Przepis
na polewę dostałam od mamy i robię ją zawsze, jeśli w przepisie na
ciasto podane jest jedynie żeby polać je polewą. Robię już od kilku lat i
jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Nie zawsze cała przygotowana polewa
znajduje się na cieście, bo uwielbiam podjadać ją, kiedy jest gorąca lub
jeszcze ciepła - taka jest dobra :)
Przepis
podaję w osobnym wpisie, żeby nie pisać kilka razy tego samego. Jeśli
do jakiegoś ciasta będę robić polewę, w przepisie podam po prostu link
do tej notki.
Składniki:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gorącej wody
Margarynę
włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę
mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i
wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się
rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i
ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.
OdpowiedzUsuńolciaky
2008/10/24 17:19:17
Taką polewę często robię-to własnie taką zastosowałam do przyrządzenia kulek Bounty:) Pozdrawiam!:)
Gość: milady, 89.229.56.*
2009/04/10 17:52:07
Polewa wyladowała w koszu(:
edysia79
2009/04/10 21:49:07
Milady dlaczego, co było z nią nie tak? Robię tą polewę już od kilku lat i zawsze mi się udaje, z innymi już nie jest tak kolorowo. Zawsze używam margaryny palmy, raz zrobiłam z kasi i zamiast zastygnąć na cieście, spływała, nawet po pobycie w lodówce.
Gość: elle, *.gprs.plus.pl
2009/04/11 18:48:54
Ja robię właśnie taką i zawsze mi wychodzi..również z cukrem pudrem:/
Gość: kosia89, *.olsztyn.vectranet.pl
2009/05/09 18:35:01
no niestety nie wyszlo... i garnuszek do wyrzucenia.. :( ;/
edysia79
2009/05/11 22:23:47
Kosia nie wiem dlaczego polew Ci nie wyszła :( Może napiszę jeszcze że ja zwsze używam do jej zrobienia margarynę Palma z Bielmaru.
Gość: de, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/12 11:33:44
Mi tez cos polewa nie twardnieje, dalam maslo "ekstra", bo innego nie bylo. No i wylalam to na ptasie mleczko (galaretka z budyniem), troche sie tylko stopilo i z calosci wyszla taka pyyyyyszna:) ale niestety brzydko wygladajaca masa ;) polewa jest mniam mniam :) zazwyczaj uzywam taka z paczki, ale po smaku zdecydowanie wole ta z Twojego przepisu. pozdrawiam :)
edysia79
2009/05/12 13:27:46
Gościu skoro ptasie mleczko się stopiło (dobrze zrozumiałam), to może wylałaś na nie za ciepłą polewę? Może trzeba całość wstawić do lodówki, wtedy polewa szybciej zastygnie.
Kiedy polewa stygnie w garnuszku, trzeba ją od czasu do czasu mieszać i wylewać na ciasto kiedy zgęstnieje, ale jest jeszcze lejąca.
Cieszę się, że smakowała, ja zawsze część wyjadam łyżeczką z garnuszka ;) Może jeszcze spróbujesz ją zrobić? Mnie i mamie na prawdę ta polewa zawsze się udaje.
Pozdrawiam serdecznie.
Gość: jaga, *.chello.pl
2009/06/03 16:39:30
lepiej rozpuszczać cukier i kakao w ciepłej wodzie .Ja gotuję chwilę na małym ogniu aż mi zgęstnieje "na nitkę".Dopiero wtedy dodaję tluszcz.
Gość: evitka, *.home.otenet.gr
2009/06/11 10:49:22
nie spodziewalam sie ze wyjdzie taka smaczna:)
edysia79
2009/06/11 23:16:03
Evitko cieszę się że smakowała :) Ja mogłabym zjeść i połowę tego co przygotuję, najlepiej wtedy gdy jest jeszcze ciepła ;)
karolkaa400
2009/07/15 12:01:18
zawsze do wystudzonej polewy dodaje 1-2 żółtka-dokładnie mieszam. Wtedy gęstnieje. Pozdrawiam.
