piątek, 3 października 2008

Drożdżowa babka z rodzynkami i ziemniakami

Ziemniaczany Tydzień na moim blogu zaczynam od czegoś słodkiego :) Piekłam już ciasta z różnymi nietypowymi dodatkami, teraz przyszła pora na ziemniaki. Babka z ich dodatkiem jest bardzo smaczna,  słodka (ale nie za bardzo) i wcale nie wyczuwa się w niej ziemniaków, czym bardzo zaskoczony był mój mąż ;)

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g stopionego masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Mleko podgrzać, ziemniaki rozgnieść na puree (ja użyłam praski do ziemniaków). Mąkę wsypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier puder, drożdże, sól, rodzynki i ziemniaki. Wymieszać łyżką. Dolać letnie mleko i masło, żółtka i oliwę. Wyrobić ciasto (moje było po wyrobieniu dość rzadkie), przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Potem ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy. Przykryć i zostawić jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzać do 160ºC, wstawić ciasto i piec około 40 minut. Moje ciasto po tym czasie wyrosło w piekarniku, ale brakowało mu koloru, więc podwyższyłam temperaturę do 180ºC i piekłam aż się zarumieniło.
 
Wyjętą z formy i ostudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru rozrobionego z odrobiną gorącej wody.

1 komentarz:


  1. abbra
    2008/10/03 19:35:56
    Śliczna baba ! Podobną robiłam na Wielkanoc , z przepisu Dorotus - też były w składzie ziemniaki - taka babka z ziemniakami długo jest świeża ( właśnie dzięki ziemniakom ) . Oczywiście jeżeli uda jej się uchować dłużej niż 1-2 dni ;)
    abbra
    2008/10/03 19:37:05
    Ale mi się naćkało tych ziemniaków w poprzednim wpisie - normalnie kartoflisko ;D
    majanaboxing
    2008/10/03 20:04:50
    Jestem pod wrażeniem Edysiu! :)) Nie sądziłam, ze do babki mozna dodać ziemniaczki! Pięknie się prezentuje , jestem bardzo ciekawa jej smaku. Super!
    olgasmile
    2008/10/03 20:09:45
    Witaj,
    Ale super przepis, już wiem co jutro zrobię słodkiego!
    Pięknie wygląda i zapewne równie dobrze smakuje.
    Rewelacyjności ziemniakowatości :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Olga SMile
    Gość: andzia-35, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/10/03 20:43:57
    Piękna! Musi być pyszna-ja kiedys robiłam pączki z ziemniakow,ale baby takiejnie jadłam.
    atina_bc
    2008/10/03 20:58:13
    Edysiu wygląda cudownie! Bardzo fajne zastosowanie ziemniaków:-) Takie nietypowe:-) A w jakiej formie je robiłaś - chodzi mi o wielkość. Pozdrawiam serdecznie.
    zemfiroczka
    2008/10/03 21:16:36
    Też szukam czegoś z pyrami ale na słodko- może w ziemniaczanym tygodniu się zmieszczę z poszukiwaniami :)

    Smakowicie wygląda ta baba! :)

    pozdrówka
    edysia79
    2008/10/03 22:42:22
    Abbro zerknęłam do Dorotus - rzeczywiście babka podobna, tylko wszystkich składników w niej więcej.
    Tą ilością ziemniaków w komentarzu się nie przejmuj, w końcu zaczął się ziemniaczany tydzień ;)

    Majanko znalazłam ten przepis szukając czegoś ciekawego na ten tydzień i jak widać, udało się ;) Babka smakuje właściwie jak normalna babka drożdżowa, ziemniaki podobno przedłużają jej trwałość i nie wysycha za szybko. Właściwie to musisz sama ją upiec, żeby się przekonać jaki ma smak ;)

    Olgo jeśli upieczesz jutro tą babkę, będzie mi bardzo miło :)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    Andziu dziękuję. Ja z kolei nie jadłam nigdy ziemniaczanych pączków.

    Atinko właśnie ze względu na te ziemniaki ją upiekłam i nie żałuję ;)
    Średnica dołu formy to 16 cm, góry 26 cm

    Oczko na pewno znajdziesz coś ciekawego, bo ziemniaki to bardzo uniwersalne warzywo jak widać ;)
    margot11
    2008/10/04 09:54:02
    O następna babka z ziemniaki ,ta co ma na blogu Dorotus ,a jest ona Limby (jak te przepisy krążą :D) to moja ukochana ,uwielbiana
    A twoja jest podobna i na zdjęciu ślicznie ,apetycznie wygląda ,więc ją upiekę !
    pozdrawiam
    edysia79
    2008/10/04 10:18:56
    Margot11 skoro już jako druga zachwalasz babkę Dorotus, będę musiała ją upiec, żeby porównać ją z moją wersją :) Ty upiecz moją i napisz czy jest równie smaczna ;)
    margot11
    2008/10/04 13:40:33
    Edysia ,świetny pomysł
    W najblizszym czasie upieke Twoją Babę i oczywiście podziele się wrażeniami
    olciaky
    2008/10/04 13:57:30
    No,no ..Baba jak na Wielkanoc;)
    iis111
    2008/10/04 15:43:40
    pieklam juz chleb z ziemniakami, ale babka z ziemniakami??? wow
    abbra
    2008/10/04 16:15:58
    Edysiu , jak duża była forma , w której piekłaś babkę ?
    Boję się , żeby mi ciasto nie wyszło z mojej foremki babkowej ( tak było z babką Dorotus ) ... - właśnie trwa wyrabianie ciasta w maszynie do chleba :)
    abbra
    2008/10/04 16:24:19
    Już znalazłam odpowiedź - w komentarzu do Atiny :)))
    Zaraz lecę zmierzyć swoją foremkę ;)
    edysia79
    2008/10/04 22:12:53
    Margot11 w takim razie czekam na Twoją babkę :)

    Olciaky na Wielkanoc też się nadaje ;)

    Iwonko chleb i babka drożdżowe, tylko jedno wytrawne, a drugie słodkie :) Upiecz tą babkę, będziesz miała komplet ;)

    Abbro i jak babka?
    abbra
    2008/10/04 23:00:04
    Edysiu - pychotka ! Mięciutka i lekka :)
    I nie uciekła mi z blaszki ;)
    edysia79
    2008/10/04 23:59:53
    Super! Bardzo się cieszę. Jutro będzie na Twoim blogu? ;)
    zemfiroczka
    2008/10/05 00:07:21
    Znalazłam! Jutro popełnię i się pochwalę ;)

    pozdrówka
    abbra
    2008/10/05 15:17:28
    Edysiu , już jest ! Przy Twojej żółciutkiej babce moja wygląda jak anemik ;)
    edysia79
    2008/10/05 15:19:27
    Lecę zobaczyć :))

    OdpowiedzUsuń