Za sprawą Iwonki,
która przedstawia w swoim blogu przepisy z greckiej kuchni, zaczynam
poznawać tamtejsze potrawy. Briami przypomina mi trochę mój "bigos" z cukinii.
Smakowało mi bardzo, mężowi trochę mniej, bo nie było w nim żadnej
wędliny ani mięsa. Ponieważ Iwonka podała składniki na bardzo dużą
porcję, więc drugiego dnia na odgrzanym briami ułożyłam piersi z
kurczaka usmażone z przyprawą gyros. Wtedy mąż stwierdził, że ta potrawa
im starsza tym jest lepsza ;)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duży ziemniak
- 150 g g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- oregano, bazylia
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
Cukinię i bakłażana pokroić w grubą kostkę (nie obierać). Resztę warzyw z wyjątkiem pomidorów pokroić w plasterki. Wrzucić do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami. Fasolkę wcześniej obgotować.
Czosnek
przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie, dodać przetarte pomidory
(ja pomidory rozdrobniłam w blenderze), chwilę gotować. Powstałym sosem
polać warzywa. Dolać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do
piekarnika i piec 1-1,5 godziny aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod
koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i danie posypać tartym serem. Piec
jeszcze chwilę, aż się stopi. Można podawać z chlebem.
Proporcje
składników podałam zmniejszone o połowę w stosunku do tych które podała
Iwona. Swoje briami zrobiłam dokładnie wg Jej przepisu i warzywa nie
zmieściły się do mojego żaroodpornego naczynia które wcale małe nie
jest. Musiałam zapiekać jeszcze w małej prostokątnej foremce, ale miałam
przynajmniej gotowy obiad na drugi dzień ;)
OdpowiedzUsuńnotme-gotuje
2008/10/02 07:26:33
Danie wegetarianskie i typu leczo to danie dla mnie. :))
atina_bc
2008/10/02 07:35:51
Edysiu Twoje briami wygląda wspaniale! Też je robiłam z przepisu Iwonki, ale od razu zmniejszyłam ilość składników o połowę a i tak miałam dwa obiady;-) Bardzo je lubię, chociaż zawsze podaje z kuskusem i dla męża dorzucam jakieś mięso;-)
majanaboxing
2008/10/02 08:43:23
Piękne! :) Zjadłabym na obiadek cos tak pieknie wyglądającego :) Mniam.
andzia-35
2008/10/02 10:41:10
Ten wariant z piersią kurczaka bardzo by mi odpowiadał.
iis111
2008/10/02 14:36:22
Bardzo ciesze sie ze skusilas sie na cos z kuchni greckiej:) Wiem wiem, ze dla faceta danie bez miesa to nie obiad;) hihihi
kuchareczka58
2008/10/02 19:13:08
Brzmi całkiem fajniem:)... wypróbuję to danie , gdyż juz brakuje mi pomysłów na zagospodarowanie cukinii w kuchni . A swoją drogą mój mąż podobnie zresztą jak Twój ,wybrałby warianyt z kurczakiem ;)
edysia79
2008/10/02 22:43:14
Notme ja czasem lubię odpocząć od jedzenia mięsa, wtedy takie potrawy są dla mnie jak znalazł, gorzej z moim mężem ;)
Atinko Ty miałaś dwa obiady bo dodałaś do briami kaszę, my jedliśmy je bez dodatków, więc duża porcja nam na tyle starczyła. Właściwie to nam i mojemu soistrzeńcowi ;)
Majanko niestety już zjedzone :)
Andziu ta ulepszona wersja z kurczakiem była jeszcze smaczniejsza :)
Iwonko tak zachwalacie tą kuchnię razem z Atną, że nie mogłam się dłużej opierać i w końcu wykorzystałam Twój przepis :) Na pewno nie ostatni raz ;)
Kuchareczkoja też szukam pomysłów na dania z cukinii, bo sporo nam ich w ogrodzie urosło. Faceci tak mają, że wolą wersje z mięsem ;)
casiapaw
2008/10/03 14:35:41
Uwielbiam briami. Przypomniałaś mi o nim, więc pewnie niedługo zrobię, bo się już stęskniłam za tym smakiem i przede wszystkim zapachem, który roznosi się po kuchni, kiedy warzywka siedzą w piekarniku :)
edysia79
2008/10/03 17:30:19
Casiu Ty już znasz tą potrawę? Ja robiłam ją po raz pierwszy i bardzo nam smakowała, a zapach rzeczywiście jest obłędny :)
casiapaw
2008/10/04 13:57:42
Znam, znam :) Od kilku sezonów, jak tylko pojawiają się młode cukinie, ziemniaki itp. rzucam się na briami! Nawet kiedyś wstawiłam u mnie przepis na nie.
bbrzezinka
2010/05/26 06:51:45
Brami zrobione, ładnie wygląda, dobrze smakuje, choć następnym razem muszę lepiej doprawić, by było lepsze :P
Gość: Zina, *.dsl.dyn.forthnet.gr
2010/10/18 14:17:05
Briam..Mmmm moje dzisiejsze danie! Taka moja mala rada;) Po 1.5 godz pieczenia sciagnijcie przykrywke i pieczcie jeszcze ok 30 min(bez posypywanie serem)....Podane z feta smakuje naprawde wysmienicie;) Pozdrawiam