Sałatka na lato: orzeźwiająca, łatwa do zrobienia i z łatwo dostępnych składników, których potrzeba niewiele.
Smak? Ciekawy, inny. I myślę, że nie wszystkim zasmakuje. Na pewno nie tym, którzy nie lubią połączenia mięsa i owoców. Ale warto spróbować, żeby się przekonać.
Mężowi smakowała bardzo, mnie trochę mniej. Mąż stwierdził, że bardzo chętnie by taką sałatkę zabierał do pracy. Więc już szykuję się do powtórki :)
Smak? Ciekawy, inny. I myślę, że nie wszystkim zasmakuje. Na pewno nie tym, którzy nie lubią połączenia mięsa i owoców. Ale warto spróbować, żeby się przekonać.
Mężowi smakowała bardzo, mnie trochę mniej. Mąż stwierdził, że bardzo chętnie by taką sałatkę zabierał do pracy. Więc już szykuję się do powtórki :)
Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 3/2013.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3/4 szklanki kuskusu
- 1 czerwony grejpfrut
- 1/2 ogórka
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- cukier do smaku (ewentualnie, jeśli grejpfrut okaże się zbyt kwaśny)
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, ostudzić i pokroić w niedużą kostkę.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Grejpfruta obrać ze skórki i błonek, podzielić na cząstki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Grejpfruta obrać ze skórki i błonek, podzielić na cząstki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki
wymieszać w misce, posypać posiekaną natką pietruszki, polać oliwą oraz
sokiem z cytryny i doprawić do smaku sola, pieprzem oraz w razie
potrzeby cukrem.
Przed podaniem można schłodzić w lodówce, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".
OdpowiedzUsuńoluus90
2013/07/02 11:00:39
rewelacyjna kasza, prawda?
jolantaszyndlarewicz
2013/07/04 20:41:45
Ja właśnie za takim połączeniem średnio przepadam .... ale na grejpfruta narobiłaś mi ochoty Kochana:) buxka