Malutkie słodkości. Bajecznie słodkie. Nic w tym dziwnego zresztą, skoro składają się prawie z samej czekolady :)
Gdyby tak jeszcze do środka włożyć obranego ze skórki migdała, otrzymalibyśmy domową wersję Rafaello.
To właśnie one są na tegorocznym banerku do przepisów bożonarodzeniowych. Polecam więc na święta i nie tylko.
Gdyby tak jeszcze do środka włożyć obranego ze skórki migdała, otrzymalibyśmy domową wersję Rafaello.
To właśnie one są na tegorocznym banerku do przepisów bożonarodzeniowych. Polecam więc na święta i nie tylko.
Składniki (na 30 sztuk):
- 200 g białej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Śmietankę zagotować z dodatkiem wiórków kokosowych i zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło i mieszać do chwili, aż całkowicie się rozpuści (jeśli czekolada nie będzie chciała całkowicie rozpuścić, można podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając).
Ostudzoną masę odstawić na 1-1,5 godziny do lodówki.
Zimnymi rękami formować z masy kulki wielkości wiśni, obtoczyć je w cukrze pudrze, ułożyć na talerzu i znów odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz