Pomimo że całkiem niedawno je jedliśmy, z chęcią zjadłabym znowu, nawet i teraz ;)
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 8 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki łagodnego keczupu (u mnie mały słoiczek - 80 g - koncentratu pomidorowego + dopełnienie keczupem)
- 3/4 szklanki wody
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- słodka papryka w proszku
- sól
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować.
Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.
Podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z ryżem lub kaszą.
Przepis z Galerii Potraw, ja go nieco zmodyfikowałam i w takiej formie tutaj podałam. Po oryginał zapraszam do źródła.
OdpowiedzUsuńla_mad
2010/12/14 21:33:37
Świetny pomysł na kurczaka! Trzeba bedzie wypróbować. Bardzo mnie intryguje połączenie pomidorów ze sliwkami, to musi być ciekawy smaczek. Pozdrawiam!
wiosenka27
2010/12/14 21:38:02
I ja chętnie wypróbuję bo wyglądają fantastycznie:)
majazteca
2010/12/14 22:14:02
Edysiu, dziekuje Ci serdecznie za ten przepis. Wlasnie jutro mam w planach udka na obiad i nie mialam za bardzo pomyslu, w jaki sposob je przygotowac. Teraz juz wiem. Mam wszystkie potrzebne skladniki wiec beda udka po cygansku :))
asgardsreia
2010/12/14 22:26:09
a jaka do tego dania pasuje sałatka?
izaa_a
2010/12/14 23:39:33
ojj dobre dobre sa
ugotujmy
2010/12/15 06:31:08
suszone śliwki i powidła to rzeczywiście niecodzienny dodatek, pysznie się zapowiada.
mikimama
2010/12/15 07:12:04
Mięso w takim wydaniu uwielbiam!
chantel111
2010/12/15 10:37:45
mniam mniam mniam już przełykam ślinkę ;-)
rain1drop
2010/12/15 11:29:11
Ogromnie apetyczne. Zainteresował mnie ten dodatek powideł - zapisuję do wypróbowania :)
majazteca
2010/12/15 11:41:31
Wlasnie zabieram sie za tego kurczaka :)) Mam nadzieje, ze ebdzie nam rownie smakowalo jak Tobie :))
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/12/15 12:34:43
Bardzo podobaja mi sliwki w tym przepisie, ja bym jeszcze dorzucila troche chili i dla mnie rewelacja :)
majazteca
2010/12/15 14:45:16
Zrobilam, zjadlam i jestem zachwycona :) Pyszny kurczak. Balam sie troche, ze z dodatkiem konfitury sliwkowej mieso bedzie zbyt slodkie, jednak okazalo sie byc w sam raz dla moich kubkow smakowych :) Jeszcze raz napisze: pysznosci. Dziekuje za przepis.
majazteca
2010/12/15 14:45:48
Tzn. powidel sliwkowych :))
emma001
2010/12/15 16:03:52
Wyglada przepysznie. Takie udka to świetna odmiana zwykłego pieczonego ;)
Edysiu zrobiłam ciasteczka, które znalazłam u ciebie, były pyszne!
krainawypiekow.blox.pl/2010/12/orzechowe-ciasteczka-z-oczkiem.html
dziekuje za przepis
justmydelicious
2010/12/15 18:35:59
i nazwa i udka mi się spodobały :)
zaytoona
OdpowiedzUsuń2010/12/15 20:08:47
Zdecydowanie udka w moim stylu. Ogromnie lubię takie słodko-kwaśno-pikantne dania!
fantazjemagdyk
2010/12/15 21:13:10
bardzo mi się te udka po cygańsku podobają, wydają się takie soczyste, że już bym jedno chętnie zjadła :)
silasmaku
2010/12/15 21:30:44
Dla mnie wszystko, co ze śliwkami jest przepyszne! Zrobię w weekend na pewno :)
cuda.wianki
2010/12/15 22:09:56
zapowiada sie pysznie! cos czuje, ze wkrotce zrobie! :-)
edysia79
2010/12/16 00:06:20
Dziękuję, cieszę się, że tak Wam się ten przepis podoba i chcę go szybko zobaczyć na Waszych blogach ;)
Majka z Ciebie to niezły ekspres jest ;)
Gość: Renata, 94.75.80.*
2010/12/29 21:48:15
Potrawa z tego przepisu zachwyciła mojego męża smakiem, a mnie łatwością wykonania i wykwintnym efektem końcowym:)
wiosenka27
2011/01/10 19:38:20
Edysiu, zrobiła udka po cygańsku i naprawdę się zachwyciłam. Jutro będą u mnie na blogu a i w domu też często zagoszczą. Dziękuję Ci za przepis:)
Pozdrawiam:)
edysia79
2011/01/11 23:46:51
Renato, Wiosenko dziękuję :)
kinia_1979
2011/01/15 14:14:56
Moje siedzą właśnie w piekarniku, ale do Twoich przepisów mam już zaufanie...wiem, ze będą przepyszne :)
mikimama
2011/01/17 19:49:37
Edysiu, nam też bardzo posmakowały. Pyszne, opublikowałam na swoim blogu. Dziękuję i pozdrawiam :)
Gość: niezniszczalna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/18 08:56:18
zrobiłam w niedzielę na obiad, ale nie pałeczki a piersi. Ze względu na delikatne mięso trzymałam krócej w piekarniku: 25 minut, i wyszło świetne! Delikatne, rozpływające się w ustach :) aż mama / która była w odwiedzinach/ zapragnęła przepisu, a mąż dostał do pracy. Dziękuję!
czerwona_nesca
2011/02/21 07:10:31
Bardzo, bardzo dobry przepis, idelany sos doskonale wywarzony, a udka hmmm mniam mniam!!!
kinia_1979
2011/09/14 08:35:12
Dzisiaj robię je po raz nie wiadomo który już :O) Są przepyszne, moje chłopaki je uwielbiają :O)
zabelka24
2013/02/09 22:23:54
chciałabym zrobić te udka na imprezę, czy mozna je zrobić dzień przed a potem tylko podgrzać?
edysia79
2013/02/14 10:37:46
zabelka24 można :)
Gość: p., 31.179.219.*
2015/10/22 23:26:35
RE-WE-LA-CJA!!!!!!!!!
dzięki za przepis!
Gość: Estella, *.atgsatel.pl
2015/11/10 20:05:27
A trzeba je piec w piekarniku czy można np. smażyć w brytfance ? Będzie taki sam efekt?
monix444
2017/03/12 20:53:59
Szał na imprezie-pałki bardzo smakowały.Dziękuje za przepis:)))