Gość: adam1988, *.system-net.pl
2009/09/26 16:52:02
Polewa jest REWELACYJNA!!! Po prostu palce lizać;)
ninn17
2009/10/13 17:40:35
wlasnie uzylam polewy Twojego pomyslu do polania muffinek. dobrze ze zrobilam z pelnej porcji bo... zanim doszlam do muffinek to polowe jej wyjadlam :)
mala wskazowka dla tych, co im sie polewa nie udaje (bo mi sie kiedys tez przypalila wiec wiem jaki to bol). ja ZAWSZE rozpuszczam maslo w kapieli wodnej i jak juz prawie w calosci sie rozpusci to wsypuje cukier (czasami nawet zwykly jak puder sie skonczy) a jak cukier sie rozpusci to dopiero kakao. nigdy jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby nie zastygla itp problemy...
uzywam Mlecznej z Kruszwicy.
pozdrawiam serdecznie wszystkich wielbicieli Edysiowej polewy :)
P.S. i Ciebie Edysiu tez :P
edysia79
2009/10/14 13:40:55
Ninn z tym znikaniem części polewy mam tak samo, najbardziej lubię ją podjadać kiedy jest jeszcze ciepła :)))
Gość: agniecha016, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
OdpowiedzUsuń2009/10/15 22:30:53
Od dawna robię polewę czekoladową - jednek przekonałam się, że zamiast wody najlepiej użyć mleka. Z dodatkiem wody polewa często mi się ważyła, jednak zawsze ratwałam ją mlekiem (dolewałam po odrobinie cięgle, energicznie mieszając). Teraz jak mam przepis na polewę z wodą to go modfikuję i zamiast niej dodaję mleko... Zawsze wychodzi... Ja daję takie proporcje sładników: 1/2 margaryny (zwykle Palma), 1/2 szklanki cukru kryształu, 2 łyżki mleka, 2-3 łyżki kakao (w zależności jak ciemną chcemy mieć polewę). Wszystko razem rozpuszczam na małym ogniu i mieszam aż do wystygnięcia...
edysia79
2009/10/19 10:09:39
Agniecha z mlekiem nigdy polewy nie robiłam, przy następnej okazji wypróbuję Twój sposób i dam znać jak wyszło :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/22 22:27:40
ja dałam Kasie margarynę i wyszła polewa miodzio lepsza niż placek hahaha dzięki za przepis :)
edysia79
2009/10/23 13:38:23
bss172 ja kiedyś z Kasią zrobiłam i nie zsiadła mi się, i nawet po pobycie w lodówce miała chęć spłynąć z ciasta :(
Z tym że jest pyszna, muszę się zgodzić, nie mam innego wyjścia :)
Gość: , *.lukman.pl
2009/10/23 22:08:14
właśnie zrobiłam tą polewę wyszła suuper!!! Dzięki za przepis.
edysia79
2009/10/24 08:53:30
O! Moja polewa podbiła kolejne podniebienie ;)
Cieszę się bardzo!
Gość: , *.sotn.cable.ntl.com
2009/11/06 12:33:15
właśnie zrobiłam :) rewelacyjna!!!
Gość: landrynkowa, *.toya.net.pl
2009/12/19 14:51:37
eee to lepiej nei ryzykuje i nie robie
edysia79
2009/12/20 20:37:06
Landrynkowa mi tam zawsze się ta polewa udaje, nie ma się czego bać ;)
Gość: , 83.143.165.*
2009/12/23 22:14:30
Właśnie zrobiłam:) Smakuje pysznie, tężeje też na razie OK. W sklepach przed świętami zabrakło gotowej
Gość: sywka, *.ramtel.pl
2009/12/24 12:22:58
Kurcze a ja mam właśnie margarynę Kasie i co teraz?
