poniedziałek, 1 października 2012

Marchewkowo-serowa pasta do chleba

Zaczęła się jesień, niedługo pewnie dopadną nas różnego rodzaju wirusy i zaczną się choroby. Trzeba więc zacząć się przed nimi bronić. Dobrym sposobem jest jedzenie czosnku. Tyle, że nie każdy go lubi. Ale przecież można go "przemycać" w różnych potrawach. Na przykład w takiej paście do chleba. Trochę nietypowej, bo z surową marchewką. Może nie rozsmarowuje się idealnie, ale ja lubię taką grubą warstwę dobrych rzeczy na kromce chleba.



Składniki:
  • 2 średniej wielkości marchewki (lub 1,5 dużej)
  • 150-200 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Marchewki obrać, umyć i razem z serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać marchewki z serem. Dodać taką ilość majonezu, żeby otrzymać konsystencję pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2012/10/01 18:48:49
    A czy musi rozsmarowywać się idealnie? Jak dla mnie niekoniecznie. Musi smakować i już. A jak do tego jest jeszcze taka zdrowa, to już zupełna rewelacja.
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/01 18:52:06
    oj jakie pomyslowe i zdrowe!
    wiosenka27
    2012/10/01 19:54:29
    Bardzo ciekawa propozycja:)
    dusiowaa
    2012/10/01 20:10:35
    na zdrowy sposób
    majanaboxing
    2012/10/01 20:47:04
    Taką pastą byłabym zachwycona!:)
    Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
    2012/10/01 22:42:33
    pierwszy raz widzę takie cudo :)
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/10/02 00:00:00
    Świetny pomysł! Ale ponieważ nasz najmłodszy stołownik ma 16 miesięcy i ząbków tylko 8 sztuk, spróbuję zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach tarki. Może wyjdzie ciapa, ale zaryzykuję (tym bardziej, że ulubioną surówką obu córeczek jest tarta marchewka+tarte jabłko).
    Dam znać, jak wyszło.
    pozdrawiam
    a
    shinju
    2012/10/02 00:16:35
    Ciekawy pomysł :) Do tego dobry, wypieczony w domu bochenek chleba i mamy wspaniałe kanapki :)
    mikimama
    2012/10/02 08:48:17
    Fajna ta pasta. A ja byłam pewna, że będzie z białym serem :)
    Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
    2012/10/02 11:30:33
    jak dla mnie, to nie musi się dobrze rozsmarowywać :) oby smaczna i zdrowa - lubię mieć dużo na kanapce :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com
    izaa_a
    2012/10/02 11:41:47
    lubie wszelkie pasty; takiej jeszcze nie jadłam
    edysia79
    2012/10/02 15:28:08
    Dziękuję za opinie, zachęcam do spróbowania :)

    Aniu czekam na relację z degustacji, jestem ciekawa, czy dzieciom zasmakuje :)

    shinju no właśnie chlebek ze zdjęcia został upieczony w nowej maszynie ;)
    Gość: ag, 213.76.181.*
    2012/10/08 21:47:58
    wlasnie zjadam - smakuje :) Tylko troche przesolilam ;/ Pokusilabym sie o calkowite zblendowanie zeby sie lepiej smarowalo. Dzieki. Pycha!
    Gość: Gosia, *.centertel.pl
    2017/01/12 10:19:49
    Pyszna pasta. Wszystkim domownikom smakowała, łącznie z 4-letnim synem. Zrobimy z pewnością jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń