Kilka lat temu piekłam to ciasto bardzo
często. Teraz, kiedy sięgnęłam po ten przepis uświadomiłam sobie, że to
było.. ponad 6 lat temu! Jak widać na długo przepis odszedł w
zapomnienie, a bardzo nie słusznie. Ciasto jest bardzo dobre, puszyste i
lekkie. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, co mnie, jako mamę
dwójki bardzo cieszy :)
Talerz ze sklepu Westwing Home and Living
Składniki (na blachę o wymiarach 25x41 cm - mierzone od góry):
- 5 jajek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią - przepis na domowy znajdziecie tutaj
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
- 4 nieduże jabłka
- 3/4 szklanki mieszanki bakalii - rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i laskowe
Jajka zmiksować z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, oraz olej. Do dokładnie wymieszanego ciasta wsypać pokrojone w niedużą kostkę jabłka oraz bakalie i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45-50 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/04/09 19:18:14
Jesienne, czy też nie. Musi byc pyszne.
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/04/09 19:20:38
O! Taka "wiewiiórka" ..lubią :)
jolantaszyndlarewicz
2014/04/10 20:20:43
Ten cynamonowiec jest podobny do ciasta awaryjnego, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie:) ... buziaki zasyłam