Ogórki małosolne są chrupiące, doskonałe
jako dodatek do kanapek, czy po prostu chrupania od razu po wyjęciu ze
słoika. Uwielbiam i co roku czekam na tą chwilę, kiedy w sklepach
pojawią się świeże, nieduże ogórki gruntowe.
Składniki:
- nieduże ogórki gruntowe
- woda
- sól kamienna, nie jodowana (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody)
- kilka gałązek kopru z kwiatostanami
- ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- ziarna gorczycy
Wodę zagotować z solą, ostudzić.
Ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Na dnie
słoika ułożyć gałązkę kopru kwiatostanem do dołu. Na nim ułożyć ogórki
przekładając poskładanymi gałązkami kopru, obranym i pokrojonym chrzanem
i obranymi ząbkami czosnku. Wsypać ziarna gorczycy (ok. 1/2 łyżeczki na
litrowy słoik). Zalać wodą z solą tak, żeby wszystkie ogórki były
całkowicie wodą przykryte.
Słoik zamknąć, ustawić w ciepłym, ale
nie słonecznym miejscu. Najlepiej umieścić słoik w pojemniku lub na
talerzu, bo kiedy ogórki zaczynają kisnąć poziom wody się podnosi i może
się wylewać przez pokrywkę.
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia. Im dłużej będą stały, tym bardziej będą ukiszone.
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/07/31 20:00:52
ja też robie na okrągło:) i podobnie :)