sobota, 26 lipca 2014

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne są chrupiące, doskonałe jako dodatek do kanapek, czy po prostu chrupania od razu po wyjęciu ze słoika. Uwielbiam i co roku czekam na tą chwilę, kiedy w sklepach pojawią się świeże, nieduże ogórki gruntowe.

 


Składniki:
  • nieduże ogórki gruntowe
  • woda
  • sól kamienna, nie jodowana (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody)
  • kilka gałązek kopru z kwiatostanami
  • ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • ziarna gorczycy
Wodę zagotować z solą, ostudzić.
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Na dnie słoika ułożyć gałązkę kopru kwiatostanem do dołu. Na nim ułożyć ogórki przekładając poskładanymi gałązkami kopru, obranym i pokrojonym chrzanem i obranymi ząbkami czosnku. Wsypać ziarna gorczycy (ok. 1/2 łyżeczki na litrowy słoik). Zalać wodą z solą tak, żeby wszystkie ogórki były całkowicie wodą przykryte.
Słoik zamknąć, ustawić w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu. Najlepiej umieścić słoik w pojemniku lub na talerzu, bo kiedy ogórki zaczynają kisnąć poziom wody się podnosi i może się wylewać przez pokrywkę.
 
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia. Im dłużej będą stały, tym bardziej będą ukiszone.

1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
    2014/07/31 20:00:52
    ja też robie na okrągło:) i podobnie :)

    OdpowiedzUsuń