Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko i 1 żółtko
- cukier waniliowy
wierzch:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- paczka płatków migdałowych (150 g)
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i polać niewielką ilością mleka. Palcami zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki oprócz mleka i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając mleko, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na dwie równe części.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm posmarować masłem. Wyłożyć do niej połowę ciasta. Na nim ułożyć pokrojone jabłka, posypać łyżką cynamonu i nałożyć drugą połowę ciasta. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem na wierzchu ciasta rozłożyć pokrojone w płatki masło i posypać płatkami migdałowymi.
Formę owinąć z zewnątrz folią aluminiową (jabłka w czasie pieczenia puszczą sok który mógłby wyciec przez dno tortownicy).
Wstawić do nagrzanego do 220 st.C i piec przez 35-40 minut.
OdpowiedzUsuńwiosanna
2010/12/02 15:35:18
Płatki migdałów wyglądają super. W sumie drożdżowej szarlotki jeszcze nie robiłam
fantazjemagdyk
2010/12/02 16:33:39
drożdżowe i szarlotka w jednym, to u mnie może okazać się hitem :) super zapisze sobie ten przepis :)
russkaya
2010/12/02 16:40:31
Wygląda pięknie...! Ciekawa jestem jak smakuje :)
cukrowawrozka
2010/12/02 18:18:50
ale migdały tez tak zimowo i świątecznie się kojarzą. :)
zaytoona
2010/12/02 19:07:17
Takiego przepisu, to ja jeszcze nie widziałam! Ale jako że jestem ogromną fanką drożdżowych wypieków, to coś mi się widzi, że bez wątpienia by mi zasmakowała.
Pozdrawiam!
anytsujx
2010/12/02 20:59:37
Wygląda świetnie, drożdżowe z reguły smakują najlepiej pierwszego dnia ...
silasmaku
2010/12/02 21:32:00
Takiego przepisu jeszcze nie znałam :) Wypróbuję na pewno! ps. piękna, świąteczna szata bloga :)
emma001
2010/12/02 21:34:32
drozdzowej szarlotki jeszcze nie jadlam ale drozdzówki z jablkiem to moje ulubione wiec z pewnoscia by mi posmakowała ;)
kulinarnespotkania
2010/12/02 22:33:33
bardzo smakowicie wyglada z tymi migdalami na wierzchu:)
Gość: Isa, 87.204.46.*
2010/12/02 22:35:43
wygląda obłędnie , a i na blogu jak pięknie świątecznie się zrobiło , uwielbiam tu zaglądać!
gosiaa99
2010/12/03 03:04:32
Swietnie ci sie upiekla!
A szarlotki dawno nie jadlam, oj cos czuje..ze niedllugo tez zrobie ;)
justmydelicious
2010/12/03 11:58:58
ale super! uwielbiam szarlotki zimą :)
edysia79
2010/12/03 22:42:16
Ta szarlotka dla mnie też była pierwszą drożdżową. Jabłka i drożdżowe ciasto świetnie do siebie pasują. Polecam!
Cieszę się, że nagłówek Wam się podoba :)