Chlebek który wygląda podobnie jak
focaccia. Można go przygotować w wersji podstawowej, takiej jak poniżej,
ale można też dodać zioła, np. rozmaryn, czy pomidorki koktajlowe albo
oliwki. Nam bardzo smakował z samą oliwą i solą, na ciepło zaraz po
upieczeniu.
Ponieważ piekłam wieczorem, a zdjęcie
zrobiłam dopiero następnego dnia, sól na wierzchu zdążyła się rozpuścić.
Na pewno wypiek jeszcze powtórzę i wtedy zrobię zdjęcia od razu.
Przepis z książki "Księga smaków Toskanii".
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
- 125 ml zimnej wody
- gruboziarnista sól
Mąkę wsypać do dużej miski. Zrobić zagłębienie w samy środku, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, polać letnią wodą i wymieszać zaczyn. Przykryć na około 5 minut. Następnie dodać sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem wymieszać składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z mąką. W połowie pracy wlać zimną wodę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto utworzy zwartą kulę.
Ciasto
przenieść na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniatać 10 - 15
minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie
uformować w kulę i przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć
czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 1/2
godziny, by podwoiło swoją objętość.
Blachę
do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmarować olejem lub oliwą.
Wyrośnięte ciasto lekko przyklepać, a następnie przełożyć z powrotem na
oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać je znów przez kilka minut. Powinno być
bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu gdy naciśnie
się je palcami. Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieść
ciasto na blachę. Przykryć czystą wilgotną ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Czubkami palców zrobić w cieście dołki co 4 cm. Polać po wierzchu pozostałą oliwą, oprószyć gruboziarnista solą.
Chleb piec 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i skropić dodatkową oliwą. Przełożyć z formy na deskę i pokroić w kwadraty.
Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej.
Chlebek upiekłam w ramach weekendowej akcji Wypiekanie na śniadanie, a razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Kinga z Małe Kulinaria
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Marzena z Zacisze kuchenne
OdpowiedzUsuńkarmel-itka
2014/04/27 19:58:46
muszę kiedyś koniecznie wypróbować!
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/28 09:42:35
Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii ;-)
bernadeta75
2014/04/28 23:08:14
fantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)
smacznapyza
2014/04/29 18:11:06
dziękuję za wspólne pieczenie
Gość: Marzena, *.ssp.dialog.net.pl
2014/04/29 19:08:43
Chlebek świetny, bardzo nam posmakował. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
tropicielesmaku
2014/04/30 20:23:04
To już wiem co muszę niedługo zrobić. Chlebek wygląda niezwykle apetycznie i musi być smaczny :)
jolantaszyndlarewicz
2014/05/03 10:58:51
Świetny chlebek, ja niestety nie wyrobiłam się po raz kolejny z pieczeniem ..... ale musze go upiec:). Buziaki