Gość: , *.ula5.1000lecie.pl
2010/01/23 22:46:43
A ja zawsze robię polewę z margaryny Kasi i wychodzi. Do małego garnka wkładam 1/2 kostki margaryny , 1 szklankę cukru pudru, 2 łyżeczki mleka i 2 łyżki kakao i ten garnek wkładam do garnka z gorącą wodą i cały czas mieszam aż do połączenia się wszystkich produktów.Potem wyjmuję garnek z masą i ochładzam go w zimnej wodzie ,jak polewa nabiera konsystencji gęstej śmietany wylewam na ciasto .Gotowe!!!
Gość: , *.tbcn.telia.com
2010/05/21 15:59:02
Supppper polewa. Dlugo szukalam dobrego przepisu i jest ich z pewnoscia wiele, ale w wiekszosci przepisow podane sa miary skladnikow np. 1/3 kostki margaryny, a nie w gramach tak jak w tym przepisie i wtedy jest bardzo trudno przeliczyc, jezeli od wielu lat mieszka sie w innym, bardzo odleglym kraju i nie pamieta sie ile wazy paczka margaryny w Polsce a paczka margaryny w kraju w ktorym mieszkam ma zupelnie inna wage. Dlatego bardzo dziekuje za dobry przepis i rozsadek
Gość: , *.cnow.pl
2010/06/02 22:38:49
POLEWA wspaniała!!!!!!! Ja zrobiłam z margaryny TORTOWEJ i nawet w garnku co wszystko mi się przypala wyszła idealnie. POLECAM
houseofcolours
OdpowiedzUsuń2010/06/12 18:48:28
Polałam nią właśnie mój sernik z gruszkami, bo dla mojego faceta był niewystarczająco słodki i wyszło przepyszne! To była moja pierwsza polewa 'po domowemu' a że jej składniki zawsze mam w domu będę ją robiła częściej :)
Gość: ola, 87.115.211.*
2010/07/12 00:03:44
Bardzo jestem wdzieczna za ten przepis. Tez mieszkam w innym kraju i gramy bardzo pomogly. Super polewa. Dosyc szybko tezeje i swietnie sie rozprowadza po ciescie.
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/30 19:03:31
pychota
Gość: Daria, 82.160.24.*
2010/11/11 19:28:20
Świetna jest ta polewa ! ;)
Gość: Daria, 82.160.24.*
2010/11/11 19:29:29
Świetny przepis ! ;)
Polecam w 100 % !!!
Gość: krzysiek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/24 15:10:40
właśnie robiłem pollewę czekoladową i wyszła super .pozdro.
Gość: Igman, *.fn.pl
2010/12/29 20:01:06
Moja polewa niestety się nie ścięła. Robiłam na margarynie Kasi i pomimo dość długiego podgrzewania lała się zastygając tylko ociupinkę :(((((
Gość: Iwona, *.adsl.inetia.pl
2011/01/09 00:40:59
Witam, ja robiłam na Kasi, niestety: część gęstniała, a część tłuszczu/wody? oddzieliła się. Nie wiem, czy za długo gotowałam? Piekłam "Cycki murzynki" bałam się wylać taką gorącą, żeby masa pod biszkoptami się nie rozpłynęła... polewa wylądowała w koszu, Mimo, żę często piekę, to niestety przepisu na polewę (sprawdzonego) nie mam. A w środę znó musze upiec ciasto... Może tym razem kupię Plamę? pozdrawiam Iwona
Gość: Iwona, *.adsl.inetia.pl
2011/01/09 00:42:37
Może tym razem kupię Palmę? pozdrawiam Iwona
edysia79
2011/01/11 23:49:21
Iwona już chyba pisałam wyżej, że mi ta polewa z Kasi nie wyszła. Niby składniki się połączyły, ale potem był problem z zastygnięciem. Nawet w lodówce polewa mi z ciasta spływała.
Dlatego zawsze robię na margarynie Palmie i jeszcze się nie zawiodłam, zawsze wyszła. Może spróbuj z palmą jednak?
