czwartek, 30 maja 2013

Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Zdrowe, pełne dobroci ciastka. Bardzo zasmakowały naszym dzieciom. Starszak po spróbowaniu pytał, czy są w nich orzechy. W ciastkach ich nie ma, ale podprażony słonecznik nadał im lekko orzechowego posmaku i chrupkości.

 

Na podstawie przepisu z tej strony.

Składniki (na 24 ciastka):
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 czubate łyżki przecieru z dyni lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, mieszając, żeby się nie przypalił. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać uprażony słonecznik, płatki owsiane, sól i jeszcze raz wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich, układać na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Lekko spłaszczyć ręką lub tłuczkiem do mięsa - wtedy powstanie wzorek).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut, aż spód będzie upieczony i lekko złoty.

 

1 komentarz:


  1. luckatwarz
    2013/05/30 17:27:28
    mmmmmmmmmmm...apetyczne !!!!!!!!!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/31 09:47:31
    Mój Połówek i ja bardzo lubimy owsiane ciastka .... wspaniale muyszą smakowac z takim podprażonym słonecznikiem:) buziaczki zasyłam i miłęgo weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń