To chyba pierwszy przepis z którego skorzystałam tak szybko, bo zaraz po
przeczytaniu. Warto było się tak śpieszyć, bo ciasteczka wyszły
rewelacyjne!
Kruche ciasto otoczone chrupiącymi orzechami, a na samym środku marmolada. Mówię Wam: poezja. A do tego są takie proste do zrobienia. Cała rodzina była zachwycona i wypytywała o przepis. Chyba będę musiała zrobić powtórkę na święta ;)
Kruche ciasto otoczone chrupiącymi orzechami, a na samym środku marmolada. Mówię Wam: poezja. A do tego są takie proste do zrobienia. Cała rodzina była zachwycona i wypytywała o przepis. Chyba będę musiała zrobić powtórkę na święta ;)
Składniki (na około 25 ciasteczek):
- 113 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- 1 duże jajko (żółtko i białko oddzielnie)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 130 mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki soli
- 100 g drobno posiekanych orzechów - laskowe, włoskie, pekan (u mnie pół na pół laskowe i migdały)
- 1/2 szklanki gęstej (twardej) marmolady
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (przez 2-3 minuty). Dodać ekstrakt waniliowy i żółtko, ubijać do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać do masy i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.
W małej misce ubijać białko aż się spieni. Do drugiej miseczki wsypać orzechy (zamiast siekać, starłam je na dużych oczkach w ręcznej maszynce do warzyw).
Z ciasta formować kulki o średnicy 2,5 cm (o wadze 10 g). Obtaczać najpierw w spienionym białku, a potem w orzechach.
Tak przygotowane kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy wielkości 2,5 cm.
W każdej kulce palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dołek i wypełnić go gęstą marmoladą.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez 13-15 minut. Po 5 minutach przełożyć na kratkę i ostudzić.
Przepis z TEJ strony.
Przepis dodaję do akcji Świąteczne prezenty 2010.
OdpowiedzUsuńGość: justynka21.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/07 10:28:24
świetne są te ciasteczka!a ile ich wychodzi z tej porcji?pozdrawiam
edysia79
2010/12/07 10:36:01
Justynko około 25, zaraz dopiszę do przepisu :)
kulinarnespotkania
2010/12/07 11:02:14
urocze sa te ciasteczka, ale i tak bym je sobie schrupala:)
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/12/07 11:04:27
o,jakie fajne sa :) jak zdaze,to tez pewnie skorzystam z przepisu :)
pozdrawiam :)
kabamaiga
2010/12/07 11:50:47
Ale śliczne. Mogłabym dostać takie pudełeczko pod choinkę.
myniolinka
2010/12/07 12:31:17
również nie miałabym nic przeciwko takiemu prezencikowi :)
szarlotek
2010/12/07 14:17:50
Właśnie M, mi o nich wczoraj przypomniał :) Wyglądają tak apetycznie,że czuję się skuszona i już je sobie odnotowuję :)
karmel-itka
2010/12/07 14:42:14
ale urocze!
i baaardzo smakowicie się zapowiadają.
Gość: prawnik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/07 15:51:57
Aż mi ślinka leci mmmmmhhhhhhhhhhhhhhhhhh ......
emma001
2010/12/07 16:51:18
nie moge sie oprzeć i musze zapisac ten przepis ;)
cukrowawrozka
2010/12/07 18:06:36
są przeurocze. te oczka się do mnie śmieją!
zaytoona
2010/12/07 18:15:05
Jejku! Są naprawdę rewelacyjne.
annas1964
2010/12/07 18:35:49
Przepiękne te ciasteczka i skoro maja orzeszki to muszą być pyszne.
Kuszą niesamowicie:)
Pozdrawiam:)
chantel111
2010/12/07 18:44:35
bardzo zachęcające :)
cuda.wianki
2010/12/07 22:22:07
Milo mi Edytko, ze wzielas udzial w zabawie! a co do ciasteczek, szkoda, ze sie nie zgadalysmy, bo tez mam na nie wielka ochote! teraz musze je upiec na bank, jak tak zachwalasz! :-)
majanaboxing
2010/12/07 22:27:29
Wyglądają pysznie i ślicznie :) Piękne zdjęcia!:)
Gość: maria podkoweczka, *.adsl.inetia.pl
2010/12/08 11:27:47
Przepis interesujący i już go chcę wypróbować, ale w jakiej temperaturze je piec..Chyba w 180 stopni a nie w 18?
Pozdrawiam Maria
edysia79
2010/12/08 21:20:25
Mario tak, powinno być 180 stopni nie zauważyłam że zero mi zjadło ;)
justmydelicious
2010/12/09 12:54:36
lubię ciasteczka z oczkiem :)
gosiaa99
2010/12/09 14:08:47
Cudownie sie prezentuja na tym czerwonym tle ;-)
A ciasteczka na pewno sa pyszne, ja tam lubie wszystkie z oczkiem ;)
Gość: Jewel, *.multimo.pl
2010/12/25 15:38:25
wypróbowałam przepis i dziś pięknie prezentują się te ciasteczka na paterze (są jeszcze bo zrobiłam z podwójnej ilości składników ;-) a pyszne, że szok!
Gość: apapa, 89.167.17.*
2011/01/18 11:07:40
Są pyszne. Zrobione z podwójnej porcji zniknęły w jeden wieczór.
edysia79
2011/01/18 23:21:44
Cieszę się że ciasteczka smakują :)
Gość: bobi63, *.dip.t-dialin.net
2011/11/30 22:32:27
Witam, mam troche smieszne pytanie. W Twoich przepisach pojawia sie slowo ubyc, w innych utzrec. Ja jedno i drugie robie mikserem z trzepaczkami. A jak Ty ucierasz i ubijasz?
Pozdrawiam
edysia79
2011/11/30 22:36:52
Bobi ja też ubijam i ucieram mikserem, czyli tym samym.
Tyle że ciasto się "uciera", a białka "ubija". Stąd te dwa słowa w przepisach :)