Gość: beatka, *.red-80-58-205.staticip.rima-tde.net
2011/02/11 22:39:31
a ja zrobilam z hiszpanskiej najtanszej margaryny.i musze powiedziec ,ze w koncu mi wyszla polewa o jakiej snilam latami.miodzio!!!!!!! jakie to szczescie,ze kiedys dodalam do ulubionych stron wlasnie ten przepis.dzieki,dzieki!!!!
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2011/02/18 08:17:58
To jest polewa kakaowa a nie czekoladowa. A na mleku zamiast wody i z rumem jest jeszcze lepsza
Gość: , *.89-161.tel.tkb.net.pl
2011/03/19 21:30:29
To polewa jest do bani. Margaryna oddzieliła się od kakaa.
Gość: , *.pl
2011/04/22 21:33:30
pyha!!!!!!!!!!! poprostu palce lizać!!!!!!
Gość: Karo, *.play-internet.pl
OdpowiedzUsuń2011/04/24 10:12:40
super polewa!! nie jestem mistrzem kuchni i naprawdę wiele rzeczy mi się nie udaje, ale tu robiłam wszystko według przepisu i wyszło super. Właśnie trochę się poparzyłam, bo wyjadam gorącą z garnka;) jeśli robi się dokładnie według przepisu i CIĄGLE miesza to wychodzi super, nic się nie przypala, ma gładką konsystencję. Dzięki za ten przepis!!
Gość: A, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/03 12:52:31
Robiłam ostatnio tą polewę, żeby udekorować tort na urodziny narzeczonego. Wyszła pyszna! Efekty tutaj : alkitchen.blogspot.com/
Gość: , *.play-internet.pl
2011/09/05 16:17:02
Polewa fantastyczna....udała się za pierwszym razem;-)mniammmm polecam z sernikiem pyszystym.Dobry przepis....
Gość: , *.tvkdiana.pl
2011/11/12 15:48:07
bardzo dobry przepis
Gość: imonka, *.dynamic.chello.pl
2011/11/14 23:28:38
polałam nią murzynka. Robiłam z masła, bo jakoś margaryn nie uznaję. Wyszła bez problemu, szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że mogłaby nie wyjść. Składniki w końcu super proste, chodzi jedynie o proporcje i dobry tłuszcz, bo jak się weźmie maragrynę, to ona sama w sobie ma dużo wody i wtedy może być problem z zastyganiem...
Gość: iwona, *.adsl.inetia.pl
2011/12/02 22:38:59
polewa na "6" super
Gość: , *.play-internet.pl
2011/12/24 11:49:41
wlasnie ja robieeeeeeeeeeeeee super wychodzi
Gość: , *.pools.arcor-ip.net
2012/02/01 18:11:05
Wyśmienita!!!
Gość: me, *.lanet.net.pl
2012/02/10 17:28:50
Świetny przepis. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że cokolwiek mi z tego wyjdzie, ale udało się. :) Polecam wszystkim, niewiele do zrobienia, a efekt niesamowity.
Gość: Angelika, *.play-internet.pl
2012/03/12 11:27:54
Równiez robie wedlug tego przepisu polewę i wychodzi super :)
Gość: Gość, *.31-7-46.tkchopin.pl
2012/03/14 22:18:23
Polewa czekoladowa jest super.
Gość: , *.play-internet.pl
2012/08/26 13:10:13
Polewa super!!! Gościom za każdym razem smakuje.Pozdrawiam!!!
Gość: Aga, *.po.opole.pl
2012/10/01 19:08:15
Dzięki za patent z żółtkami - faktycznie ratuje sprawę.
Gość: rev, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/26 18:01:20
a ja robie polewę w ten sposób ze najpierw do garnuszka 2 łyż gorącej wody, do tego masło (wybieram najbardziej twarde w sklepie), cukier puder a na koniec kakao - nie zdarzyło się żeby nie wyszło :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/28 19:18:39
Polewa super, dodałam pare kropli rumu mmmmmmmmmmmm