brązowego
- 20 g kandyzowanego imbiru pokrojonego bardzo drobno
- 125 g miękkiego masła
- 100 g płynnego miodu
- drobny cukier do obtoczenia
Wymieszać mąkę, sól, imbir, przyprawę do piernika, cynamon, cukier i pokrojony kandyzowany imbir. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto palcami jak na kruszonkę.
Miód lekko podgrzać, wlać do mieszanki z mąką i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
Z powstałej masy formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą przeturlać w drobnym cukrze wsypanym do miseczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm od siebie.
Piec w 180 st.C przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, bo jeśli przypieką się za bardzo, stają się gorzkie.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze przez około 2 minuty, a potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do ostudzenia.
Przepis z blogu Sweet art.
To moja kolejna propozycja do akcji Świąteczne prezenty 2010.
OdpowiedzUsuńedduarda
2010/12/17 18:21:46
A dałoby jakoś radę zastąpić kandyzowany imbir świeżym?
Albo dodać po prostu więcej imbiru w proszku?
Bo jeśli pominę to wiadomo będą mniej imbirowe, ale czy może to zaszkodzić ciasteczkom? :)
edysia79
2010/12/17 18:29:30
Edduarda[b/] świeży imbir byłby chyba za ostry, lepiej dodać więcej mielonego.
grazyna1961.only
2010/12/17 19:40:42
Pyszniutko wyglądają :)
mikimama
2010/12/17 20:09:52
Bardzo fajne ciasteczka i ładnie je sfotografowałaś :)
kabamaiga
2010/12/17 20:49:00
Edysiu jakie cieplutkie zdjęcia, cudowne. A ciasteczka kuszą oj kuszą.
cuda.wianki
2010/12/17 21:00:09
widze, ze sie rozkrecilas z ciasteczkami Edytko! :-)
majanaboxing
2010/12/17 21:25:33
Muszą pięknie pachnieć i być naprawdę przepyszne :)) Pozdrowienia:)
zaytoona
2010/12/17 21:43:22
Do herbaty z cytryną i miodem. Koniecznie! ;)
russkaya
2010/12/17 21:52:04
Zdjęcie przecudne, aż chce się złapać jednego :)
karmel-itka
2010/12/17 22:59:43
wyglądają niezwykle uroczo, takie ocukrzone... jeju!
ich smak. to dopiero wspaniałości!
kulinarnespotkania
2010/12/17 23:32:26
sliczne sa:)
atina_bc
2010/12/18 06:52:20
Pysznie wyglądają:)
silasmaku
2010/12/18 14:16:59
piękne zdjęcia, niesamowicie świąteczne :)
myniolinka
2010/12/18 18:46:19
pysznie ciasteczkowo! idealne na zmęczone myśli...
emma001
2010/12/18 21:09:28
jakie one śliczne. Edysiu przepiękne zdjecia, nie moge sie na nie napatrzec ;)
zemfiroczka
2010/12/18 22:42:35
Z kandyzowanym? Porywam ten przepis! :)
justmydelicious
2010/12/19 12:22:58
lubię takie ciasteczka na jeden kęs :)
ptasia
2010/12/19 14:22:09
Coś dla mnie - uwielbiam kandyzowany imbir i imbirowe ciasteczka :)
fantazjemagdyk
2010/12/19 19:42:42
cudowne ciasteczka :) wyglądają przepysznie
monica-wino-i-oliwki
2010/12/20 11:43:39
Pięknie musza pachnieć :)
ugotujmy
2010/12/20 15:27:12
imbir i cynamon to zdecydowanie zimowe smaki..
Gość: niezniszczalna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/18 08:54:12
zrobiłam w weekend te ciasteczka i wyszły pyszne! najlepiej mi smakują zanim zrobią się twardę, później super do herbaty
:)
Gość: Whiskey88, *.dynamic.chello.pl
2011/11/30 20:43:24
chciałam spytać na ile przed świętami mogę upiec te ciasteczka? i czy ma Pani jakieś przepisy na ciasteczka które mogłabym piec już niedługo?
chciałabym rozdzielić gotowanie i pieczenie i nie wiem, co mogłabym robić dużo wcześniej
Gość: kami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/21 14:07:36
Właśnie upiekłam ciasteczka z przepisu powyżej. Nie mialam niestety kandyzowanych kawałków imbiru ale dodałam jeszcze jedną łyżeczkę mielonego. Ciasteczka są przepyszne!!! Zabieram się za pieczenie 2 porcji zaraz bo pierwsza rozeszła się migiem.
agus1987ia
2013/11/11 15:10:11
Najlepsze ciasteczka jakie jadłam :-)