Ciasto z którego zrobione zostały rogaliki jest mięciutkie i delikatne. Świetnie pasuje do masy makowej którą rogaliki zostały wypełnione. Pyszne.
Składniki (na 32 rogaliki):
- 2 homogenizowane serki waniliowe (Danio)
- 2 kostki masła (2x200 g)
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- duża puszka gotowej masy makowej (850 g)
Zagnieść ciasto z serków, masła, mąki i cukru. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy 33 cm i podzielić na 8 części. Na każdy z powstałych trójkątów u podstawy nałożyć 2 łyżeczki masy makowej i zwinąć w rogaliki.
Piec przez około 30 minut na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem).
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis z Galerii Potraw, podałam z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2010/12/20 12:20:05
podoba mi się taka alternatywa. rolady na pewno bym nie przygotowała, a małe rogaliki bardzo zachęcają do upieczenia ich.
jolantaszyndlarewicz
2010/12/20 12:31:37
No, no muszę przyznać, ze na taką alternatywę poszłabym bez mrugnięcia okiem:) pięknie się prezentują:) pozdrawiam ciepło
majanaboxing
2010/12/20 12:38:59
Pięknie wygladają Edysiu. Chwytam jednego :)
chantel111
2010/12/20 12:52:51
bardzo apetyczna alternatywa :)
majazteca
2010/12/20 14:52:22
Cudowne rogaliki :) Moge prosic dwa do kawki? :))
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/20 15:24:46
Świetnie wyglądają a w środku tyyyyle maku... pyszności!
zaytoona
2010/12/20 17:52:23
Śliczne rogaliki! Naprawdę kuszą przez monitor... :)
malgorzata-p17
2010/12/20 18:40:25
dziś przepis, jutro zakupy w czwartek pieczenie-dziękuję
abbra
2010/12/21 08:34:08
Wyglądają smakowicie !
Mogę jednego podkraść ? :)
Gość: marta, 85.211.126.*
2010/12/21 09:20:14
Edysiu, a jak je zrobie w srode to beda nadal swieze na swieta? jak je przechowywyac najlepiej? pomysl bardzo mi sie podoba, wole ciastka niz ciasto, ale ze wszystkim sie nie wyrobie :(
myniolinka
2010/12/21 09:21:19
moja Babcia zawsze robi z makiem na Świeta... tylko, ze na drożdżowym cieście... takie kruchutkie też muszą być rewelacyjne, bardzo lubię makowe smakołyki :)
emma001
2010/12/21 20:31:26
Ile maku! Wspaniałe!
monica-wino-i-oliwki
2010/12/22 10:34:05
Bardzo fajne rogaliczki. I jak niewiele składników.
Ja uwielbiam drożdżowe rogale z makiem, ale takie z serka homo też brzmią ciekawie :)
karmel-itka
2010/12/22 23:46:55
wyglądają wspaniale.
nadziane tym, co w święta najpyszniejsze.
m.mokka
2010/12/23 09:17:37
Zrobilam- wygladaja pysznie i tak tez smakuja! tylko moje maja bardzo rzoniste ksztalty-od duzych do bardzo malutkich ;)super!
majanaboxing
2010/12/24 00:37:03
Wesołych Świąt Edysiu!!! :)))
misbasia
2010/12/24 09:11:29
Pięknych, spokojnych Świąt Edysiu :)
abbra
2010/12/24 13:36:05
Edytko , życzę Ci radosnych , spokojnych i ciepłych świąt , spędzonych z bliskimi w pogodnej atmosferze ! :)
atina_bc
2010/12/24 13:36:33
Edysiu zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt!
Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/24 14:48:08
Edysiu życzę Ci radosnych , spokojnych Swiąt spędzonych z rodziną i przyjaciółmi .
Gość: anne, *.static.chello.pl
2010/12/29 22:36:52
bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za przepis :)) rogaliki są przepyszne :)) choć tuż po upieczeniu byłam rozczarowana ( piekłam we czwartek) ale po jednodniowym "odstaniu" były rewelacyjne :)) mój mąż nie jadł innego ciasta tylko rogaliki (dopiero jak się skończyły wziął się za pierniki i kruche ciastka) powtórka już jutro by były idealne na Sylwestra i Nowy Rok :))
pozdrawiam serdecznie
i wszystkiego dobrego (i samych tak świetnych przepisów) życzę w Nowym Roku
Ania
edysia79
2010/12/30 21:16:16
Anne dziękuję za komentarz :)
Bardzo się cieszę że rogaliki tak smakowały!
Wam również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)