Na pewno mogłyby znaleźć się na wigilijnym bądź też świątecznym stole.
Składniki (na 8 sztuk):
- opakowanie ciasta francuskiego (420 g)
nadzienie:
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki dowolnego jasnego wina
- 50 g orzechów laskowych
- 25 g orzeszków pinii (niekoniecznie)
- 2 suszone śliwki
- 3 suszone daktyle
- 25 g gorzkiej czekolady
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 małe jajko
do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie nadzienia:
rodzynki wymieszać z winem i odstawić.
Orzechy, śliwki, daktyle i czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz osączonymi rodzynkami.
Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Żółtko wraz z bułką tartą dodać do bakalii. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do nadzienia.
Przygotowanie paluchów:
rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na desce stroną z folią do góry i usunąć folię. Ciasto pokroić w paski grubości około 5 cm. Brzegi pasków posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą. Na każdą połówkę paska ciasta nałożyć dużą łyżkę nadzienia. Następnie nadzienie przykryć drugą połową paska.Mocno docisnąć brzegi. Przygotowane paski zwinąć w spiralę (mnie udało się paski zawinąć tylko 1 raz). Górną powierzchnię posmarować żółtkiem z wodą.
Gotowe paluszki wstawić do rozgrzanego do 190-200 st.C piekarnika i piec 20-30 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać cukrem.
Oryginalny przepis pochodzi z blogu Moje pyszności, podałam go jednak z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńn_zak
2010/12/16 16:59:06
W weekend robiłam bardzo podobne, dodatkowo z makiem, pyszne!
zaytoona
2010/12/16 16:59:22
Ciasto francuskie to mój niekwestionowany faworyt wśród ulubionych ciast. A z takim nadzieniem, to już w ogóle prawdziwa rozkosz. :)
myniolinka
2010/12/16 18:41:29
Edytko czy Ty wychodzisz z kuchni czasami? nie nadążam za tymi wszystkimi pysznościami... wpędzasz mnie w kompleksy :)
kasiaaaa24
2010/12/16 19:00:32
Super pomysł :) Spewnością zrobię je za sylwestrową imprezę :)
kasiaaaa24
2010/12/16 19:00:59
Znaczy sie Z PEWNOSCIĄ - przepraszam :)
karmel-itka
2010/12/16 19:03:27
rewelacyjne te paluchy!
podobają mi się. straszliwie. ;]
kabamaiga
2010/12/16 19:54:05
Wspaniały pomysł Edytko
edysia79
2010/12/16 20:05:35
Dziękuję! Cieszę się, że paluchy Wam się podobają :)
Myniolinko czasem wychodzę ;)
A wiesz, że nie jesteś pierwszą osobą która mnie o to pyta? :))
majanaboxing
2010/12/16 22:06:41
Wyglądają absolutnie pysznie! :))
justmydelicious
2010/12/17 09:09:02
są świetne!
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/12/18 13:38:06
Z chęcią bym schrupała takiego palucha!
Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
2010/12/18 17:44:06
Faktycznie świetne na Święta!
jolcia9
2010/12/21 21:24:57
Edysiu cieszę się, że Wam smakowały. Wyglądają pięknie:) Pozdrawiam
vespertinee
2010/12/29 23:36:52
Jako fanka maku kupuję pomysł! Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam ciepło, Edysiu :)