W szafce znalazłam opakowanie
kandyzowanego imbiru. Część zużywałam sukcesywnie do herbaty, a resztę
postanowiłam dołożyć do czegoś słodkiego. Wybór padł na owsiane
ciasteczka z orzechami i czekoladą z przepisu Natalii.
Przepyszne były. Po zjedzeniu pierwszego trudno powstrzymać się od
sięgnięcia po kolejne. Starszakowi jednak nie posmakowały bo imbir był
zbyt wyczuwalny i przez to ciastka były dla niego jak mówił "za ostre".
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 115g masła w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis na domowy znajdziecie tutaj
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szklanka mąki
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
- 3/4 szklanki mieszanki orzechów włoskich i laskowych
- 150g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
Masło
utrzeć z cukrem pudrem i cukrem brązowym na puszystą masę, dodać jajko i
wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, mielony imbir i sól,
zmiksować. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, imbir kandyzowany i
czekoladę, dobrze połączyć z masą za pomocą łyżki.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
Wstawić
do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec przez około 10-12 minut do
momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej
siateczce.
OdpowiedzUsuńn_zak
2014/04/10 14:57:13
Tak mi się właśnie wydały znajome, kiedy wpadły mi w oko na fb. :)
Cieszę się, że smakowały!
kabamaiga
2014/04/10 16:26:33
U mnie pewnie też imbir by przypadł do gustu, ale poza tym to jak najbardziej.
jolantaszyndlarewicz
2014/04/10 20:22:00
Bardzo fajne ciasteczka:). kandyzowanego imbiru jeszcze nie próbowałam, ale świezy uwielbiamy:) pozdrowionka ślę:)