niedziela, 27 kwietnia 2014

Schiacciata toskański chlebek

Chlebek który wygląda podobnie jak focaccia. Można go przygotować w wersji podstawowej, takiej jak poniżej, ale można też dodać zioła, np. rozmaryn, czy pomidorki koktajlowe albo oliwki. Nam bardzo smakował z samą oliwą i solą, na ciepło zaraz po upieczeniu.
Ponieważ piekłam wieczorem, a zdjęcie zrobiłam dopiero następnego dnia, sól na wierzchu zdążyła się rozpuścić. Na pewno wypiek jeszcze powtórzę i wtedy zrobię zdjęcia od razu.
 schiacciata

Przepis z książki "Księga smaków Toskanii".
Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
  • 125 ml zimnej wody
  • gruboziarnista sól


Mąkę wsypać do dużej miski. Zrobić zagłębienie w samy środku, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, polać letnią wodą i wymieszać zaczyn. Przykryć na około 5 minut. Następnie dodać sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem wymieszać składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z mąką. W połowie pracy wlać zimną wodę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto utworzy zwartą kulę.
Ciasto przenieść na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniatać 10 - 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie uformować w kulę i przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 1/2 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmarować olejem lub oliwą. Wyrośnięte ciasto lekko przyklepać, a następnie przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać je znów przez kilka minut. Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu gdy naciśnie się je palcami. Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieść ciasto na blachę. Przykryć czystą wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Czubkami palców zrobić w cieście dołki co 4 cm. Polać po wierzchu pozostałą oliwą, oprószyć gruboziarnista solą.

Chleb piec 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i skropić dodatkową oliwą. Przełożyć z formy na deskę i pokroić w kwadraty.

Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej.



Chlebek upiekłam w ramach weekendowej akcji Wypiekanie na śniadanie, a razem ze mną piekli:

Magda i Paweł z  Marder & Marder Manufacture
Kinga z Małe Kulinaria
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Marzena z Zacisze kuchenne

1 komentarz:


  1. karmel-itka
    2014/04/27 19:58:46
    muszę kiedyś koniecznie wypróbować!
    Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.internetdsl.tpnet.pl
    2014/04/28 09:42:35
    Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii ;-)
    bernadeta75
    2014/04/28 23:08:14
    fantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)
    smacznapyza
    2014/04/29 18:11:06
    dziękuję za wspólne pieczenie
    Gość: Marzena, *.ssp.dialog.net.pl
    2014/04/29 19:08:43
    Chlebek świetny, bardzo nam posmakował. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
    tropicielesmaku
    2014/04/30 20:23:04
    To już wiem co muszę niedługo zrobić. Chlebek wygląda niezwykle apetycznie i musi być smaczny :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/05/03 10:58:51
    Świetny chlebek, ja niestety nie wyrobiłam się po raz kolejny z pieczeniem ..... ale musze go upiec:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń