Ciasto z kilku różnych warstw.
Znajdziecie w nim i ciasto francuskie i kokosowe i dwa rodzaje kremu, w
tym jeden z chrupiącym ananasem. Nadaje się zarówno na świąteczny stół,
jak i spotkanie w rodzinnym gronie, na przykład urodziny.
Składniki (na formę o wymiarach 25x41 cm - mierzone od góry)
- 500 g ciasta francuskiego (2 kawałki)
- 6 białek
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
na krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem, pominąć)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 6 krążków ananasa z puszki
- 50 g czekolady gorzkiej
na wierzch:
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
- wiórki kokosowe do posypania
Dwa kawałki ciasta francuskiego
rozwinąć, jeśli trzeba, to przyciąć do wymiarów blachy i upiec osobno w
200 st.C przez około 25 minut na złoty kolor.
Przygotować ciasto kokosowe:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę oraz kokos i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 8-15 minut. Wyjąć, ostudzić.
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę oraz kokos i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 8-15 minut. Wyjąć, ostudzić.
Z proszku budyniowego, mleka i cukru
ugotować gęsty budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do
ostygnięcia pod przykryciem (żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupka),
od czasu do czasu pomieszać.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej, a potem nieco przestudzić.
Krążki ananasa pokroić w niedużą kostkę.
Krążki ananasa pokroić w niedużą kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puch, zmniejszyć
nieco obroty miksera i nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego
budyniu. Kiedy masa będzie gładka, podzielić ją na pół. Do jednej połowy
dodać stopioną czekoladę i dokładnie zmiksować, a do drugiej połowy
dodać kostkę ananasową i wymieszać łyżką.
Przygotować ciasto:
na jednym cieście francuskim rozsmarować krem z ananasem, przykryć ciastem kokosowym, posmarować kremem z czekoladą, nałożyć drugi blat z ciasta francuskiego. Całość polać lukrem przygotowanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem i posypać wiórkami kokosowymi.
na jednym cieście francuskim rozsmarować krem z ananasem, przykryć ciastem kokosowym, posmarować kremem z czekoladą, nałożyć drugi blat z ciasta francuskiego. Całość polać lukrem przygotowanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2014/04/15 20:53:31
Bardzo fajne to ciasto. :) Ananasy i kokos to niezwykle udane połączenie.
Pozdrawiam.
jolantaszyndlarewicz
2014/04/17 09:44:04
To takie ciasto pinacolada:) ... cudeńko:)