poniedziałek, 1 lipca 2013

Kuskus z grejpfrutem i kurczakiem

Sałatka na lato: orzeźwiająca, łatwa do zrobienia i z łatwo dostępnych składników, których potrzeba niewiele.

Smak? Ciekawy, inny. I myślę, że nie wszystkim zasmakuje. Na pewno nie tym, którzy nie lubią połączenia mięsa i owoców. Ale warto spróbować, żeby się przekonać.

Mężowi smakowała bardzo, mnie trochę mniej. Mąż stwierdził, że bardzo chętnie by taką sałatkę zabierał do pracy. Więc już szykuję się do powtórki :)



Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 3/2013.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1/2 ogórka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier do smaku (ewentualnie, jeśli grejpfrut okaże się zbyt kwaśny)

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, ostudzić i pokroić w niedużą kostkę.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Grejpfruta obrać ze skórki i błonek, podzielić na cząstki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w misce, posypać posiekaną natką pietruszki, polać oliwą oraz  sokiem z cytryny i doprawić do smaku sola, pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem.
Przed podaniem można schłodzić w lodówce, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

1 komentarz:


  1. oluus90
    2013/07/02 11:00:39
    rewelacyjna kasza, prawda?
    jolantaszyndlarewicz
    2013/07/04 20:41:45
    Ja właśnie za takim połączeniem średnio przepadam .... ale na grejpfruta narobiłaś mi ochoty Kochana:) buxka

    OdpowiedzUsuń