Marchewka z groszkiem to jeden z moich
ulubionych dodatków do obiadu. Jakiś czas temu znalazłam przepis idealny
w smaku (znajdziecie go tutaj), ale niestety dość czasochłonny. Niedawno Karolina
pokazała wersję szybszą, bo z mrożonej mieszanki tych warzyw. W sam raz
na przednówek. Wersja też bardzo dobra, wiec polecam. Jednak ja
zmniejszam ilość wody pozwalając jej nieco odparować podczas gotowania,
bo marchewkę z groszkiem wolę na gęsto.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
Marchewkę z groszkiem przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była równo z warzywami. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie odkryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (należy pilnować, czy zbyt dużo wody nie odparowało). Do warzyw dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do garnka, dobrze wymieszać. Do jogurtu dodać łyżkę wody z gotujących się warzyw, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać na ciepło.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/04/14 15:21:53
uwielbiam taką marchewę
kabamaiga
2014/04/14 19:19:39
:) To teraz ja muszę zrobić Twoją wersję.
majanaboxing
2014/04/14 20:45:13
Uwielbiam taką jarzynkę do obiadu. Pyszna :)
jolantaszyndlarewicz
2014/04/17 09:43:06
Równiez uwielbiamy marchewkę z groszkiem ... i ja z lenistwa najczęściej korzystam z mrożonki:)
tiron.pl
2014/04/17 16:49:12
Moja ulubiona "jarzynka" :) Może nie najzdrowsza, ale uwielbiam!