środa, 1 października 2008

Briami

Za sprawą Iwonki, która przedstawia w swoim blogu przepisy z greckiej kuchni, zaczynam poznawać tamtejsze potrawy. Briami przypomina mi trochę mój "bigos" z cukinii. Smakowało mi bardzo, mężowi trochę mniej, bo nie było w nim żadnej wędliny ani mięsa. Ponieważ Iwonka podała składniki na bardzo dużą porcję, więc drugiego dnia na odgrzanym briami ułożyłam piersi z kurczaka usmażone z przyprawą gyros. Wtedy mąż stwierdził, że ta potrawa im starsza tym jest lepsza ;)
 

Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duży ziemniak
- 150 g g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- oregano, bazylia
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki startego żółtego sera

Cukinię i bakłażana pokroić w grubą kostkę (nie obierać). Resztę warzyw z wyjątkiem pomidorów pokroić w plasterki. Wrzucić do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami. Fasolkę wcześniej obgotować.
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie, dodać przetarte pomidory (ja pomidory rozdrobniłam w blenderze), chwilę gotować. Powstałym sosem polać warzywa. Dolać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec 1-1,5 godziny aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i danie posypać tartym serem. Piec jeszcze chwilę, aż się stopi. Można podawać z chlebem.
 
Proporcje składników podałam zmniejszone o połowę w stosunku do tych które podała Iwona. Swoje briami zrobiłam dokładnie wg Jej przepisu i warzywa nie zmieściły się do mojego żaroodpornego naczynia które wcale małe nie jest. Musiałam zapiekać jeszcze w małej prostokątnej foremce, ale miałam przynajmniej gotowy obiad na drugi dzień ;)

1 komentarz:


  1. notme-gotuje
    2008/10/02 07:26:33
    Danie wegetarianskie i typu leczo to danie dla mnie. :))
    atina_bc
    2008/10/02 07:35:51
    Edysiu Twoje briami wygląda wspaniale! Też je robiłam z przepisu Iwonki, ale od razu zmniejszyłam ilość składników o połowę a i tak miałam dwa obiady;-) Bardzo je lubię, chociaż zawsze podaje z kuskusem i dla męża dorzucam jakieś mięso;-)
    majanaboxing
    2008/10/02 08:43:23
    Piękne! :) Zjadłabym na obiadek cos tak pieknie wyglądającego :) Mniam.
    andzia-35
    2008/10/02 10:41:10
    Ten wariant z piersią kurczaka bardzo by mi odpowiadał.
    iis111
    2008/10/02 14:36:22
    Bardzo ciesze sie ze skusilas sie na cos z kuchni greckiej:) Wiem wiem, ze dla faceta danie bez miesa to nie obiad;) hihihi
    kuchareczka58
    2008/10/02 19:13:08
    Brzmi całkiem fajniem:)... wypróbuję to danie , gdyż juz brakuje mi pomysłów na zagospodarowanie cukinii w kuchni . A swoją drogą mój mąż podobnie zresztą jak Twój ,wybrałby warianyt z kurczakiem ;)
    edysia79
    2008/10/02 22:43:14
    Notme ja czasem lubię odpocząć od jedzenia mięsa, wtedy takie potrawy są dla mnie jak znalazł, gorzej z moim mężem ;)

    Atinko Ty miałaś dwa obiady bo dodałaś do briami kaszę, my jedliśmy je bez dodatków, więc duża porcja nam na tyle starczyła. Właściwie to nam i mojemu soistrzeńcowi ;)

    Majanko niestety już zjedzone :)

    Andziu ta ulepszona wersja z kurczakiem była jeszcze smaczniejsza :)

    Iwonko tak zachwalacie tą kuchnię razem z Atną, że nie mogłam się dłużej opierać i w końcu wykorzystałam Twój przepis :) Na pewno nie ostatni raz ;)

    Kuchareczkoja też szukam pomysłów na dania z cukinii, bo sporo nam ich w ogrodzie urosło. Faceci tak mają, że wolą wersje z mięsem ;)
    casiapaw
    2008/10/03 14:35:41
    Uwielbiam briami. Przypomniałaś mi o nim, więc pewnie niedługo zrobię, bo się już stęskniłam za tym smakiem i przede wszystkim zapachem, który roznosi się po kuchni, kiedy warzywka siedzą w piekarniku :)
    edysia79
    2008/10/03 17:30:19
    Casiu Ty już znasz tą potrawę? Ja robiłam ją po raz pierwszy i bardzo nam smakowała, a zapach rzeczywiście jest obłędny :)
    casiapaw
    2008/10/04 13:57:42
    Znam, znam :) Od kilku sezonów, jak tylko pojawiają się młode cukinie, ziemniaki itp. rzucam się na briami! Nawet kiedyś wstawiłam u mnie przepis na nie.
    bbrzezinka
    2010/05/26 06:51:45
    Brami zrobione, ładnie wygląda, dobrze smakuje, choć następnym razem muszę lepiej doprawić, by było lepsze :P
    Gość: Zina, *.dsl.dyn.forthnet.gr
    2010/10/18 14:17:05
    Briam..Mmmm moje dzisiejsze danie! Taka moja mala rada;) Po 1.5 godz pieczenia sciagnijcie przykrywke i pieczcie jeszcze ok 30 min(bez posypywanie serem)....Podane z feta smakuje naprawde wysmienicie;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń