Składniki (na 4 porcje):
- mała główka kapusty pekińskiej
- 4 papryczki czuszki (u mnie suszone)
- mielone chili
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
Olej rozgrzać. Wsypać imbir, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojoną dość drobno kapustę. Z papryczek usunąć ziarenka, pokroić w plasterki. Dodać do kapusty. Doprawić chili, sosem sojowym i ewentualnie solą, wymieszać. Smażyć razem przez około 1 minutę, nie więcej, żeby kapusta nie straciła jędrności. Kiedy ostygnie wstawić na 1-3 godziny do lodówki.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2010/12/11 13:59:28
Pekinkę jemy w różnych wersjach, ale takiej jeszcze nie próbowałam.
justmydelicious
2010/12/11 14:58:07
przepysznie. na ostro lubię najbardziej :)
karmel-itka
2010/12/11 22:22:24
świetna ta sałatka!
dodatek imbiru mnie zaintrygował.
usmiecham-sie
2010/12/12 09:34:14
Zachwyciłam sie zdjęciem i papryczkami :)
Gość: Henrietta, *.dynamic.chello.pl
2010/12/12 19:51:55
Rewelacyjna sałatka. Wyjątkowo smaczna i wyjątkowo prosta w wykonaniu. W mojej wersji dodałam tylko jedną papryczkę i doprawiłam sokiem z cytryny. Bardzo wszystkim smakowała.
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/12/14 15:44:44
Zapisuje, na ostre nie trzeba mnie dwa razy namawiac :)